Eksperci: należy dodatkowo opodatkować słodzone napoje
Eksperci: należy dodatkowo opodatkować słodzone napoje
Jak informuje „Rzeczpospolita”, coraz więcej krajów wprowadza albo rozważa wprowadzenie dodatkowych podatków obejmujących słodzone napoje. Badania naukowe dowodzą bowiem, że ich spożycie jest jedną z przyczyn otyłości, cukrzycy czy próchnicy.
„Rzeczpospolita” poinformowała, że badania przeprowadzone przez Europejskie Stowarzyszenie Badań nad Otyłością na grupie 250 tys. osób wykazały jednoznaczny związek między spożywaniem słodkich napojów a występowaniem nie tylko nadwagi i otyłości, ale również innych schorzeń.
Autorzy badań podkreślili, że państwa, które nie podjęły działań mających na celu ograniczenie spożycia „pustych kalorii” zawartych w słodkich napojach, powinny to zrobić natychmiast. Jak dotąd podatki tego typu wprowadzono w 19 krajach i natychmiast przyniosły one oczekiwane efekty. Dla przykładu – w Meksyku po objęciu słodkich napojów dodatkowym podatkiem ich sprzedaż spadła o 12%, a wśród najbiedniejszych grup społecznych o 17%.
– Rodzicom, którzy mają problem z „podjadaczami” słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.
AF
Fot. Lernestorod, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Po szczepieniu preparatem AstryZeneki mogą występować przejściowe objawy o różnym stopniu nasilenia, ale nie ma powodów do niepokoju – oświadczyli eksperci zrzeszeni w ramach inicjatywy "Nauka przeciw pandemii". – Immunizacja (pobudzanie mechanizmó...
Błędne zrozumienie etiopatogenezy zapalenia przyzębia – od tego najczęściej zaczyna się problem w leczeniu periodontologicznym. Wtedy dzieli nas tylko krok od błędów w kompleksowym leczeniu czy złych decyzji w chirurgii plastycznej przyzębia. Czy i w...
W ciągu ostatnich kilkunastu lat na świecie znacząco wzrosła liczba przedwczesnych zgonów z powodu choroby wieńcowej oraz udaru mózgu powiązanych ze zbyt długimi godzinami pracy – alarmują eksperci z Międzynarodowej Organizacji Pracy (ILO) oraz Świat...
COVID-19 to poważna choroba, która powoduje skutki we wszystkich układach narządów – ostrzegają autorzy tzw. białej księgi na temat objawów i odległych powikłań tej infekcji. Polscy klinicyści pod przewodnictwem prof. Andrzeja M. Fala, kierownika Kl...
1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...
– W najbliższym czasie możemy spodziewać się zwolnień, a płace pracowników nie będą rosły tak szybko, jak można było oczekiwać przed pandemią, co oznacza, że mniej składek zasili budżet Narodowego Funduszu Zdrowia – mówi w rozmowie z agencją Newseria...
– Wciąż jesteśmy na początkowym etapie pandemii, jednak w poszczególnych krajach sytuacja epidemiczna jest mocno zróżnicowana – twierdzi epidemiolog dr Paweł Grzesiowski. Według niego Polska pod względem epidemiologicznym wobec innych krajów jest op...
Wirus nie stał się groźniejszy, to ludzie zaczęli go bagatelizować – powiedział PAP dr hab. Piotr Rzymski z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. – Obserwując sytuację w Polsce i dynamikę jej zmian, mam wrażenie, że system opieki zdrowotnej coraz bardz...
Szacuje się, że nawet jedna trzecia populacji nie zachoruje na COVID-19, tak zresztą jak we wszystkich dotychczasowych epidemiach – powiedział PAP genetyk i biolog prof. Marek Sanak. Dodał, że wraz ze wzrostem zakażeń wzrośnie też odporność zbiorowa ...
Nawet jeśli jakieś osoby z grupy zdefiniowanej jako te z zaburzeniami odporności, wykształciły w pewnym stopniu odporność na koronawirusa, to przyjęcie przez nie trzeciej dawki im nie zaszkodzi, za to wzmocni ochronę – powiedział PAP prof. Krzysztof ...