Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety

Publikacja:
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety

Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona żywność stanowi większość diety statystycznego mieszkańca Stanów Zjednoczonych.

W dyskusjach na temat zdrowia jamy ustnej od lat podkreśla się korelację pomiędzy wysokoprzetworzoną i bogatą w węglowodany żywnością a negatywnym wpływem takiej diety na zdrowie jamy ustnej.

Żywność, która jest smaczna i uzależniająca

Dostępne badania sugerują, że „ultra przetworzona” żywność (żywność o wysokiej zawartości cukru, soli, szkodliwych tłuszczów trans, sztucznych aromatów i barwników) stanowi około 60% przeciętnej amerykańskiej diety. W badaniu z 2019 roku opublikowanym w „British Medical Journal (BMJ) podano, że w Wielkiej Brytanii liczba ta jest nieco niższa i wynosi niespełna 57%. Już wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie dużych ilości wysokoprzetworzonej żywności może mieć wpływ na występowanie nadciśnienia, przyrost masy ciała, zwiększone ryzyko chorób kardiologicznych, a także doprowadzić do przedwczesnej śmierci.

Maria Balhara, studentka Broward College w Fort Lauderdale i autorka badania, wyjaśnia: – Zamysł przy tworzeniu wysokoprzetworzonej żywności jest taki, by była ona wyjątkowo smaczna, lub jak najbardziej uzależniała. Dania takie są przy tym tanie i łatwe do przygotowania, co sprawia, że trudno się im oprzeć. Większość osób je zbyt dużo tego rodzaju potraw, nie zdając sobie sprawy (z ich szkodliwości).

W przeprowadzonym badaniu ankietowym autorka uzyskała dostęp do informacji o spożywaniu wysokoprzetworzonej żywności przez poprzednich osiem tygodni w 2022 roku. Zdobyła także odpowiedzi na pytania na temat spożycia takich produktów w 2019 roku – przed wprowadzeniem ograniczeń związanych z pandemią COVID-19.

Badanie z udziałem ponad 300 nastolatków

Uczestnikami badania było 315 nastolatków w wieku 13–19 lat z kilkunastu szkół średnich na południu Florydy. Średni wskaźnik BMI wynosił 22,8, co oznacza, że masa ciała uczestników była w normie. Wysokoprzetworzone pokarmy wymienione w badaniu to: pakowane ciastka, cukierki, chipsy, czekolada, napoje energetyczne, mrożone desery, słodzone napoje bezalkoholowe, słodkie wyroby piekarnicze, smoothies, kawa lub herbata słodzona syropem, białe pieczywo i przetworzone produkty mięsne. Na pytania o spożycie tych produktów uczniowie udzielali odpowiedzi „prawda” lub „fałsz”.

W badaniu wykazano, że konsumpcja słodyczy wiązała się z największym wzrostem spożycia wszystkich innych wysokoprzetworzonych potraw – na poziomie 31%. Pakowane ciastka i mrożone desery również przekładały się na wzrost konsumpcji przetworzonej żywności – odpowiednio o 12% i 11%. Uczestnicy badania, którzy ograniczyli spożycie tych grup produktów, byli bardziej skłonni do rezygnacji ze spożywania wszystkich innych przetworzonych produktów.

Autorka ankiety pytała nastolatków także o wpływ pandemii na ich nawyki żywieniowe. W raporcie wykazano, że po zniesieniu ograniczeń związanych z pandemią 43% nastolatków częściej spożywało żywność wysokoprzetworzoną, podczas gdy pozostałe 57% zadeklarowało spadek konsumpcji silnie przetworzonej żywności.

Ograniczenie mięsa i białego pieczywa po pandemii przełożyło się na spadek spożycia wszystkich innych silnie przetworzonych pokarmów (odpowiednio 8% i 9% spadku). Ale najwyższy spadek konsumpcji innych wysokoprzetworzonych potraw (10%) wiązał się z ograniczeniem spożycia paczkowanych ciastek.

