Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów?

Publikacja:
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów?

Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów?

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć również negatywny wpływ na szkliwo zębów.

Wielu pacjentów ma podstawową wiedzę na temat tego, jak dieta wpływa na zdrowie jamy ustnej, ale czy zdają sobie oni sprawę, że wykracza to poza problem szkodliwego wpływu cukru? Portal Dentistry IQ sugeruje, co warto mówić pacjentom na temat zagrożeń związanych ze spożywaniem napojów, które są wolne od cukru, ale również niekoniecznie zdrowe.

Autorka artykułu, Bethany Montoya, higienistka stomatologiczna z ponad 10-letnim stażem, twierdzi, że wiele razy spotykała inteligentnych, starających się dbać o swoje zdrowie pacjentów, którzy byli przekonani, że sięgając po takie napoje, dokonują dobrych dla zdrowia wyborów. Pacjenci ci zwykle nie wiedzieli, że picie napojów o niskim pH jest jak zaproszenie do rozwoju chorób jamy ustnej.

W swoim artykule Montoya wspomina nowego pacjenta o imieniu Chris, który przyszedł do gabinetu na badanie kontrolne i higienizację. Nie miał większych obaw odnośnie stanu swoich zębów, wspomniał tylko o ciemnych plamach na kilku przednich zębach. Miał 22 lata, był wolny od większych problemów zdrowotnych, a jego codzienna higiena jamy ustnej polegała na szczotkowaniu zębów dwa razy dziennie szczoteczką elektryczną, stosowaniu pasty do zębów z fluorem i nitkowaniu zębów.

Ale po wykonaniu zdjęć RTG i przeprowadzeniu dokładnego badania lekarz wykrył próchnicę – i to nie tylko kilka małych ubytków: Chris miał ogniska próchnicy we wszystkich 28 zębach! Gdy lekarz skupił się na stworzeniu planu leczenia próchnicy, Bethany chciała dociec, co spowodowało ubytki próchnicowe u Chrisa, aby opracować dla niego skuteczny plan profilaktyczny.

Gdy higienistka spytała pacjenta o jego dietę, ten z przekonaniem stwierdził, że nie lubi słodyczy, dlatego rzadko sięga po desery. Ponieważ jednak wiele osób zapomina, że napoje są częścią diety, Bethany dopytała, co chłopak pije każdego dnia. Odpowiedział Chrisa brzmiała: – Lubię dietetyczne napoje gazowane. Pracuję nad tym, by ograniczyć ilość wypijanych napojów, ale zwykle piję od sześciu do ośmiu puszek dziennie. Kiedyś piłem zwykłe napoje gazowane, ale przeszedłem na dietetyczne, bo wiem, że wersja bez cukru jest zdrowsza i nie wpłynie (źle) na moje zęby, prawda?

Kwaśne napoje i pokarmy – jaki jest ich wpływ?

Wiele osób ma podstawową wiedzę na temat tego, jak dieta wpływa na zdrowie jamy ustnej, ale nie zdają sobie sprawy z zagrożeń wykraczających poza cukier. Cukier nie jest jednak jedynym czynnikiem, który budzi obawy stomatologów, jeśli chodzi o ryzyko próchnicy zębów.

Podczas gdy większość naszych pacjentów wie, że cukier „karmi” bakterie wywołujące próchnicę zębów, wielu jest zaskoczonych, że sam cukier nie powoduje uszkodzeń zębów. Badania naukowe dowodzą, że po spożyciu węglowodanów patogeny bytujące w jamie ustnej przetwarzają je na własne „paliwo” i uwalniają kwaśny produkt uboczny po tym, jak cukier spełni już swoje zadanie. Te „odpady” o niskim pH odpowiadają za powstawanie ubytków w strukturze zęba.

Jeżeli kwas uwalniany podczas spożywania cukru może powodować próchnicę zębów, o wiele więcej szkód może wyrządzić pojawienie się dodatkowych kwasów. Kwasy pokarmowe występują m.in. w nabiale, mięsie, zbożach. Nasze organizmy potrzebują tych kwasów do optymalnego funkcjonowania, ale podobnie jak z wieloma innymi rzeczami, nie można z nimi przesadzić. A dieta zbyt bogata w kwasy sprawia, że kwaśne staje się też środowisko jamy ustnej.

Ale wiele z najbardziej szkodliwych kwasów w diecie znajduje się w napojach, takich jak soki, napoje dla sportowców, napoje gazowane, kawa, herbata i alkohol. W przeciwieństwie do kwaśnych pokarmów, kwaśne napoje mogą swobodnie przepływać do wszystkich powierzchni jamy ustnej i „kąpać” zęby w związkach, które rozmiękczają i powodują erozję ochronnej warstwy szkliwa. Ślina kontroluje poziom pH w jamie ustnej, ale jeśli kwaśne napoje są spożywane kilka razy dziennie, działanie śliny jest ograniczane. A stała ekspozycja jamy ustnej na działanie kwasów prowadzi do tworzenia się ubytków.

Jak chronić zęby przed kwasami?

