Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru

Publikacja:
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru

Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy.

Według danych American Academy of Pediatrics, nawet 75% uczniów amerykańskich szkół średnich śpi każdej nocy mniej niż zalecane 8–10 godzin. Tymczasem sen jest bardzo ważny dla ich prawidłowego rozwoju – zbyt mała dawka ilość snu może powodować problemy ze zdrowiem psychicznym, zaburzenia behawioralne i kłopoty w nauce.

Dodatkowo, okazuje się, że nastolatki śpiące za mało mają również bardziej niezdrowe nawyki żywieniowe. Zespół naukowców z Brigham Young University przeanalizował wzorce snu i nawyki żywieniowe 93 nastolatków z dwóch grup – pierwsza spała 6,5 godziny na dobę, druga – 9,5 godziny. Badanie trwało tydzień – mierzono wówczas m.in. liczbę spożywanych kalorii oraz rodzaje posiłków.

Jak się okazało, nastolatki śpiące krótko zjadały zdecydowanie więcej produktów bogatych w cukier niż grupa śpiąca 9,5 godziny w ciągu doby. Średnio było to 12 gramów cukru więcej na dobę, co daje ponad 2 kg rocznie.

Podejrzewamy, że zmęczone nastolatki chcą szybko dostarczyć sobie potrzebnej energii, która pozwoli im odpowiednio funkcjonować podczas dnia, więc szukają pokarmów bogatych w węglowodany i cukry – mówi powiedziała prof. Kara Duraccio, profesor z BYU.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

Źródło: https://www.termedia.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

higiena u dzieci
American Academy of Pediatrics: mniej cukru, więcej fluoru! Lekarz

Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała zalecenia, które mają pomóc pediatrom w utrz...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

stomatologia
USA: mniej wizyt, pacjentów i coraz mniej personelu Lekarz

W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

e-zwolnienia - Dentonet.pl
W 2021 r. mniej zwolnień lekarskich i mniej absencji w pracy Lekarz

W 2021 r. lekarze wystawili osobom ubezpieczonym w ZUS-ie 20,5 mln zaświadczeń lekarskich z powodu ich choroby. Łączna liczba dni absencji w pracy wynikającej z tych zaświadczeń wyniosła 239,9 mln. W porównaniu do 2020 r. zmniejszyła się zarówno abse...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

grypa
Coraz więcej przypadków grypy, mniej zachorowań na COVID Lekarz

Z najnowszych meldunków epidemiologicznych wynika, że tylko od 1 do 22 listopada zanotowano w Polsce ponad 330 tys. przypadków grypy i jej podejrzeń. 1300 osób wymagało hospitalizacji. Według zestawień Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - ...