Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Wielka Brytania: zakazać wielkanocnych jajek z czekolady?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Wielka Brytania: zakazać wielkanocnych jajek z czekolady?

Wielka Brytania: zakazać wielkanocnych jajek z czekolady?

Co kraj to obyczaj. Amerykańscy dentyści są przeciw rozdawaniu cukierków na Halloween, brytyjscy – chcą wprowadzenia zakazu promocji czekoladowych jajek sprzedawanych masowo przed Wielkanocą.

Wszystko po to, by ukrócić olbrzymią konsumpcję słodyczy przy okazji tych i innych świąt. W przypadku Brytyjczyków jest się o co martwić – spożycie czekolady na Wyspach rośnie bowiem w tempie 5% rocznie. Trend ten utrzymuje się od kilku lat.

O tym, jak zgubny wpływ na nasze zdrowie ma objadanie się czekoladą i słodyczami, nikogo przekonywać nie trzeba. A chodzi nie tylko o zdrowe zęby, ale również serce, zagrożenie cukrzycą, a nawet niektórymi chorobami nowotworowymi.

Aby nie zmuszać miłośników czekoladowych jajek do nadmiernych wyrzeczeń, eksperci zalecają, aby kupować mniejsze jajka, te z mniejszą zawartością cukru, nabywać jajeczka z ciemnej czekolady oraz te bez słodkiej niespodzianki w środku. Ponadto zaleca się, aby spożywać je zamiast tradycyjnego deseru, a nie podjadać pomiędzy posiłkami.

Są kaloryczne, zawierają dużo cukru i szkodzą zdrowiu, ale w Tłusty Czwartek pączkami zajadają się wszyscy.

Oprac. AF

Fot. Alexas_Fotos, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Prasówka DENTONET

Cześć tu Olek z DENTONET,łapcie garść linków do artykułów, o których mówiłem Wam w Instagram Stories: Sobota 9-11-2019Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny?Piątek 8-11-2019„Opieka stomatologiczna nad uczniami w pra...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres