Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.
Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukliły już związki między chorobami dziąseł a schorzeniami serca, cukrzycą, Alzheimerem, a nawet niektórymi nowotworami. Teraz odkryto kolejne powiązanie.
Brytyjscy naukowcy przeanalizowali dane zbierane w ramach projektu Biobank w Wielkiej Brytanii. Były to informacje dotyczące blisko 470 tys. osób w wieku 40-69 lat z Anglii, Szkocji i Walii. U ponad 4 tys. z nich w ciągu około sześciu lat po obserwacji rozwinął się rak żołądka lub jelit. Okazało się, że aż 13% z nich zgłosiło na początku obserwacji zły stan zdrowia jamy ustnej, co badacze określili jako „bolesne lub krwawiące dziąsła” oraz „rozchwiane zęby”. Szczegółowa analiza wykazała, aż o 75% zwiększało to ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.
Okazało się również, że osoby zgłaszające zły stan zdrowia jamy ustnej częściej paliły papierosy, były otyłe i żyły na ubogich obszarach społeczno-ekonomicznych.
– Wydaje mi się, że podstawowym błędem w rozumieniu leczenia choroby przyzębia jest po pierwsze nieskuteczna faza higienizacyjna, nieprzeniesienie odpowiedzialności za skuteczność leczenia na pacjenta, ale również błędne podejście do stanów ostrych, czyli do ropni albo wszelkich dolegliwości, które wynikają z zaostrzenia zapalenia – ocenia prof. dr hab. n. med. Małgorzata Pietruska, specjalista periodontologii. W dyskusji prof. Małgorzaty Pietruskiej z dr. hab. n. med. Wojciechem Bednarzem poruszane są tematy błędów popełnianych przez lekarzy ogólnie praktykujących w leczeniu periodontologicznym.
Źródło: https://www.thelancet.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...
Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...
Nikogo nie trzeba przekonywać, że stan zdrowia jamy ustnej zależny jest od wielu czynników – począwszy od dostępu do fluorowanej wody, przez poziom świadomości zdrowotnej mieszkańców, a skończywszy na zasobności ich portfeli. W USA przeprowadzono w o...
Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...
Cytowany przez BBC News dr Ansaf Azhar, dyrektor ds. zdrowia publicznego w Radzie Hrabstwa Oxfordshire stwierdził, że w perspektywie wielu lat skutki rozpowszechnionej wśród Brytyjczyków otyłości mogą być bardziej groźne dla zdrowia niż COVID-19. An...
W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...