Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.
Kilka dni temu w Katowicach odbyła się 29. Konferencja European Childhood Obesity Group. W jej trakcie rozmawiano o różnych tematach skoncentrowanych wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą. Polska plasuje się w środku stawki krajów europejskich jeśli chodzi o częstość występowania otyłości dziecięcej, a jedną z jej przyczyn jest nadmierna konsumpcja cukru. – Wiele krajów wprowadza podatek od cukrów dodanych. To nie jest popularna decyzja – wprowadzić podatek od cukierków, ale cukier to poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego – powiedziała cytowana przez PAP dr hab. Agnieszka Stachurzok z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka.
Spożywanie między posiłkami przekąsek i napojów o wysokiej zawartości cukru zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości, ale również chorób układu pokarmowego, cukrzycy czy próchnicy. O regulacje zmierzające do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych w naszym kraju apelują kolejni eksperci. Kilka tygodni temu rozważenie wprowadzenia podatku od produktów słodzonych w Polsce zaproponował krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego Jarosław Pinkas. – W latach 2011-2019 sześć państw UE, (tj. Estonia, Irlandia, Wielka Brytania, Węgry, Dania i Francja) przyjęło przepisy wprowadzające dodatkowe opodatkowanie dla produktów zawierających cukier. Przepisy te mają w większości przypadków formę dodatkowego podatku produktowego na rzecz zdrowia publicznego, a objęte są nimi (najczęściej) napoje z dodatkiem cukrów, w których zawartość tego składnika przekracza określoną w przepisach wartość – podkreślił w stanowisku.
Kraje, które wprowadzają podatek od słodzonych napojów popiera Światowa Organizacja Zdrowia. Jej zdaniem to dobry krok w walce z próchnicą, otyłością i cukrzycą. Związane z dodatkowym opodatkowaniem podwyższenie cen napojów słodzonych zmniejsza ich spożycie o około 20%. – Podatek od słodzonych napojów może być dobrym pomysłem na ratowanie zdrowia społeczeństwa, obniżenie kosztów opieki zdrowotnej oraz zwiększone inwestycje w służbie zdrowia – mówił cytowany w raporcie dr Douglas Bettcher, dyrektor departamentu zapobiegania chorobom niezakaźnym w WHO.
Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg cukru – najwięcej od 28 lat.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
Aleksandra Filipiak-Graczykowska
Fot. Pixel2013, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Błędne zrozumienie etiopatogenezy zapalenia przyzębia – od tego najczęściej zaczyna się problem w leczeniu periodontologicznym. Wtedy dzieli nas tylko krok od błędów w kompleksowym leczeniu czy złych decyzji w chirurgii plastycznej przyzębia. Czy i w...
Samorządy zawodów medycznych oczekują wprowadzenia skutecznych regulacji prawnych zapewniających wzrost bezpieczeństwa obywateli. - Regulacje takie muszą być kompleksowe i nie powinny cedować z organów władzy publicznej na pracodawców i przedsiębiorc...
W związku z perspektywą dramatycznej sytuacji finansowej, a może i upadku wielu brytyjskich prywatnych praktyk dentystycznych do pomocy włączyli się parlamentarzyści. Ponad setka z nich połączyła siły i wezwała rząd do większego wsparcia stomatologów...
Prof. dr hab. n. med. Katarzyna Emerich została konsultantem ds. stomatologii dziecięcej, a dr hab. n. med. Anna Wojtaszek-Słomińska – ds. ortodoncji w województwie pomorskim. Wojewoda Pomorski Dariusz Drelich powołał 25 nowych konsultantów wojewódzk...
- Jesteśmy w wyjątkowym momencie, w którym nikt z nas nie chciał się znaleźć. Postanowiliśmy podjąć bardzo trudną decyzję o zamknięciu naszej praktyki stomatologicznej. Mówię do Państwa z apelem, do osób, które nie są zdecydowane - zamknijcie praktyk...
Szacuje się, że nawet jedna trzecia populacji nie zachoruje na COVID-19, tak zresztą jak we wszystkich dotychczasowych epidemiach – powiedział PAP genetyk i biolog prof. Marek Sanak. Dodał, że wraz ze wzrostem zakażeń wzrośnie też odporność zbiorowa ...
Nawet jeśli jakieś osoby z grupy zdefiniowanej jako te z zaburzeniami odporności, wykształciły w pewnym stopniu odporność na koronawirusa, to przyjęcie przez nie trzeciej dawki im nie zaszkodzi, za to wzmocni ochronę – powiedział PAP prof. Krzysztof ...
Po szczepieniu preparatem AstryZeneki mogą występować przejściowe objawy o różnym stopniu nasilenia, ale nie ma powodów do niepokoju – oświadczyli eksperci zrzeszeni w ramach inicjatywy "Nauka przeciw pandemii". – Immunizacja (pobudzanie mechanizmó...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Izba Gospodarcza Techników Dentystycznych wystosowała do ministra zdrowia oraz premiera apel, w którym prosi o pomoc – technicy dentystyczni są bowiem jedną z grup zawodowych, która w obliczu pandemii koronawirusa zupełnie straciła możliwości zarobko...
Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...