Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej
Spis treści
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku.
Artykuł „Otyłość może nie być jedynym czynnikiem łączącym ultra przetworzoną żywność z wyższym ryzykiem raka jamy ustnej, gardła i przełyku” (Obesity may not be the only factor to link ultra-processed foods to higher risk of mouth, throat and oesophagus cancers) został opublikowany na stronie internetowej Uniwersytetu w Bristolu.
Wzrost zachorowań na nowotwory głowy i szyi o prawie 25%
Wyniki przeprowadzonych analiz zespołu badawczego wykazały, że spożywanie o 10% więcej żywności ultra przetworzonej (ang. ultra-processed foods; UPF) wiąże się z większym o 23% ryzykiem rozwoju nowotworów głowy i szyi, w tym wyższym o 24% prawdopodobieństwem wystąpienia gruczolakoraka przełyku (oesophageal adenocarcinoma). Jednak, jak wykazano, większa ilość tkanki tłuszczowej w organizmie wyjaśniała jedynie niewielką część statystycznego związku pomiędzy spożywaniem potraw UPF a ryzykiem wystąpienia raka górnego odcinka przewodu pokarmowego.
– W kilku badaniach powiązano spożywanie potraw UPF z nadwagą i wzrostem ilości tkanki tłuszczowej. I ma to sens, bo dania te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczby kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem żywności UPF a nowotworami górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego nie znajdował wyjaśnienia we wskaźniku BMI ani stosunku obwodu talii do obwodu bioder – powiedziała główna autorka badania dr Fernanda Morales-Berstein z Bristol Medical School.
Rola innych czynników
Badacze z zespołu dr Morales-Berstein sugerują, że powiązania tego można szukać w innych mechanizmach. Zwracają uwagę na takie dodatki, jak emulgatory i sztuczne słodziki, które już wcześniej łączono z ryzykiem choroby nowotworowej. Naukowcy zasugerowali również, że związek ten mogą częściowo wyjaśniać zanieczyszczenia pochodzące z opakowań, w których dystrybuowana jest żywność ultra przetworzona, a także proces produkcji potraw tego rodzaju.
– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w leczeniu, rozpoznawaniu, profilaktyce nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. dr hab. Wojciech Golusiński z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu. – Lekarz dentysta może spowodować, że chory z nowotworem jamy ustnej czy gardła zgłosi się szybko do leczenia. Natomiast jeśli lekarz dentysta nie zauważy, że nowotwór się rozwija, jest bardzo źle. Znamy przykłady, gdzie tego typu zmiany w obrębie jamy ustnej były leczone przez lekarza dentystę, przez miesiąc czy dwa, były stosowane żele – opowiada prof. Golusiński.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...
24 listopada Oral Health Foundation oraz Denplan przedstawiły w parlamencie Wielkiej Brytanii przygotowaną przez te organizacje „Kartę Działania na rzecz Walki z Rakiem Jamy Ustnej”. Celem prezentacji jest przekonanie parlamentarzystów, ministrów, a ...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne wezwało rząd Rishiego Sunaka do podjęcia pilnych działań w związku z rosnącą liczbą przypadków nowotworów jamy ustnej na Wyspach. Jednocześnie BDA przypomina, że dla wykrywania raka tego regionu kluczowe znaczen...
Nowy, oparty na sztucznej inteligencji test do wykrywania nowotworów jamy ustnej został udostępniony w nadziei na poprawę wskaźników wczesnego wykrywania choroby onkologicznej tego regionu. Test, w którym badana jest ślina, ma 90-procentowy wskaźnik ...
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
W Wielkiej Brytanii podsumowano ostatnią, 16. edycję Spaceru Świadomości Raka Jamy Ustnej. Przedsięwzięcie to – zgodnie z deklaracją organizatora – ma w pierwszej kolejności podnosić świadomość społeczeństwa na temat zagrożeń związanych z tą chorobą,...
Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...
Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...
Konsekwencje trwającej od kilkunastu miesięcy pandemii koronawirusa i towarzyszących jej kolejnych lockdownów są odczuwalne w różnych sferach naszego życia, m.in. emocjonalnej, społecznej, finansowej, ale także zdrowotnej – i nie chodzi wyłącznie o z...
Jak wynika z artykułu opublikowanego w serwisie prawniczym „Legal Intelligencer”, dentystka ze stanu Pensylwania musi zapłacić 11 mln dolarów za zaniedbanie w badaniu owrzodzenia języka u pacjentki, które okazało się zmianą nowotworową, a także za pr...