Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje

Publikacja:
Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje

Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje

Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typu napoje sięgają mężczyźni i osoby z wyższym wykształceniem.

Z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy wynika, że w ujęciu globalnym spożycie słodzonych napojów w ostatnich trzech dekadach wzrosło o co najmniej 16%, przy czym występuje tu silne zróżnicowanie regionalne. Najczęściej po słodkie napoje sięgają mieszkańcy Ameryki Łacińskiej i Karaibów (7,8 porcji tygodniowo), najrzadziej – Azji Południowej (0,7 porcji tygodniowo). W 2018 r. światowa średnia wynosiła 2,7 porcji słodzonych napojów tygodniowo.

Znaczenie ma płeć i wykształcenie

Jak się okazuje, spożywanie słodkich napojów związane jest również z płcią oraz miejscem zamieszkania. Częściej sięgają po nie mężczyźni, a także osoby z wysokim wykształceniem – szczególnie z Afryki Subsaharyjskiej (aż 12,4 porcji tygodniowo), Azji Południowej oraz Ameryki Łacińskiej.

Badacze twierdzą, że należy przyspieszyć działania zmierzające do zatrzymania wzrostu spożywania gazowanych napojów przez społeczeństwa – zwiększają one bowiem ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i kardiologicznych, które z kolei stanowią czołową przyczynę zgonów i niepełnosprawności. Potrzebne są m.in. regulacje dotyczące marketingu, reklamy oraz etykietowania produktów. Należy jednak również wziąć pod uwagę, że w niektórych miejscach świata słodkie napoje gazowane są łatwiej dostępne niż woda pitna.

Dodatkową analizą – zdaniem naukowców – powinno zostać objęte spożywanie słodkich napojów przez dzieci i młodzież. Konieczna jest również kontrola efektywności wprowadzanych przez kolejne państwa podatków od słodzonych napojów.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

Źródło: https://pulsmedycyny.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukrzycy
Mężczyźni z cukrzycą bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy Lekarz

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...

alkohol1
UK: młodzi częściej sięgają po napoje bezalkoholowe Lekarz

Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...

slodzone napoje
AHA/ASA Journals: słodzone napoje szkodzą sercu Lekarz

Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...

ROZWIŃ WIĘCEJ
napoje bezalkoholowe
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane? Lekarz

Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...

HPV
Zakażenia wirusem HPV: mężczyźni 50+ chorują częściej Lekarz

Badanie przeprowadzone z udziałem pacjentów ze Stanów Zjednoczonych dowodzi, że mężczyźni w wieku 51 lat i starsi częściej ulegają zakażeniu wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Może to zarazem wiązać się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowot...

cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

slodkie napoje
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby Lekarz

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...

jezyk migowy
Osoby głuche mają prawo do tłumacza języka migowego w gabinecie Lekarz

Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...

maseczka
"Zainfekowane i kaszlące osoby powinny używać maseczki" Lekarz

Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...

GUM PerioBalance 1
Probiotyki w stomatologii rekomendowane coraz częściej Lekarz

We współczesnej stomatologii coraz częściej zauważa się korzystną rolę probiotyków w profilaktyce próchnicy, chorób przyzębia i błon śluzowych jamy ustnej, a także jako elementu wspomagającego leczenie różnego rodzaju schorzeń w obrębie jamy ustnej. ...

jajka
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień Pacjent

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...