– Dobrą wiadomością jest to, że nawet niewielkie zmiany, takie jak rzadsze spożywanie kilku silnie przetworzonych pokarmów, mogą przełożyć się na zmniejszenie ogólnego spożycia niezdrowej żywności i mieć duży wpływ na ogólny stan zdrowia – napisała Maria Balhara.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

T.H.

źródło: https://www.the-dentist.co.uk/content/news/gateway-foods-ultra-processed-foods-leading-to-unhealthy-teen-diets


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zamknięcie gabinetów - Dentonet.pl
Wielka Brytania: nawet 70% gabinetów stomatologicznych do likwidacji? Lekarz

Według sondażu opublikowanego 12 kwietnia przez British Dental Association (BDA) około 70% gabinetów dentystycznych w Wielkiej Brytanii może upaść w ciągu najbliższych 3 miesięcy, jeśli rząd nie podejmie pilnych kroków w celu wsparcia małych firm. Z...

NHS
Wielka Brytania: nawet 26% stomatologów NHS mniej Lekarz

Z danych Departamentu Zdrowia Wielkiej Brytanii przeanalizowanych przez BBC wynika, że niemal 1000 lekarzy dentystów pracujących na 2500 stanowisk w Anglii i Walii zrezygnowało w ubiegłym roku z kontraktów z Narodową Służbą Zdrowia. W portalu Dento...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

ROZWIŃ WIĘCEJ
koronawirus - Dentonet.pl
W listopadzie możliwe nawet 30 tys. zakażeń dziennie Lekarz

Dynamika zakażeń koronawirusem w Polsce jest obecnie bardzo zbliżona do tej sprzed roku – wynika z modelu przygotowywanego przez naukowców z Politechniki Wrocławskiej. W połowie września dzienna liczba zakażeń wyniesie prawdopodobnie 500-600 osób. A ...

koronawirus - Dentonet.pl
Eksperci: nawet 1/3 osób nie zachoruje na COVID-19 Lekarz

Szacuje się, że nawet jedna trzecia populacji nie zachoruje na COVID-19, tak zresztą jak we wszystkich dotychczasowych epidemiach – powiedział PAP genetyk i biolog prof. Marek Sanak. Dodał, że wraz ze wzrostem zakażeń wzrośnie też odporność zbiorowa ...

cukier - Dentonet.pl
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Lekarz

W nowym raporcie kampanii Bite Back 2030, opublikowanym 22 października, wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich ba...

omikron
Subwariant XBB.1.5 przenosi się nawet do 40% szybciej Lekarz

Najnowszy subwariant Omikronu XBB.1.5 przenosi się nawet do 40% szybciej niż dotychczasowe warianty SARS-CoV-2 – poinformowała w rozmowie z PAP wirusolog prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Dodała, że w Stanach Zjednoczonych jest przyczyną już ok. 40...

leczenie stomatologiczne9
Liverpool: nawet pięć lat w kolejce do stomatologa Lekarz

Półmilionowy Liverpool położony na zachodnich krańcach Anglii to niegdyś największy brytyjski port morski, miasto które dało światu zespół the Beatles, a także siedziba słynnego klubu piłkarskiego Liverpool FC. Dziś, jak w przypadku mieszkańców innyc...

lekarz
Polscy medycy pracują nawet 80 godzin tygodniowo Lekarz

Ponad połowa polskich lekarzy pracuje dla więcej niż jednego pracodawcy. Powszechne wśród lekarzy tzw. wielozatrudnienie z jednej strony ratuje obciążony system i wychodzi naprzeciw rosnącym potrzebom zdrowotnym społeczeństwa, z drugiej zaś powoduje,...

tomografia komputerowa
TK ciała nie wykrywa nawet 90% urazów zębów Lekarz

Badanie, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma „European Journal of Trauma and Emergency Surgery” sugeruje, że w standardowych opisach radiologicznych nie uwzględniono 9 na 10 urazów zębów u pacjentów, którzy mieli wykonaną tomografię komp...