Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

Brak komentarzy | Publikacja:
Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopasowania do nich zębów.

Zęby nie pasują już do szczęk, ponieważ z biegiem czasu nasza dieta zmieniła się na bardziej miękką i przetworzoną, taką, która wymaga mniej intensywnego żucia – powiedział dr Peter Ungar, paleontolog i antropolog stomatologii, którego artykuł ukazał się w kwietniowym numerze „Scientific American”. Według szacunków, około 75% populacji ma zbyt mało przestrzeni w jamie ustnej, by pomieścić trzecie zęby trzonowe, a 9 na 10 osób ma nieprawidłowo ustawione bądź stłoczone zęby.  

Przed tysiącami lat ludzkie zęby były przystosowane do żucia twardych pokarmów, natomiast obecna, znacznie bardziej miękka dieta zaburzyła równowagę pomiędzy ilością miejsca, w którym wyrzynają się zęby, a rozmiarem szczęki i żuchwy. Wielu dentystów sądzi, że zęby górne, które zajmują więcej miejsca niż zęby żuchwy, to prawidłowy model okluzji, ale tak nie jest – powiedział dr Ungar.

W ciągu ostatnich 30 lat Ungar zbadał setki tysięcy zębów gatunków kopalnych oraz żywych zwierząt i odkrył, że większość zwierząt oraz przodków człowieka nie miała tyłozgryzu czy stłoczeń zębów żuchwy. Niegdyś panowało przekonanie, że zęby człowieka są zbyt duże, aby pasowały do szczęk, ale w rzeczywistości jest odwrotnie: szczęki nie rosną wystarczająco długo, aby pomieścić zęby prawidłowej wielkości.

Dlaczego szczęki nie rozwijają się tak, jak powinny? Zdaniem dr. Ungera kość jest pozbawiona stymulacji, której potrzebuje w trakcie rozwoju do około 18. roku życia. Szczęki są stymulowane nie tylko wtedy, gdy zachodzi żucie, ale także wówczas, gdy czynność ta jest wykonywana z odpowiednią intensywnością.

Przykładowo dzieci, które są karmione rozdrobnioną żywnością oraz dużą ilością potraw miękkich, pozbawione są możliwości żucia w takim zakresie, w jakim jest to wskazane. Z tego powodu osteoblasty nie generują prawidłowego rozwoju kości, wystarczającego, by szczęki pomieściły zęby – powiedział Peter Ungar.

W związku z tym słabo rozwinięte szczęki stały się przyczyną stłoczenia zębów, co dodatkowo utrudniało wyrzynanie trzecich trzonowców. W takich przypadkach ortodonci nierzadko usuwali przednie zęby przedtrzonowe, aby wyrównać rozmieszczenie pozostałych zębów. Zabieg taki zwykle dawał dobry efekt estetyczny (wyprostowane zęby), ale nie pozostawał bez wpływu na drogi oddechowe pacjenta, gdyż język nie miał wystarczająco dużo miejsca. Nie wyklucza się, że leczenie takie odpowiada za wzrost liczby przypadków bezdechu sennego.

Zdaniem Ungara zastąpienie twardej diety popularnym wśród młodych ludzi żuciem gumy nie rozwiązuje problemu. Aby żucie było efektywne i przekładało się na prawidłowy rozwój szczęk, wymagane jest odpowiednio duże obciążenie żuchwy, a tego żucie gumy nie zapewnia.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

T.H., źródło: DrBicuspid.com

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta dla zdrowia jamy ustnej
Dieta Polaków daleka od ideału - jemy za dużo mięsa i za mało warzyw Asysta

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) przedstawił najnowsze dane na temat sposobu żywienia i stanu odżywienia mieszkańców Polski. Okazuje się, że w latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyr...

szkliwo - Dentonet.pl
Mineralizacja szkliwa zębów – nowe odkrycie w USA Lekarz

Ważnym składnikiem tkanek twardych jest hydroksyapatyt, a największe jego stężenie znaleźć można w szkliwie zębów. Ponieważ nieprawidłowo przebiegająca mineralizacja hydroksyapatytu może być przyczyną m.in. próchnicy zębów, zjawisko to wciąż znajduje...

warzywa
Dieta może chronić przed nowotworami - są na to dowody! Asysta

Warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety, jako element profilaktyki zdrowotnej – ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowe dziąsła - Dentonet.pl
Właściwa dieta ważnym elementem leczenia chorób przyzębia Lekarz

Jak informuje Dental Tribune, badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech udowodniło, iż osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia, stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kw...

Dentonet - specjalistyczne szczoteczki do zębów
Szczoteczki do zębów do zadań specjalnych - co wybrać? Pacjent

Sposób dbania o higienę jamy ustnej powinien być dopasowany do jej ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Większość osób zdaje sobie sprawę, że w sklepach znaleźć można rozmaite rodzaje past do zębów czy płukanek, ale po...

szczoteczka
Szczoteczka do zębów może być bardziej ekologiczna Asysta

Firma Colgate opracowała ekologiczną manualną szczoteczkę do zębów – zbudowana jest z aluminiowego uchwytu i plastikowej wymiennej główki. Gdy włosie się zużyje, wystarczy wymienić główkę, co nawet o 80% ogranicza zużycie plastiku. Według statystyk,...

mycie zębów - Dentonet.pl
1 listopada w USA - Dzień Mycia Zębów Asysta

W Polsce 1 listopada to nostalgiczny dzień Wszystkich Świętych. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych obchodzi się wówczas Narodowy Dzień Mycia Zębów. Data tego wydarzenia – wbrew pozorom – wcale nie jest przypadkowa.Narodowy Dzień Mycia Zębów został wpr...

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

nadwrażliwość2
Jest szansa na skuteczny lek na nadwrażliwość zębów? Lekarz

Z badań, których wyniki ogłoszono drukiem pod koniec marca na łamach czasopisma „Science Advances”, wynika, że naukowcom udało się zidentyfikowali białko w komórkach zębów, które pomaga w odbieraniu zimnych bodźców. Otwiera to drogę do opracowania no...

Babahu X1
Szczoteczka do zębów napędzana… sztuczną inteligencją Asysta

Kilka dni temu na platformie Indiegogo pojawił się kolejny wynalazek, który ma zrewolucjonizować higienę jamy ustnej. Tym razem jest to Babahu X1, czyli szczoteczka napędzana… sztuczną inteligencją.Niedawno informowaliśmy o wynalazku dwóch młodych Du...

zab obok lusterka i zglebnika
"Scientific Reports": życie człowieka zapisane… w zębach Lekarz

Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Jorku przeanalizowali budowę i skład zębów 15 chętnych osób. Okazało się, że można z nich wyczytać wiele informacji o życiu każdego pacjenta – informuje "Scientific Reports". Według naukowców z New York University, z ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji