Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów

Publikacja:
WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów

WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów

5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje podatków, które zachęcałyby konsumentów do zdrowszych wyborów.

Każdego roku na całym świecie około 2,6 mln osób umiera z powodu spożywania alkoholu, a ponad 8 mln z powodu niezdrowej diety. Co oczywiste, statystyki te byłyby lepsze, gdyby dostęp do tych niekorzystnych dla zdrowia produktów był bardziej ograniczony – np. przez wprowadzenie podatków.

Podatki są, ale często niewystarczające

Z danych WHO wynika, że połowa krajów nakładających podatki na napoje bezalkoholowe opodatkowuje również wodę. Chociaż jakiś rodzaj podatku na napoje słodzone cukrem wprowadziło 108 państw, w skali całego globu akcyza stanowi średnio zaledwie 6,6% ceny słodzonego napoju. Z kolei w co najmniej 148 państwach nałożono podatek akcyzowy na napoje alkoholowe. Wino jest jednak zwolnione z akcyzy w co najmniej 22 krajach, przede wszystkim w Europie. Na całym świecie udział akcyzy w cenie najczęściej sprzedawanej marki piwa wynosi średnio 17,2%. Z kolei w przypadku najpopularniejszej na danym rynku marki alkoholu wysokoprocentowego jest to 26,5%.

Badanie przeprowadzone w 2017 roku wykazało, że nałożenie podatków, które podniosłyby ceny alkoholu o 50%, zapobiegłoby ponad 21 milionom zgonów w ciągu 50 lat i wygenerowało prawie 17 bilionów dolarów dodatkowych przychodów. Jest to równowartość całkowitych dochodów, jakimi w ciągu jednego roku dysponują rządy ośmiu największych gospodarek świata.

– Opodatkowanie niezdrowych produktów tworzy zdrowsze społeczeństwo. Ma to pozytywny wpływ na całe społeczeństwo: mniej chorób i pogorszenia stanu zdrowia, a także dochody dla rządów na świadczenie usług publicznych. W przypadku alkoholu wyższe podatki pomagają również zapobiegać przemocy i urazom w ruchu drogowym – powiedział Rüdiger Krech, dyrektor ds. promocji zdrowia w WHO.

Jak to się robi na Litwie?

Jako pozytywny przykład państwa, które zdecydowało się na podniesienie podatku od alkoholu, podano Litwę. Nasi sąsiedzi w 2017 roku zwiększyli podatek od sprzedaży alkoholu, co skutkowało obniżeniem liczby zgonów z powodu chorób związanych z jego spożywaniem – z 23,4 do 18,1 na 100 000 osób w ciągu zaledwie dwóch lat (2016-2018). W tym samym czasie przychody z podatku od sprzedaży alkoholu wzrosły na Litwie z 234 do 323 mln euro.

Badania potwierdzają, że opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów bezalkoholowych pomaga ograniczyć ich spożycie, a firmom daje powód do tworzenia zdrowszych produktów. Jednocześnie nałożenie podatków pomaga zapobiegać urazom i chorobom niezakaźnym, takim jak nowotwory, cukrzyca i schorzenia sercowo-naczyniowe.

Ponadto, sondaż Gallupa – przeprowadzony we współpracy z WHO i Bloomberg Philanthropies – wykazał, że większość ankietowanych we wszystkich krajach popiera podwyższenie podatków od negatywnie wpływających na zdrowie produktów, w tym alkoholu i napojów słodzonych cukrem.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.  Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

T.H.

Źródło: https://www.dental-nursing.co.uk/news/the-world-health-organization-who-calls-on-countries-to-increase-taxes-on-alcohol-and-sugary-beverages


POWIĄZANE ARTYKUŁY

papierosy
Wyższe opodatkowanie tytoniu uratuje życie tysięcy dzieci Lekarz

Zgodnie z wynikami szeroko zakrojonych badań prowadzonych łącznie w 159 państwach, podniesienie podatków na wyroby tytoniowe ma bezpośredni związek ze zmniejszeniem śmiertelności wśród noworodków i niemowląt na całym świecie. Autorzy artykułu, poch...

wino
University of Illinois: już małe dawki alkoholu mogą uzależniać Lekarz

Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień. Badacze z University of ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
policja 2
Zielona Góra: dentystka leczyła pod wpływem alkoholu Lekarz

Jak donosi „Fakt”, w drugi dzień świąt w jednym z gabinetów stomatologicznych w Zielonej Górze pacjentów przyjmowała lekarz stomatolog znajdująca się pod wpływem alkoholu. Kobieta odpowie za narażenie pacjentów na zagrożenie zdrowia. W poniedziałek ...

napoje gazowane
UK: Podatek cukrowy ogranicza konsumpcję słodzonych napojów Lekarz

Wiele wskazuje na to, że wyższe koszty zakupu słodzonych napojów działają skuteczniej niż kampanie uświadamiające szkodliwość tego typu produktów spożywczych. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, rok po wprowadzeniu podatku od n...

słodzone napoje - Dentonet.pl
USA: czy podatek od napojów słodzonych ograniczył ich spożycie? Lekarz

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...

alkohol1
Mniejszy kieliszek – niższe spożycie alkoholu? Lekarz

Badania opublikowane w lipcu tego roku w czasopiśmie naukowym „Addiction” (Uzależnienie) sugerują, że w brytyjskich gospodarstwach domowych, w których używa się mniejszych kieliszków (o pojemności 290 ml zamiast standardowych 350 ml) spożycie alkohol...

alkohol
Przyjmował pod wpływem alkoholu - otrzymał grzywnę Lekarz

64-letni dentysta z Rawicza, którzy przyjmował pacjentów pod wpływem alkoholu, został ukarany przez sąd grzywną w wysokości 2 tys. zł. Mężczyzna nie wykonał bowiem u pacjentów żadnych czynności medycznych. W sierpniu 2021 r. do stomatologa w Rawiczu...

alkohol
UK: niepokojące nawyki dotyczące picia alkoholu wśród młodych Lekarz

Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...

slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

alkohol
USA: młodzi dorośli piją mniej alkoholu Lekarz

W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...