Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Podatek od słodzonych napojów coraz bliżej, trwają prace rządu

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Podatek od słodzonych napojów coraz bliżej, trwają prace rządu

Podatek od słodzonych napojów coraz bliżej, trwają prace rządu

W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące opodatkowania słodzonych napojów – informuje PAP. Przypomnijmy, że zgodnie z propozycją słodzone napoje mają zostać objęte dodatkową opłatą wynoszącą 70 lub 80 gr.

Wedle projektu ustawy związanej z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów, dodatkowym opodatkowaniem mają zostać objęte słodzone napoje, czyli napoje z dodatkiem monosacharydów, disacharydów, oligosacharydów, środków spożywczych zawierających te substancje i substancji słodzących, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008. Opłacie podlegać będzie napój oferowany konsumentowi w postaci gotowej do spożycia, w którego składzie znajduje się co najmniej jedna z określonych substancji, z wyłączeniem tych występujących w nich naturalnie. Wysokość opłaty wyniesie 0,70 zł w przypadku dodatku jednej substancji o właściwościach słodzących albo 0,80 zł w przypadku dodatku więcej niż jednej substancji o właściwościach słodzących.

Głównym celem wprowadzenia opłaty jest promowanie prozdrowotnych wyborów żywieniowych oraz poprawa jakości diety przez ograniczenie spożycia słodkich napojów. Prawidłowe żywienie stanowi najważniejszy czynnik środowiskowy, mający wpływ na rozwój organizmu oraz zapewnienie dobrego stanu zdrowia. Konsekwencje nieprawidłowego żywienia wpływają nie tylko na okres dziecięcy, ale także na potencjał zdrowotny organizmu w wieku dorosłym. Okres dzieciństwa jest jednak szczególnie ważny ze względu na kształtowanie się uwarunkowań behawioralnych, w tym zachowań żywieniowych. Odpowiednio wypracowane nawyki w wieku dziecięcym mogą wpływać na styl życia osoby w późniejszych latach jej życia. Utrwalanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest szczególnie ważne ze względu na profilaktykę chorób rozwijających się na tle wadliwego żywienia, zwłaszcza otyłości – czytamy w uzasadnieniu projektu.

Ustawa przewiduje również opłatę 1 zł za butelkę alkoholu do 300 ml oraz opłatę za reklamę suplementów diety.

W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące projektu ustawy. Zaproszenie na spotkanie trafiło m.in. do Polskiej Federacji Producentów Żywności, Krajowej Izby Gospodarczej, Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, Związku Pracodawców Polskiego Przemysłu Spirytusowego i do Rady Dialogu Społecznego – informuje PAP.

W 2011 r. Dania jako pierwszy kraj wprowadziła podatek na tłuszcze nasycone w żywności. W ślad za Danią reformy te zostały przeprowadzone m.in. przez Węgry (podatek od żywności o niskiej gęstości odżywczej), Francję (podatek od napojów słodzonych) oraz Portugalię (tzw. podatek fast foodowy). W Dani podatek od produktów zawierających tłuszcze nasycone doprowadził do znacznego zmniejszenia ich spożycia, a w konsekwencji do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa i zmniejszenia umieralności. W 2018 r. zmiany zostały wdrożone w Estonii. W Finlandii słodycze oraz napoje bezalkoholowe zostały objęte podatkiem akcyzowym. We Francji wdrożono Narodowy Program Żywienia i Zdrowia, w ramach którego wprowadzono m.in. zakaz umieszczania automatów vendingowych w szkołach. Od 2011 r. obowiązuje również podatek od napojów słodzonych. W Portugalii od początku 2017 r. rząd wprowadził podatek na słodzone bezalkoholowe napoje. Strategia walki z otyłością u dzieci została przyjęta również w Wielkiej Brytanii. Jej newralgicznym punktem jest polityka fiskalna, w tym podatek cukrowy, który został wprowadzony w kwietniu 2018 r. Opłata dotyczy wszystkich napojów bezalkoholowych (innych niż naturalny sok owocowy, sok warzywny, mleko i niektóre napoje alkoholowe) pakowanych lub importowanych do Wielkiej Brytanii, które zawierają dodatek cukrów i co najmniej 5 g cukrów ogółem (zarówno naturalnie występującego, jak i dodanego) na 100 ml przygotowanego napoju gotowego do spożycia.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Aleksandra Filipiak-Graczykowska

Fot. Lernerstorod, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podatek od cukru - Dentonet.pl
Znana wysokość podatku od cukru, rada ministrów rozpatrzyła projekt Lekarz

Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek od cukru - Dentonet.pl
Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny? Lekarz

Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiło się stanowisko krajowego konsultanta ds. zdrowia publicznego Jarosława Pinkasa, w którym wzywa on do dyskusji na temat wprowadzenia w naszym kraju regulacji mających na celu ograniczeni...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci Lekarz

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej n...

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres