Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby

Publikacja:
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby

Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywczych. Negatywnego wpływu ich działania na wątrobę dotyczy opublikowane przed dwoma tygodniami badanie naukowców ze Stanów Zjednoczonych.

Napoje słodzone cukrem mogą przyczyniać się do problemów z wątrobą, zwiększając ryzyko raka tego narządu, jak i innych, prowadzących do śmierci chorób wątroby.

Ocena zdrowia kobiet na przestrzeni dwóch dekad

W projekt ten zaangażowani byli naukowcy reprezentujący ponad 20 ośrodków badawczych w USA oraz Arabii Saudyjskiej. W badaniu oceniano, czy spożywanie napojów słodzonych cukrem lub napojów sztucznie słodzonych wiązało się z wyższymi wskaźnikami śmiertelności z powodu nowotworu wątroby oraz przewlekłych chorób tego narządu.

W badaniu oceniony został stan zdrowia 98 786 kobiet w okresie pomenopauzalnym, w wieku od 50 do 79 lat. Grupa ta została w latach 1993–1998 włączona do rządowego programu Women’s Health Initiative (WHI), który był prowadzony w 40 ośrodkach klinicznych w Stanach Zjednoczonych. Stan uczestniczek tego projektu był monitorowany średnio przez 20,9 roku – do marca 2020 roku.

Cukier – czynnik ryzyka wielu poważnych schorzeń

Badanie wykazało, że kobiety w okresie pomenopauzalnym, które spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie, były narażone na zwiększone ryzyko raka wątroby oraz śmierci z powodu przewlekłej choroby wątroby – w porównaniu z paniami, w których diecie nie było tego rodzaju napojów.

W wywiadzie dla serwisu „Medical News Today” dwaj współautorzy badania, dr Longgang Zhao i dr Xuehong Zhang, przyznali, że nie byli zaskoczeni uzyskanymi wynikami. – Zastąpienie kawą lub herbatą napojów słodzonych cukrem może obniżyć ryzyko zachorowania na raka wątroby, jak i śmiertelność z powodu przewlekłych chorób wątroby. Spożywanie napojów słodzonych cukrem, który jest czynnikiem ryzyka otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, może prowadzić do insulinooporności i stanu zapalnego, które są silnie powiązane z nowotworem wątroby i zdrowiem wątroby.

Artykuł pt. „Napoje słodzone cukrem i sztucznie słodzone a ryzyko raka wątroby i śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby” (Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality) ukazał się 8 sierpnia w czasopiśmie naukowym „Journal of the American Medical Association” (JAMA).

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

T.H.

Źródła: https://dentistry.co.uk/2023/08/23/sweetened-drinks-may-increase-risk-of-liver-cancer-and-fatal-liver-disease/

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/10.1001/jama.2023.12618?guestAccessKey=c30b7d09-5ddc-4f84-ae85-36a5da573332


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta
Kaloryczność diety może mieć wpływ na objawy choroby dziąseł Lekarz

Najnowsze badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – do zaledwie 500–1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i ogóln...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Drożeją słodzone napoje - podatek cukrowy wchodzi w życie Asysta

1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...

aktywnosc fizyczna
Wpływ aktywności fizycznej na rozwój periodontitis Lekarz

Regularne uprawianie aktywności fizycznej pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się stanu zapalnego, to zaś zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju zapalenia przyzębia. Jednak, co oczywiste, nie każdy rodzaj aktywności fizycznej ma korzystny wpływ na org...

ROZWIŃ WIĘCEJ
implanty - Dentonet.pl
Grafen może mieć wpływ na skuteczność leczenia implantologicznego Lekarz

Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...

Marzena Dominiak - Dentonet.pl
Czy witamina D może mieć wpływ na leczenie stomatologiczne? Lekarz

Rolę witaminy D w organizmie człowieka sprowadza się często jedynie do udziału w procesach wzrostu i mineralizacji kości. Jej funkcje biologiczne są o wiele szersze i dotyczą również aspektów ważnych w codziennej pracy lekarzy stomatologów. Między in...

stomatologia 1
Dublin: dentystka wykryła u pacjentki niewydolność wątroby Lekarz

Dr Clodagh McAllister - dentystka z Dublina - zaobserwowała u swojej pacjentki bardzo silne, nietypowe krwawienie z dziąseł i podejrzewając chorobę wątroby w trybie pilnym skierowała kobietę do szpitala. Jak się okazało, uratowała jej tym życie - u p...

bakterie z jamy ustnej
Bakterie z jamy ustnej wpływają na rozwój raka przełyku Lekarz

Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

BPA
Czy bisfenol A ma negatywny wpływ na komórki jajowe i rozwój zarodka? Lekarz

Bisfenol A (BPA), stosowany m.in. w produkcji opakowań na żywność oraz wypełnieniach dentystycznych, może negatywnie wpływać na płodność – wynika z badań na zwierzętach. Mechanizmy odpowiedzialne za jego wpływ na żeńskie komórki rozrodcze bada obecni...

zdrowie dziasel
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...