Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

Publikacja:
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu.

W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla organizmu człowieka nie jest dieta. Jej niewielkie ilości znaleźć można co prawda m.in. w rybach, jajach czy produktach mlecznych, ale witamina D w pierwszej kolejności powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Niedobory witaminy D stanowią poważny problem zdrowotny w wielu szerokościach geograficznych. Dowiedziono, że niskie stężenie witaminy D w surowicy krwi zwiększa ryzyko występowania m.in. osteoporozy i krzywicy. Niedobory witaminy D częściej występują u osób z cukrzycą, chorobami krążenia, schorzeniami autoimmunologicznymi, a nawet nowotworami. Stężenie witaminy D w organizmie ma również wpływ na zdrowie jamy ustnej i skuteczność leczenia stomatologicznego.

Im niższe stężenie witaminy D, tym większe ryzyko zgonu

Jak twierdzą naukowcy z University of South Australia, niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Przeanalizowali oni dane ponad 300 tys. uczestników znanego projektu badawczego UK Biobank. W czasie 14-letniego czasu obserwacji ryzyko śmierci znacząco spadało wraz ze wzrostem stężenia witaminy D.

Najsilniej można to było zobaczyć wśród uczestników z największymi niedoborami. Niski poziom witaminy badacze ustalili na mniej niż 25 nmol/L, a przeciętny na 45.2 nmol/L. – Nasze badanie dostarcza silnych dowodów na związki między niskim poziomem witaminy D i śmiertelnością. To pierwsze badanie tego rodzaju, ponieważ uwzględnia zgony z powodu chorób układu oddechowego – powiedział Josh Sutherland, autor badania opisanego w periodyku „Annals of Internal Medicine”.

Jakie znaczenie ma witamina D w leczeniu stomatologicznym? Odpowiada prof. Marzena Dominiak, prezydent PTS-u.

Źródło: https://naukawpolsce.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...

Dentonet - fakty i mity o zdrowiu zębów u ciężarnych
Zdrowa jama ustna – mniejsze ryzyko przedwczesnego porodu Lekarz

W przypadku części kobiet zmiany hormonalne zachodzące w związku z ciążą mogą prowadzić do problemów zdrowotnych w obrębie jamy ustnej, takich jak próchnica i choroby przyzębia. W niedawno opublikowanym badaniu, które zostało przeprowadzone w Austral...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

ROZWIŃ WIĘCEJ
testosteron
Czym grozi mężczyźnie niedobór testosteronu? Pacjent

Testosteron, czyli męski hormon płciowy, jest niezbędny do zachowania sprawności seksualnej. Jego obecność w organizmie decyduje także o obecności ważnych męskich cech płciowych, takich jak niski ton głosu, szerokie barki i klatka piersiowa, zarost i...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

zdrowie dziasel
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...

slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...