Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje
Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typu napoje sięgają mężczyźni i osoby z wyższym wykształceniem.
Z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy wynika, że w ujęciu globalnym spożycie słodzonych napojów w ostatnich trzech dekadach wzrosło o co najmniej 16%, przy czym występuje tu silne zróżnicowanie regionalne. Najczęściej po słodkie napoje sięgają mieszkańcy Ameryki Łacińskiej i Karaibów (7,8 porcji tygodniowo), najrzadziej – Azji Południowej (0,7 porcji tygodniowo). W 2018 r. światowa średnia wynosiła 2,7 porcji słodzonych napojów tygodniowo.
Znaczenie ma płeć i wykształcenie
Jak się okazuje, spożywanie słodkich napojów związane jest również z płcią oraz miejscem zamieszkania. Częściej sięgają po nie mężczyźni, a także osoby z wysokim wykształceniem – szczególnie z Afryki Subsaharyjskiej (aż 12,4 porcji tygodniowo), Azji Południowej oraz Ameryki Łacińskiej.
Badacze twierdzą, że należy przyspieszyć działania zmierzające do zatrzymania wzrostu spożywania gazowanych napojów przez społeczeństwa – zwiększają one bowiem ryzyko otyłości, chorób metabolicznych i kardiologicznych, które z kolei stanowią czołową przyczynę zgonów i niepełnosprawności. Potrzebne są m.in. regulacje dotyczące marketingu, reklamy oraz etykietowania produktów. Należy jednak również wziąć pod uwagę, że w niektórych miejscach świata słodkie napoje gazowane są łatwiej dostępne niż woda pitna.
Dodatkową analizą – zdaniem naukowców – powinno zostać objęte spożywanie słodkich napojów przez dzieci i młodzież. Konieczna jest również kontrola efektywności wprowadzanych przez kolejne państwa podatków od słodzonych napojów.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
Źródło: https://pulsmedycyny.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badanie przeprowadzone z udziałem pacjentów ze Stanów Zjednoczonych dowodzi, że mężczyźni w wieku 51 lat i starsi częściej ulegają zakażeniu wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Może to zarazem wiązać się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowot...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...
Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym „The Journal of the American Dental Association” (JADA) wykazało, że ponad 30% amerykańskich dentystów przepisuje pacjentom antybiotyki jako osłonę w takich zabiegach jak skaling i root plan...
Z powodu infekcji wywołanych bakteriami antybiotykoopornymi na świecie umiera ok. 2 mln osób rocznie. WHO szacuje, że jeżeli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, to w 2050 r. ta liczba przekroczy 10 mln, czyli więcej niż na wszystkie nowotwory ...
Choć funkcjonowanie gabinetów stomatologicznych na Wyspach pod pewnymi względami różni się od tego, jak wygląda to w Polsce, są i pewne podobieństwa. Brytyjscy lekarze dentyści coraz powszechniej myślą o rezygnacji ze współpracy z Narodową Służbą Zdr...
1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...
Mimo że obecnie amerykańscy dentyści przepisują opioidy znacznie rzadziej niż jeszcze 6-7 lat temu, stabilny trend spadkowy w stosowaniu tych leków zakończył się wraz z pandemią COVID-19. Od początku pandemii koronawirusa przez kolejne 2,5 roku stoma...
Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...