UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane?
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane?
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu.
Rząd rozpoczął konsultacje w sprawie zmian w etykietowaniu napojów bezalkoholowych i niskoalkoholowych. Ma to pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów, jednocześnie wspierając producentów poprzez szersze udostępnianie alternatyw dla napojów alkoholowych.
Podobnie jak ma to miejsce w USA, Nowej Zelandii, Niemczech i Australii, napoje zawierające 0,5% alkoholu mogłyby być oznaczane jako bezalkoholowe. Obecnie w Wielkiej Brytanii próg ten wynosi 0,05%. Napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe byłyby wtedy łatwiejsze do kupienia, co pomoże zwiększyć ich popularność jako alternatyw dla napojów zawierających alkohol. Ma to zachęcić konsumentów do kupowania napojów 0% w miejscach takich jak puby i restauracje oraz podczas różnego rodzaju publicznych eventów.
Bardziej świadomy wybór konsumentów
W badaniu Health Survery for England 2021 wykazano, że co piąty dorosły mieszkaniec Anglii pije więcej niż zalecany tygodniowy limit 14 jednostek (czyli tygodniowo np. 6 półlitrowych butelek piwa o zawartości alkoholu 4,8% lub 1 kieliszek 50 ml wódki dziennie). Jak stwierdza Departament Zdrowia, picie powyżej tego limitu może znacznie zwiększyć ryzyko poważnych szkód dla zdrowia oraz prowadzić do obniżenia jakości życia, a nawet śmierci.
Konsultacje, które rozpoczyna brytyjski rząd, mają na celu również uzyskanie informacji, jak sposób wspierać osoby, które chcę ograniczyć spożycie alkoholu, korzystając z szerszej gamy alternatyw dla alkoholu. Rządzący zakładają, że propozycja ta może też pomóc w rozwoju przedsiębiorstw, umożliwiając im czerpanie korzyści z wartego wiele miliardów funtów szterlingów rynku napojów. Będzie im bowiem łatwiej produkować napoje niskoalkoholowe i bezalkoholowe.
Minister zdrowia i opieki społecznej Neil O’Brien powiedział: – Napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe stają się coraz bardziej popularne, a my chcemy wspierać tę tendencję. Wiele innych krajów na całym świecie pozwala na większą swobodę w tym zakresie. Liberalizacja zaleceń w zakresie etykietowania może również pomóc ludziom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących kupowanych napojów.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ustawa powołująca Fundusz Kompensacyjny Szczepień Ochronnych została opublikowana w Dzienniku Ustaw i wejdzie w życie 27 stycznia 2022 r. Zgodnie z przepisami, wnioski do Rzecznika Praw Pacjenta o przyznanie świadczenia kompensacyjnego będzie można s...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Szeroko komentowany – również w naszym kraju – kryzys paliwowy, z jakim w ostatnich tygodniach mierzy się Wielka Brytania, ma przełożenie także na funkcjonowanie branży medycznej. Stąd pojawiające się na Wyspach głosy, że niektóre służby powinny mieć...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Aż 93% Polaków uważa, że tegoroczne Boże Narodzenie będzie inne niż w poprzednich latach – pokazał listopadowy sondaż Kantara, przeprowadzony na zlecenie Too Good To Go. Głównym czynnikiem, który ma na to wpływ, jest przede wszystkim inflacja i rosną...