Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby
Spis treści
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywczych. Negatywnego wpływu ich działania na wątrobę dotyczy opublikowane przed dwoma tygodniami badanie naukowców ze Stanów Zjednoczonych.
Napoje słodzone cukrem mogą przyczyniać się do problemów z wątrobą, zwiększając ryzyko raka tego narządu, jak i innych, prowadzących do śmierci chorób wątroby.
Ocena zdrowia kobiet na przestrzeni dwóch dekad
W projekt ten zaangażowani byli naukowcy reprezentujący ponad 20 ośrodków badawczych w USA oraz Arabii Saudyjskiej. W badaniu oceniano, czy spożywanie napojów słodzonych cukrem lub napojów sztucznie słodzonych wiązało się z wyższymi wskaźnikami śmiertelności z powodu nowotworu wątroby oraz przewlekłych chorób tego narządu.
W badaniu oceniony został stan zdrowia 98 786 kobiet w okresie pomenopauzalnym, w wieku od 50 do 79 lat. Grupa ta została w latach 1993–1998 włączona do rządowego programu Women’s Health Initiative (WHI), który był prowadzony w 40 ośrodkach klinicznych w Stanach Zjednoczonych. Stan uczestniczek tego projektu był monitorowany średnio przez 20,9 roku – do marca 2020 roku.
Cukier – czynnik ryzyka wielu poważnych schorzeń
Badanie wykazało, że kobiety w okresie pomenopauzalnym, które spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie, były narażone na zwiększone ryzyko raka wątroby oraz śmierci z powodu przewlekłej choroby wątroby – w porównaniu z paniami, w których diecie nie było tego rodzaju napojów.
W wywiadzie dla serwisu „Medical News Today” dwaj współautorzy badania, dr Longgang Zhao i dr Xuehong Zhang, przyznali, że nie byli zaskoczeni uzyskanymi wynikami. – Zastąpienie kawą lub herbatą napojów słodzonych cukrem może obniżyć ryzyko zachorowania na raka wątroby, jak i śmiertelność z powodu przewlekłych chorób wątroby. Spożywanie napojów słodzonych cukrem, który jest czynnikiem ryzyka otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, może prowadzić do insulinooporności i stanu zapalnego, które są silnie powiązane z nowotworem wątroby i zdrowiem wątroby.
Artykuł pt. „Napoje słodzone cukrem i sztucznie słodzone a ryzyko raka wątroby i śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby” (Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality) ukazał się 8 sierpnia w czasopiśmie naukowym „Journal of the American Medical Association” (JAMA).
Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania), dieta bogata w tłuszcze nasycone i podwyższająca poziom cholesterolu może przyczynić się do szybszego zaniku tkanek kości wyrostka zębodołowego związanego z ch...
Skolioza – strukturalna deformacja kręgosłupa zachodząca w trzech płaszczyznach – może predysponować do powstawania zaburzeń skroniowo-żuchwowych (TMD). Zależność tę wykazano w pracy badawczej opublikowanej w czasopiśmie „Clinical Radiology”. Artykuł...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Bisfenol A (BPA), stosowany m.in. w produkcji opakowań na żywność oraz wypełnieniach dentystycznych, może negatywnie wpływać na płodność – wynika z badań na zwierzętach. Mechanizmy odpowiedzialne za jego wpływ na żeńskie komórki rozrodcze bada obecni...
Regularne uprawianie aktywności fizycznej pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się stanu zapalnego, to zaś zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju zapalenia przyzębia. Jednak, co oczywiste, nie każdy rodzaj aktywności fizycznej ma korzystny wpływ na org...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...
Substancje reprotoksyczne mogą mieć poważne i nieodwracalne skutki dla zdrowia pracowników, które mogą się ujawnić po latach. Są to tzw. odległe skutki dla zdrowia – wyjaśnia w wypowiedzi dla PAP ekspertka medycyny pracy prof. Joanna Jurewicz. Na moc...
Badanie prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Plymouth i University Hospitals Plymouth NHS Trust (Wielka Brytania) poddało ocenie związek jaki zachodzi pomiędzy bakteriami bytującymi w jamie ustnej, przede wszystkim Streptococcus anginosus, a r...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...