Gdy rozmawiamy o cukrach i kwasach w naszej diecie z pacjentami, warto podzielić się kilkoma sugestiami dotyczącymi higieny i zdrowia jamy ustnej.

– Pij więcej wody. Z chemicznego punktu widzenia mózg uzależnia się od słodkich napojów, kofeiny i alkoholu, a rzucenie nałogu może być trudne. Zamiast tego należy stopniowo zastępować przyjmowane płyny wodą. W zależności od liczby spożywanych słodkich lub kwaśnych napojów, zmiana ta może zająć od kilku dni do kilku tygodni. Ale warto być konsekwentnym.

– Ogranicz czas ekspozycji zębów na płyny. Jeśli sięgasz po słodki lub kwaśny napój, ogranicz jego spożycie do jednego razu dziennie lub jednego posiłku, zamiast popijać go przez cały dzień. Im krótszy czas ekspozycji, tym skuteczniejsza będzie ślina w ograniczaniu niebezpiecznego dla szkliwa poziomu pH.

– Pamiętaj, że „dietetyczny” i „bez cukru” nie oznacza „zdrowy”. Dietetyczne napoje gazowane, wody gazowane i bezcukrowe napoje dla sportowców mogą nie zawierać węglowodanów, ale większość z nich ma w składzie kwasy, które aromatyzują i konserwują dany produkt. Dodatkowo nasycanie dwutlenkiem węgla zapewnia napojom świeżość, ale odczyn takich płynów jest bardzo kwaśny.

– Po spożyciu kwaśnego napoju poczekaj co najmniej 30 do 60 minut, zanim umyjesz zęby. Zapewni to ślinie możliwość zbuforowania poziomu pH w jamie ustnej, co zapobiegnie usuwaniu rozmiękczonych warstw szkliwa zębów za pomocą szczoteczki do zębów. Zamiast tego zaleca się płukać jamę ustną wodą lub żuć gumę bez cukru.

– Zbadaj pH swojej śliny (paski testowe do monitorowania pH jamy ustnej można bez problemu kupić). Jeśli pH jest zbyt kwaśne (poniżej 4,0), należy ocenić dotychczasową dietę i omówić wyniki z lekarzem stomatologiem.

– Porozmawiaj ze stomatologiem o produktach, które chronią przed działaniem kwasów. Dostępnych jest wiele rodzajów past do zębów, żeli, płukanek, gum, pastylek do ssania, a także zabiegów gabinetowych, które umożliwiają kontrolę pH jamy ustnej i ochronę zębów przed erozjąą.

Także wspomniany Chris wyleczył wszystkie ubytki, zobowiązał się wyeliminować z diety napoje gazowane, a także zaakceptował nowy, wspólnie opracowany plan żywieniowy. Dzięki temu od ponad dwóch lat Chris nie miał żadnego ubytku. Spożywanie kwaśnych napojów było kiedyś jego codziennym nawykiem, ale wprowadzanie konsekwentnych zmian i dobra współpraca z lekarzem stomatologiem okazały się kluczem do pokonania błędów w diecie i poprawy stanu zdrowia jamy ustnej.

Według mnie najlepszym sposobem na to, aby przekonać najbardziej opornych pacjentów do regularnego oczyszczania wszystkich powierzchni zębów razem z przestrzeniami międzyzębowymi jest pokazanie im tego, co znajduje się na ich zębach. Najprostsza metoda to wybarwienie płytki – mówi o motywowaniu pacjentów do prawidłowej higieny jamy ustnej mgr dypl. hig. stom. Anna Makówka, higienistka stomatologiczna, technik dentystyczny oraz specjalistka promocji zdrowia.

T.H.

źródło: https://www.dentistryiq.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

alkohol1
UK: młodzi częściej sięgają po napoje bezalkoholowe Lekarz

Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...

sztuczna inteligencja2
ChatGPT tworzy notatki medyczne równie dobrze jak lekarze Lekarz

ChatGPT może tworzyć administracyjne notatki medyczne nawet 10 razy szybciej niż lekarze przy zachowaniu podobnej dokładności – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali we...

e papierosy
E-papierosy: czy na pewno mało szkodliwe dla zdrowia? Lekarz

Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie Asysta

Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...

cukrzyca
Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę, a nie słodkie napoje! Lekarz

Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

smartfon - Dentonet.pl
Czy smartfony są szkodliwe dla zdrowia jamy ustnej? Lekarz

Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...

napoje bezalkoholowe
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane? Lekarz

Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...

slodzone napoje
AHA/ASA Journals: słodzone napoje szkodzą sercu Lekarz

Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...

erozja zebow mlecznych
Które napoje odpowiadają za erozję zębów mlecznych? Asysta

Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za  erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...

slodzone napoje2
RFN: 9 landów chce opodatkować słodzone napoje Lekarz

Według przeprowadzonych w Niemczech badań 20-procentowa dopłata do cen słodzonych napojów bezalkoholowych pozwoli ograniczyć liczbę osób z otyłością, cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu krążenia, co w ciągu najbliższych dwóch dekad przełoży się na ...