Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy.
Według danych American Academy of Pediatrics, nawet 75% uczniów amerykańskich szkół średnich śpi każdej nocy mniej niż zalecane 8–10 godzin. Tymczasem sen jest bardzo ważny dla ich prawidłowego rozwoju – zbyt mała dawka ilość snu może powodować problemy ze zdrowiem psychicznym, zaburzenia behawioralne i kłopoty w nauce.
Dodatkowo, okazuje się, że nastolatki śpiące za mało mają również bardziej niezdrowe nawyki żywieniowe. Zespół naukowców z Brigham Young University przeanalizował wzorce snu i nawyki żywieniowe 93 nastolatków z dwóch grup – pierwsza spała 6,5 godziny na dobę, druga – 9,5 godziny. Badanie trwało tydzień – mierzono wówczas m.in. liczbę spożywanych kalorii oraz rodzaje posiłków.
Jak się okazało, nastolatki śpiące krótko zjadały zdecydowanie więcej produktów bogatych w cukier niż grupa śpiąca 9,5 godziny w ciągu doby. Średnio było to 12 gramów cukru więcej na dobę, co daje ponad 2 kg rocznie.
– Podejrzewamy, że zmęczone nastolatki chcą szybko dostarczyć sobie potrzebnej energii, która pozwoli im odpowiednio funkcjonować podczas dnia, więc szukają pokarmów bogatych w węglowodany i cukry – mówi powiedziała prof. Kara Duraccio, profesor z BYU.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
Źródło: https://www.termedia.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...
W 2021 r. lekarze wystawili osobom ubezpieczonym w ZUS-ie 20,5 mln zaświadczeń lekarskich z powodu ich choroby. Łączna liczba dni absencji w pracy wynikającej z tych zaświadczeń wyniosła 239,9 mln. W porównaniu do 2020 r. zmniejszyła się zarówno abse...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Siedmiu na dziesięciu Polaków ma próchnicę. Wśród nastolatków odsetek ten jest znacznie większy i sięga 90%. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. bogata w cukier dieta, podjadanie między posiłkami, niewystarczająca higiena oraz rzadkie wizyty kont...
Jak powiedział w programie „Money. To się liczy” minister zdrowia Łukasz Szumowski, spodziewane wpływy budżetowe z tytułu podatku cukrowego będą niższe niż 2 mld zł, ale pomogą zmieniać niekorzystne nawyki żywieniowe Polaków.Początkowo zakładano, że ...
Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...
Prezydent Skierniewic ogłosił konkurs na realizację miejskiego programu profilkatyki próchnicy dla 17- oraz 18-latków. Jak wynika z ogłoszenia, na realizację programu przeznaczono w 2020 r. 26 tys. zł brutto. Ma on być prowadzony od dnia podpisania ...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...