BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń
Spis treści
Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są m.in. zmiany w oznaczaniu żywności dostępnej na rynku.
Z badania wynika, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra-processed foods; UFP) bogatej w rafinowane węglowodany (węglowodany oczyszczone) i dodane tłuszcze „zapewnia wysoki poziom satysfakcji”, ponadto żywność taka jest „konsumowana kompulsywnie” oraz „może uzależniać”.
Kilkanaście procent dorosłych wykazuje uzależnienie od produktów UFP
Po analizie 281 badań przeprowadzonych w 36 państwach świata naukowcy szacują, że uzależnienie od żywności UFP występuje u 14% dorosłych oraz 12% dzieci. Z badania wynika, że wielkości te są zbliżone do poziomu uzależnienia obserwowanego u dorosłych w przypadku innych dopuszczonych prawem substancji. W przypadku alkoholu jest to 14%, podczas gdy uzależnienie od tytoniu dotyczy 18% populacji.
Naukowcy dodali, że poziom uzależnienia dzieci od żywności ultraprzetworzonej jest – jak to określono – „bezprecedensowy”. Przykładami produktów UFP są produkowane metodami przemysłowymi lody, kiełbaski, szynka, chipsy, chleb, napoje gazowane, płatki śniadaniowe oraz ciastka.
Odpowiednie oznakowanie żywności a nawyki żywieniowe
Naukowcy dodali, że żywność ultraprzetworzona może powodować skutki podobne do narkotyków u osób doświadczających intensywnego głodu oraz objawów odstawienia. Zdaniem badaczy, zachowania związane ze spożywaniem UFP mogą u niektórych osób spełniać kryteria diagnozy zaburzeń wynikających z używania określonych substancji. Autorzy sugerują, by możliwie najszerzej stosować oznaczanie żywności UFP jako „uzależniającej”, ponieważ może to pomóc konsumentom w zmianie nawyków żywieniowych.
– Istnieje consensus co do znaczenia problemu uzależnienia od żywności. Otwartą kwestią pozostaje natomiast to, jakie rodzaje żywności uzależniają. Pomimo braku jednoznacznych kryteriów klasyfikowanie żywności jako uzależniającej mogłoby skutkować prowadzeniem dalszych badań i zmienić podejście do regulacji tych kwestii – stwierdziła główna autorka badania, prof. Ashley N. Gearhardt z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Michigan w Ann Arbor (USA).
Artykuł zatytułowany „Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności” (Social, clinical, and policy implications of ultra-processed food addiction) został opublikowany w serwisie naukowym „BMJ Journals”.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
Źródła: https://dentistry.co.uk/2023/10/10/almost-15-of-adults-addicted-to-ultra-processed-foods-says-study/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Australijscy naukowcy przeprowadzili szereg badań, które potwierdziły niekorzystny wpływ zażywania narkotyków na zdrowie zębów i jamy ustnej. Używki tego typu znacznie zwiększają ryzyko próchnicy, chorób przyzębia oraz błon śluzowych jamy ustnej. Ja...
W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...
Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...