Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Publikacja:
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczonym Królestwie od 2018 roku.

Po publikacji wyników badań nad zawartością cukru w saszetkach z jedzeniem dla niemowląt na problem ten zareagowało Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne (BDA). Choć często stosowane są hasła takie jak „produkt bez dodatku cukru”, dentyści przypominają, że w kontekście zdrowia jamy ustnej nie ma różnicy, czy cukier jest dodany, czy występuje naturalnie.

Więcej cukru niż w puszce Coca-Coli

Analiza 109 dostępnych na brytyjskim rynku produktów dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia przyniosła następujące wyniki.

– Ponad ¼ z nich zawierała więcej cukru niż Coca-Cola. Żywność dla 4-miesięcznych dzieci jest sprzedawana w saszetkach, które zawierają średnio do 150% cukru zawartego w słodzonych napojach (wszystkie te produkty to mieszanki owocowe).

– Marki „butikowe” mają wyższy poziom cukru niż tradycyjne marki żywności dla niemowląt lub alternatywy marek własnych.

– Zarówno zalecenia WHO, jak i przyjęte w Wielkiej Brytanii mówią o karmieniu dziecka mlekiem matki do 6. miesiąca życia (o ile jest to możliwe). Z tego powodu żadne produkty nie powinny być sprzedawane jako „zalecane od 4. miesiąca życia” – a taka informacja znajduje się na opakowaniach prawie 40% przebadanych produktów dla maluchów, dostępnych na brytyjskim rynku.

– Niektóre badane produkty „przeznaczone dla niemowląt od 4. miesiąca życia” zawierają do 2/3 ilości cukru zalecanego do dziennego spożycia (ang. recommended daily allowance; RDA) przez osobę dorosłą.

– Producenci rozmijają się z prawdą, podając informacje, że ich produkt zawiera np. „cukry występujące naturalnie” lub nie ma w nim „cukrów dodanych”. Użyto również określeń takich jak „organiczny” lub „bogaty w błonnik”.

– Ponad 2/3 zbadanych produktów przekroczyło próg 5 g cukru na 100 ml, przy którym zastosowanie ma tzw. „opłata cukrowa”.

Producenci rozmijają się z prawdą

Ani Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), ani naukowy komitet doradczy ds. żywienia przy rządzie Wielkiej Brytanii (SACN) nie podają dziennej dawki spożycia cukru w przypadku najmłodszych. Zamiast tego podkreślają, że należy spożywać go „jak najmniej”.

Eddie Crouch, prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), powiedział: – Nieuczciwi producenci dają rodzicom wrażenie, że ci dokonują zdrowego wyboru. Trudno wyobrazić sobie coś bardziej dalekiego od prawdy. Twierdzenia, że produkt jest „bez dodatku cukru”, nie mają pokrycia w faktach, skoro mamy i tatusiowie dostarczają swoim dzieciom lwią część cukru jaki jest zawarty w puszce coli.

– Próchnica zębów jest główną przyczyną hospitalizacji małych dzieci, a epidemię tę napędza cukier. Produkty te stanowią niestety ryzyko dla następnej generacji, zanim jeszcze dzieci te zaczną chodzić. Rządzący muszą przełamać to uzależnienie, muszą sprawić, by cukier stał się „nowym tytoniem”, zwłaszcza jeśli chodzi o naszych najmłodszych pacjentów – dodał dr Crouch.

Krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii, prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska, zwraca uwagę na potrzebę współpracy lekarzy pediatrów ze stomatologami. – Pediatra to dla dziecka lekarz pierwszego kontaktu. Diagnozując chociażby choroby układu oddechowego zagląda do jamy ustnej dziecka. Jeśli widzi coś niepokojącego, powinien skierować młodego pacjenta do lekarza dentysty – mówi prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska.

T.H.

źródło: https://dentistry.co.uk/2022/07/06/linking-dental-and-medical-records-could-improve-patient-safety-and-treatment-outcomes/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

Wasiluk
Poziom światowy w polskich gabinetach stomatologicznych Lekarz

- Uważam, że w Polsce w niektórych klinikach wykonujemy stomatologię na poziomie światowym. Granice się zatarły - mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Grzegorz Wasiluk, prezydent Polskiej Akademii Stomatologii Estetycznej. ...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

higiena rąk - Dentonet.pl
Więcej skarg na poziom higieny w gabinetach NHS Asysta

Ze względu na pandemię koronawirusa w praktykach stomatologicznych na całym świecie wprowadzono dodatkowe, zaostrzone regulacje, które miały sprawić, że kontrola ryzyka zachorowań na choroby wirusowe (w tym COVID-19) będzie jeszcze bardziej rygorysty...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

cukier - Dentonet.pl
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Lekarz

W nowym raporcie kampanii Bite Back 2030, opublikowanym 22 października, wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich ba...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...