Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę, a nie słodkie napoje!
Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę, a nie słodkie napoje!
Spis treści
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wczesnej śmierci z powodu choroby sercowo-naczyniowej i innych przyczyn.
W skali globu na cukrzycę typu 2 w 2021 roku chorowało ponad 500 milionów dorosłych, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem m.in. chorób sercowo-naczyniowych, a także przedwczesnej śmierci. Jak się szacuje, do 2045 roku liczba chorych ma wzrosnąć o ponad 50% – do 783 milionów. W przypadku choroby takiej jak cukrzyca kluczową rolę odgrywa dieta, ale niewiele wiadomo o wpływie spożywanych napojów w odniesieniu do ryzyka choroby sercowo-naczyniowej oraz śmierci u osób dorosłych z cukrzycą typu 2.
Kolejny powód, by unikać dosładzanych napojów
Badaniem objęto historię choroby 15 486 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych na przestrzeni średnio 18,5 roku od postawienia diagnozy cukrzycy typu 2. W badaniu wykazano, że w ciągu kolejnych lat u 3447 osób (22,3%) wystąpiły incydenty będące objawem choroby sercowo-naczyniowej, a 7638 pacjentów (49,3%) zmarło.
Po uwzględnieniu licznych czynników związanych ze stylem życia i historią choroby naukowcy stwierdzili, że uczestnicy badania, którzy najczęściej sięgali po napoje słodzone cukrem (więcej niż jedna porcja dziennie) byli o 20% bardziej zagrożeni ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny – w porównaniu z uczestnikami najrzadziej spożywającymi napoje słodzone (mniej niż jedna porcja miesięcznie).
Czy kawa najlepiej chroni cukrzyków?
Z kolei wysokie spożycie niektórych napojów (do sześciu porcji dziennie) wiązało się z niższą śmiertelnością – o 26% niższą w przypadku amatorów kawy, 23% w przypadku osób pijących wodę, 21% w przypadku pacjentów spożywających herbatę oraz 12% w przypadku osób sięgających po mleko o niskiej zawartości tłuszczu.
Zdaniem naukowców, wyniki te wskazują na rolę napojów uznawanych za zdrowsze w ograniczeniu ryzyka zgonu u dorosłych z cukrzycą typu 2. Autorzy badania podsumowali: – Uzyskane przez nas wyniki dostarczają dowodów na znaczenie wyboru napojów w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia osób dorosłych z cukrzycą. Jak jednak dodali eksperci z USA, Kanady i Chin, uzasadnione jest przeprowadzenie kolejnych badań w celu dalszej oceny tych zależności.
Artykuł pt. „Spożycie napojów a śmiertelność wśród dorosłych z cukrzycą typu 2: prospektywne badanie kohortowe” (Beverage consumption and mortality among adults with type 2 diabetes: prospective cohort study) został opublikowany w dniu 19 kwietnia w czasopiśmie naukowym „The BMJ”.
Dla stomatologów, pacjentów, lekarzy medycyny – opracowane zostały wytyczne dotyczące związków zapalenia przyzębia i cukrzycą. Przygotowania tych zaleceń podjęła się prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezydent Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego. Wytyczne zostały zaprezentowane na wykładzie podczas targów stomatologicznych Warsaw Dental Medica Show. Ich ogłoszenie poprzedzone zostało panelem naukowym, zorganizowanym przez firmę Sunstar. – Związane jest to z szeroko pojętym holistycznym podejściem do zdrowia jamy ustnej – mówi w rozmowie portalem Dentonet.pl Łukasz Cho z Sunstar Polska.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...