Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.
Kilka dni temu w Katowicach odbyła się 29. Konferencja European Childhood Obesity Group. W jej trakcie rozmawiano o różnych tematach skoncentrowanych wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą. Polska plasuje się w środku stawki krajów europejskich jeśli chodzi o częstość występowania otyłości dziecięcej, a jedną z jej przyczyn jest nadmierna konsumpcja cukru. – Wiele krajów wprowadza podatek od cukrów dodanych. To nie jest popularna decyzja – wprowadzić podatek od cukierków, ale cukier to poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego – powiedziała cytowana przez PAP dr hab. Agnieszka Stachurzok z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka.
Spożywanie między posiłkami przekąsek i napojów o wysokiej zawartości cukru zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości, ale również chorób układu pokarmowego, cukrzycy czy próchnicy. O regulacje zmierzające do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych w naszym kraju apelują kolejni eksperci. Kilka tygodni temu rozważenie wprowadzenia podatku od produktów słodzonych w Polsce zaproponował krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego Jarosław Pinkas. – W latach 2011-2019 sześć państw UE, (tj. Estonia, Irlandia, Wielka Brytania, Węgry, Dania i Francja) przyjęło przepisy wprowadzające dodatkowe opodatkowanie dla produktów zawierających cukier. Przepisy te mają w większości przypadków formę dodatkowego podatku produktowego na rzecz zdrowia publicznego, a objęte są nimi (najczęściej) napoje z dodatkiem cukrów, w których zawartość tego składnika przekracza określoną w przepisach wartość – podkreślił w stanowisku.
Kraje, które wprowadzają podatek od słodzonych napojów popiera Światowa Organizacja Zdrowia. Jej zdaniem to dobry krok w walce z próchnicą, otyłością i cukrzycą. Związane z dodatkowym opodatkowaniem podwyższenie cen napojów słodzonych zmniejsza ich spożycie o około 20%. – Podatek od słodzonych napojów może być dobrym pomysłem na ratowanie zdrowia społeczeństwa, obniżenie kosztów opieki zdrowotnej oraz zwiększone inwestycje w służbie zdrowia – mówił cytowany w raporcie dr Douglas Bettcher, dyrektor departamentu zapobiegania chorobom niezakaźnym w WHO.
Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg cukru – najwięcej od 28 lat.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
Aleksandra Filipiak-Graczykowska
Fot. Pixel2013, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W związku z perspektywą dramatycznej sytuacji finansowej, a może i upadku wielu brytyjskich prywatnych praktyk dentystycznych do pomocy włączyli się parlamentarzyści. Ponad setka z nich połączyła siły i wezwała rząd do większego wsparcia stomatologów...
COVID-19 to poważna choroba, która powoduje skutki we wszystkich układach narządów – ostrzegają autorzy tzw. białej księgi na temat objawów i odległych powikłań tej infekcji. Polscy klinicyści pod przewodnictwem prof. Andrzeja M. Fala, kierownika Kl...
Szacuje się, że nawet jedna trzecia populacji nie zachoruje na COVID-19, tak zresztą jak we wszystkich dotychczasowych epidemiach – powiedział PAP genetyk i biolog prof. Marek Sanak. Dodał, że wraz ze wzrostem zakażeń wzrośnie też odporność zbiorowa ...
Samorządy zawodów medycznych oczekują wprowadzenia skutecznych regulacji prawnych zapewniających wzrost bezpieczeństwa obywateli. - Regulacje takie muszą być kompleksowe i nie powinny cedować z organów władzy publicznej na pracodawców i przedsiębiorc...
Nawet jeśli jakieś osoby z grupy zdefiniowanej jako te z zaburzeniami odporności, wykształciły w pewnym stopniu odporność na koronawirusa, to przyjęcie przez nie trzeciej dawki im nie zaszkodzi, za to wzmocni ochronę – powiedział PAP prof. Krzysztof ...
Na podstawie solidnej analizy piśmiennictwa rekomendujemy, by dokumentacja medyczna w każdym przypadku obowiązkowo zawierała informację o używaniu produktów tytoniowych przez pacjentów, w tym o podjętych próbach zaprzestania palenia – radzą eksperci ...
Chociaż ostatnie tygodnie przyniosły uspokojenie sytuacji epidemicznej w Polsce, konieczne jest przygotowanie się na ewentualny powrót koronawirusa jesienią – apelują lekarze. Wśród niezbędnych działań przed możliwą kolejną falą COVID-19 wymieniają m...
– W najbliższym czasie możemy spodziewać się zwolnień, a płace pracowników nie będą rosły tak szybko, jak można było oczekiwać przed pandemią, co oznacza, że mniej składek zasili budżet Narodowego Funduszu Zdrowia – mówi w rozmowie z agencją Newseria...
– Wciąż jesteśmy na początkowym etapie pandemii, jednak w poszczególnych krajach sytuacja epidemiczna jest mocno zróżnicowana – twierdzi epidemiolog dr Paweł Grzesiowski. Według niego Polska pod względem epidemiologicznym wobec innych krajów jest op...
Po szczepieniu preparatem AstryZeneki mogą występować przejściowe objawy o różnym stopniu nasilenia, ale nie ma powodów do niepokoju – oświadczyli eksperci zrzeszeni w ramach inicjatywy "Nauka przeciw pandemii". – Immunizacja (pobudzanie mechanizmó...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...