UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane?
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane?
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu.
Rząd rozpoczął konsultacje w sprawie zmian w etykietowaniu napojów bezalkoholowych i niskoalkoholowych. Ma to pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów, jednocześnie wspierając producentów poprzez szersze udostępnianie alternatyw dla napojów alkoholowych.
Podobnie jak ma to miejsce w USA, Nowej Zelandii, Niemczech i Australii, napoje zawierające 0,5% alkoholu mogłyby być oznaczane jako bezalkoholowe. Obecnie w Wielkiej Brytanii próg ten wynosi 0,05%. Napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe byłyby wtedy łatwiejsze do kupienia, co pomoże zwiększyć ich popularność jako alternatyw dla napojów zawierających alkohol. Ma to zachęcić konsumentów do kupowania napojów 0% w miejscach takich jak puby i restauracje oraz podczas różnego rodzaju publicznych eventów.
Bardziej świadomy wybór konsumentów
W badaniu Health Survery for England 2021 wykazano, że co piąty dorosły mieszkaniec Anglii pije więcej niż zalecany tygodniowy limit 14 jednostek (czyli tygodniowo np. 6 półlitrowych butelek piwa o zawartości alkoholu 4,8% lub 1 kieliszek 50 ml wódki dziennie). Jak stwierdza Departament Zdrowia, picie powyżej tego limitu może znacznie zwiększyć ryzyko poważnych szkód dla zdrowia oraz prowadzić do obniżenia jakości życia, a nawet śmierci.
Konsultacje, które rozpoczyna brytyjski rząd, mają na celu również uzyskanie informacji, jak sposób wspierać osoby, które chcę ograniczyć spożycie alkoholu, korzystając z szerszej gamy alternatyw dla alkoholu. Rządzący zakładają, że propozycja ta może też pomóc w rozwoju przedsiębiorstw, umożliwiając im czerpanie korzyści z wartego wiele miliardów funtów szterlingów rynku napojów. Będzie im bowiem łatwiej produkować napoje niskoalkoholowe i bezalkoholowe.
Minister zdrowia i opieki społecznej Neil O’Brien powiedział: – Napoje bezalkoholowe i niskoalkoholowe stają się coraz bardziej popularne, a my chcemy wspierać tę tendencję. Wiele innych krajów na całym świecie pozwala na większą swobodę w tym zakresie. Liberalizacja zaleceń w zakresie etykietowania może również pomóc ludziom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących kupowanych napojów.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie i Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie nawiązały współpracę w zakresie badania implantów medycznych – również stomatologicznych – wytwarzanych nowoczesną metodą druku 3D. Jak czytamy ...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...
Ustawa powołująca Fundusz Kompensacyjny Szczepień Ochronnych została opublikowana w Dzienniku Ustaw i wejdzie w życie 27 stycznia 2022 r. Zgodnie z przepisami, wnioski do Rzecznika Praw Pacjenta o przyznanie świadczenia kompensacyjnego będzie można s...
Aż 93% Polaków uważa, że tegoroczne Boże Narodzenie będzie inne niż w poprzednich latach – pokazał listopadowy sondaż Kantara, przeprowadzony na zlecenie Too Good To Go. Głównym czynnikiem, który ma na to wpływ, jest przede wszystkim inflacja i rosną...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
24 maja sejmowa komisja zdrowia pozytywnie zaopiniowała projekt zmiany planu finansowego Narodowego Funduszu Zdrowia na 2023 r. Dodatkowe pieniądze mają trafić m.in. na stomatologię w ramach finansowania wyższych wycen świadczeń wprowadzonych ostatni...