Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Dwudniowy atak cukru

Brak komentarzy | Publikacja:
Dwudniowy atak cukru

Dwudniowy atak cukru

Makowce, pierniki, kutia, świnki z marcepanu, ciasteczka maczane w miodzie, gorąca czekolada, ciasteczka z cynamonem, serniki i pączki – wszystkie te delicje rzeczywiście zawierają mnóstwo cukru, który nie jest zbyt zdrowy dla naszych zębów. Jednak w Święta liczy się przede wszystkim tradycja, a nie rygorystyczne zalecenia higieniczne. Dlatego cieszmy się smakiem świątecznych pierników i makowców, a po ich zjedzeniu jak najszybciej umyjmy zęby lub przynajmniej dokładnie przepłuczmy całą jamę ustną.

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. Ciekawe jednak, iż w podobnym tonie wypowiadają się stomatolodzy z Portugalii, Szwecji, Litwy, Kanady, Argentyny czy Nowej Zelandii, nie wspominając o polskich dentystach. Wydaje się więc, że w święta Bożego Narodzenia – niezależnie od kręgu kulturowego, kraju czy kontynentu – zapominamy o dietetycznych i zdrowotnych ograniczeniach i bez umiaru pałaszujemy świąteczne słodkości.

Postanowiliśmy sprawdzić, jakie potrawy goszczą na wigilijnych stołach w różnych częściach świata i czy rzeczywiście zagrażają zdrowiu naszych zębów.

Norwegia

słodyczePodczas wieczerzy wigilijnej głównym daniem są żeberka wieprzowe lub baranina podawana z „surkal” – przystawką z drobno posiekanej białej lub czerwonej kapusty z dodatkiem kminku lub octu. Dużą popularnością cieszą się dania rybne, szczególnie z dorsza i halibuta. Tradycyjną wigilijną potrawą jest „lutefisk” – sztokfisz namoczony w wodzie z sodą, a następnie gotowany lub opiekany na grillu. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć szafranowych bułeczek i cynamonowych pierniczków oraz „Kransekake” migdałowego ciasta w kształcie pierścienia, składającego się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Inną popularną potrawą jest „riskrem” kaszka ryżowa z bitą śmietaną i jagodowym sosem oraz ciasteczka z marcepanu w kształcie świnki 

Grecja

Najważniejsze danie podczas wigilijnej kolacji stanowi jagnięcina lub wieprzowina, pieczona w piecu lub na otwartym ruszcie, w towarzystwie sałatek i warzyw. W ramach deseru podawane są różne słodycze: baklawa, „melomakarona” (ciasteczka orzechowe maczane w miodzie) oraz „kourambiedes” – białe ciasteczka posypane cukrem-pudrem.

Austria

W zależności od regionu, głównym daniem wigilijnym jest smażony karp lub pieczona kaczka. Do świątecznych przysmaków należą także pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. Natomiast dzieci chętnie podjadają słodkie ozdoby, które dotąd ozdabiały choinkę: czekoladki wypełnione likierem lub galaretką, bezy w kształcie gwiazdek lub choinek.

Rumunia

Tradycyjną wigilijną potrawą jest pieczony prosiak, gołąbki z mięsem i specjalnie wędzona słonina. Królują także świńskie ozory w galarecie i pasztet z wieprzowych podrobów. Na deser podaje się „cozonac” – chleb na słodko z dodatkiem owoców oraz „gogosi” – domowe pączki oraz serniki z rodzynkami.

słodyczKraje Ameryki Południowej

W Argentynie każdy z uczestników przynosi przygotowane przez siebie danie. Na stole zjawiają się potrawy z kurczaka, sałatki, lody i słodycze. W Hondurasie i Dominikanie ozdobą stołu jest pieczony świński udziec, popijany specjalnym wigilijnym napojem na bazie wódki, mleka i jajek. Podobny napój, jednak z dodatkiem kawy i anyżu, podaje się w Chile i Boliwii, natomiast w Peru popija się potrawy gorącą czekoladą. W Boliwii dodatkowo serwuje się pikantną zupę przypominającą rosół. Z kolei w Meksyku na wigilijnym stole nie może zabraknąć indyka, wieprzowiny w sosie z mango czy kurczaka z chili i ananasem.

W niemal całej Ameryce Południowej świąteczne bożonarodzeniowe śniadanie jest tradycyjnie podawane na słodko. W tym dniu nie może zabraknąć gorącej czekolady, ciast, pączków, orzechów oraz „turrona” – krojonego w kostkę nugatu.

Japonia

Japońskie Święta Bożego Narodzenia są przede wszystkim imprezą komercyjną. W tym dniu Japończycy zapraszają ukochaną osobę na wigilijną kolacją do KFC (które tego dnia zarabiają ponad 20% swojego rocznego dochodu) i delektują się pieczonym kurczakiem. Kupują też tzw. „kurisumasu keiki”, czyli przeraźliwie słodkie, tortowe ciasto, pięknie udekorowane i oblane grubą warstwą czekolady.

Kraje prawosławne (Rosja, Ukraina, Białoruś)

W Rosji wigilijna wieczerza nie może się obejść bez kutii, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć „prosfory”, czyli poświęconego chleba ofiarnego oraz kompotu z suszu, tzw. „wzwaru”, Podczas prawosławnej wigilii podawane są również ryby oraz różnego rodzaju potrawy, których składnikami są kasze i olej (na Ukrainie są to np. gołąbki z kaszą gryczaną).

Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia składa cała załoga Dentonetu!

 

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Znana wysokość podatku od cukru, rada ministrów rozpatrzyła projekt Lekarz

Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

atak hakerski - Dentonet.pl
Atak na stronę BDA – dane dentystów zagrożone! Lekarz

Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne (BDA) tymczasowo wyłączyło swoją stronę internetową z powodu – jak to określono – „wyrafinowanego cyberataku”. Miał on miejsce 30 lipca, a Towarzystwo nadal bada motywy sprawców oraz weryfikuje, jakie informacje...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji