Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Publikacja:
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.

Sztucznie dosładzane napoje są w krajach Ameryki Północnej – i w innych państwach rozwiniętych – największym źródłem dodatkowego cukru w diecie. Z kolei schorzenia sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczyną zgonów ludzi na całym świecie. Dodatkowo, producenci napojów w swoich strategiach marketingowych bardzo często decydują się na pokazywanie w reklamach osób aktywnych fizycznie, które je piją – sugerując w ten sposób, że jeśli ktoś uprawia sport, to spożywanie słodzonych napojów nie ma negatywnego wpływu na jego zdrowie.

Słodkie napoje pod lupą naukowców z Kanady i USA

Zagadnienie to postanowili sprawdzić naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Lavala oraz amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda. Przeprowadzili oni dwa badania – w jednym uczestniczyło 65 tys. pielęgniarek, w drugim – 40 tys. mężczyzn pracujących w ochronie zdrowia. Początkowo u nikogo nie stwierdzono chorób przewlekłych, a stan ich zdrowia analizowano przez blisko 30 lat.

Okazało się, że wśród osób, które piły słodzone napoje więcej niż dwa razy w tygodniu, ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych znacznie wzrastało i nie chroniło przed tym nawet zalecane przez WHO 150 minut aktywności fizycznej tygodniowo. – Aktywność fizyczna o połowę redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z piciem słodzonych napojów, ale całkowicie go nie eliminuje – powiedział współautor pracy Jean-Philippe Drouin-Chartier z Uniwersytetu Lavala.

Jak dodał, dużym problemem jest wszechobecność słodzonych napojów – nie zaliczają się do nich bowiem tylko przychodzące na myśl w pierwszej chwili kolorowe napoje typu cola. Są to również napoje bezalkoholowe (smakowe piwa 0%), napoje z kofeiną, lemoniady i dosładzane koktajle owocowe. – Najlepszą opcją pozostaje picie wody – dodał Drouin-Chartier.

W pracy podkreślono, że konieczne jest ograniczenie picia słodzonych cukrem napojów – również przez osoby aktywne fizycznie, a także wprowadzenie regulacji dotyczących sprzedaży tych produktów.

W trakcie pandemii wiele gabinetów stomatologicznych było niedostępnych albo miało ograniczoną dostępność. W tym czasie dzieci przebywały w domach, bo szkoły były zamknięte, więc doszły do tego niekorzystne nawyki, takie jak oglądanie filmów, gry komputerowe i wieczne przekąski. Zauważyliśmy więc pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej u dzieci – mówi o wpływie pandemii COVID-19 na stan zdrowia jamy ustnej wśród polskich dzieci  prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy ds. stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

ROZWIŃ WIĘCEJ
witamina D
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu Lekarz

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

zdrowie dziasel
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...

slodzone napoje
WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów Lekarz

5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

słodzone napoje - Dentonet.pl
USA: czy podatek od napojów słodzonych ograniczył ich spożycie? Lekarz

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...