Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety
Spis treści
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association’s Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona żywność stanowi większość diety statystycznego mieszkańca Stanów Zjednoczonych.
W dyskusjach na temat zdrowia jamy ustnej od lat podkreśla się korelację pomiędzy wysokoprzetworzoną i bogatą w węglowodany żywnością a negatywnym wpływem takiej diety na zdrowie jamy ustnej.
Żywność, która jest smaczna i uzależniająca
Dostępne badania sugerują, że „ultra przetworzona” żywność (żywność o wysokiej zawartości cukru, soli, szkodliwych tłuszczów trans, sztucznych aromatów i barwników) stanowi około 60% przeciętnej amerykańskiej diety. W badaniu z 2019 roku opublikowanym w „British Medical Journal (BMJ) podano, że w Wielkiej Brytanii liczba ta jest nieco niższa i wynosi niespełna 57%. Już wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie dużych ilości wysokoprzetworzonej żywności może mieć wpływ na występowanie nadciśnienia, przyrost masy ciała, zwiększone ryzyko chorób kardiologicznych, a także doprowadzić do przedwczesnej śmierci.
Maria Balhara, studentka Broward College w Fort Lauderdale i autorka badania, wyjaśnia: – Zamysł przy tworzeniu wysokoprzetworzonej żywności jest taki, by była ona wyjątkowo smaczna, lub jak najbardziej uzależniała. Dania takie są przy tym tanie i łatwe do przygotowania, co sprawia, że trudno się im oprzeć. Większość osób je zbyt dużo tego rodzaju potraw, nie zdając sobie sprawy (z ich szkodliwości).
W przeprowadzonym badaniu ankietowym autorka uzyskała dostęp do informacji o spożywaniu wysokoprzetworzonej żywności przez poprzednich osiem tygodni w 2022 roku. Zdobyła także odpowiedzi na pytania na temat spożycia takich produktów w 2019 roku – przed wprowadzeniem ograniczeń związanych z pandemią COVID-19.
Badanie z udziałem ponad 300 nastolatków
Uczestnikami badania było 315 nastolatków w wieku 13–19 lat z kilkunastu szkół średnich na południu Florydy. Średni wskaźnik BMI wynosił 22,8, co oznacza, że masa ciała uczestników była w normie. Wysokoprzetworzone pokarmy wymienione w badaniu to: pakowane ciastka, cukierki, chipsy, czekolada, napoje energetyczne, mrożone desery, słodzone napoje bezalkoholowe, słodkie wyroby piekarnicze, smoothies, kawa lub herbata słodzona syropem, białe pieczywo i przetworzone produkty mięsne. Na pytania o spożycie tych produktów uczniowie udzielali odpowiedzi „prawda” lub „fałsz”.
W badaniu wykazano, że konsumpcja słodyczy wiązała się z największym wzrostem spożycia wszystkich innych wysokoprzetworzonych potraw – na poziomie 31%. Pakowane ciastka i mrożone desery również przekładały się na wzrost konsumpcji przetworzonej żywności – odpowiednio o 12% i 11%. Uczestnicy badania, którzy ograniczyli spożycie tych grup produktów, byli bardziej skłonni do rezygnacji ze spożywania wszystkich innych przetworzonych produktów.
Autorka ankiety pytała nastolatków także o wpływ pandemii na ich nawyki żywieniowe. W raporcie wykazano, że po zniesieniu ograniczeń związanych z pandemią 43% nastolatków częściej spożywało żywność wysokoprzetworzoną, podczas gdy pozostałe 57% zadeklarowało spadek konsumpcji silnie przetworzonej żywności.
Ograniczenie mięsa i białego pieczywa po pandemii przełożyło się na spadek spożycia wszystkich innych silnie przetworzonych pokarmów (odpowiednio 8% i 9% spadku). Ale najwyższy spadek konsumpcji innych wysokoprzetworzonych potraw (10%) wiązał się z ograniczeniem spożycia paczkowanych ciastek.
– Dobrą wiadomością jest to, że nawet niewielkie zmiany, takie jak rzadsze spożywanie kilku silnie przetworzonych pokarmów, mogą przełożyć się na zmniejszenie ogólnego spożycia niezdrowej żywności i mieć duży wpływ na ogólny stan zdrowia – napisała Maria Balhara.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z danych Departamentu Zdrowia Wielkiej Brytanii przeanalizowanych przez BBC wynika, że niemal 1000 lekarzy dentystów pracujących na 2500 stanowisk w Anglii i Walii zrezygnowało w ubiegłym roku z kontraktów z Narodową Służbą Zdrowia. W portalu Dento...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Proponowane przez ministerstwo zdrowia zmiany w projekcie nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia dotyczą m.in. reklam suplementów diety. Nie będą mogli w nich występować prawdziwi i fikcyjni przedstawiciele zawodów medycznych, zakaz...
Półmilionowy Liverpool położony na zachodnich krańcach Anglii to niegdyś największy brytyjski port morski, miasto które dało światu zespół the Beatles, a także siedziba słynnego klubu piłkarskiego Liverpool FC. Dziś, jak w przypadku mieszkańców innyc...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
Dynamika zakażeń koronawirusem w Polsce jest obecnie bardzo zbliżona do tej sprzed roku – wynika z modelu przygotowywanego przez naukowców z Politechniki Wrocławskiej. W połowie września dzienna liczba zakażeń wyniesie prawdopodobnie 500-600 osób. A ...
Najnowszy subwariant Omikronu XBB.1.5 przenosi się nawet do 40% szybciej niż dotychczasowe warianty SARS-CoV-2 – poinformowała w rozmowie z PAP wirusolog prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Dodała, że w Stanach Zjednoczonych jest przyczyną już ok. 40...
Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...
W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...
Szacuje się, że nawet jedna trzecia populacji nie zachoruje na COVID-19, tak zresztą jak we wszystkich dotychczasowych epidemiach – powiedział PAP genetyk i biolog prof. Marek Sanak. Dodał, że wraz ze wzrostem zakażeń wzrośnie też odporność zbiorowa ...
Najnowsze badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – do zaledwie 500–1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i ogóln...