Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby?
Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby?
Spis treści
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywczych powinieneś dostarczyć twoim zębom.
Wapń – znajdziesz go w nabiale
Podstawą diety odpowiedniej dla zębów jest wapń, który stanowi ich główny materiał budulcowy, nadając zębom odpowiednią twardość i odżywiając tkanki przyzębia. Najbogatsze w wapń są mleko i przetwory mleczne:
- twaróg;
- żółty ser;
- kefir;
- maślanka.
Źródłem wapnia są także produkty roślinne, m.in. fasola, szpinak, migdały, rukola, szczypiorek czy nasiona chia.
Fosfor – powszechny i łatwo przyswajalny
Drugim ważnym dla zdrowia zębów składnikiem mineralnym jest fosfor, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. W dużych ilościach występuje szczególnie w produktach bogatych w białko, takich jak np.:
- sery podpuszczkowe;
- jaja;
- wątroba;
- mięso.
Roślinnymi źródłami fosforu są przede wszystkim produkty zbożowe, m.in. płatki owsiane, otręby, kasza gryczana i ciemne pieczywo. Zawierają go także migdały, orzeszki pistacjowe, pestki słonecznika czy dyni oraz rośliny strączkowe.
Warto podkreślić, że dieta korzystna dla zębów, choć zdrowa, niekoniecznie pokrywa się z dietą odchudzającą. Żółty ser, wątroba czy rośliny strączkowe są kaloryczne, dlatego skuteczna utrata wagi wymaga wyeliminowania lub znaczącego ograniczenia ich w jadłospisie. Nawet jednak redukując wagę, można przyjmować produkty, które poprawiają kondycję zębów – trzeba po prostu wybierać te, które są ubogie w kalorie.
Witaminy ważne dla zdrowia zębów
Ważne dla zdrowia i kondycji zębów wapń i fosfor powinny być łączone w diecie z witaminą D, która reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Ma tym samym kluczowe znaczenie dla twardości zębów, a także pozostałych kości. Źródłem witaminy D są przede wszystkim ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela, węgorz czy śledź) oraz grzyby Shitake. W niewielkich ilościach witamina D występuje także w jajach, mleku i jego przetworach, wątrobie oraz olejach roślinnych. Trzeba jednak pamiętać, że aż 90% witaminy D znajdującej się w organizmie ludzkim pochodzi z syntezy skórnej. Niestety, w naszym klimacie zachodzi ona jedynie w miesiącach wiosenno-letnich. Podczas jesieni i zimy zalecana jest więc suplementacja witaminy D.
Dla zdrowia zębów ważne są także inne witaminy, a zwłaszcza A i C. Obecność witaminy A wspomaga walkę z bakteriami i działa przeciwpróchniczo, a także korzystnie wpływa na błonę śluzową jamy ustnej i poprawia kondycję dziąseł. Dobrym źródłem witaminy A są: wątroba, żółty ser, jaja, ryby, szpinak i marchew. Z kolei witamina C poprawia kondycję dziąseł – wzmacniając naczynia krwionośne zapobiega ich krwawieniu, a także odsłanianiu szyjek zębowych. Dużą zawartość witaminy C wykazują owoce i warzywa, a w szczególności nać pietruszki, czerwona papryka, kapusta, kalarepa, owoce dzikiej róży czy truskawki.
Materiał zewnętrzne
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania), dieta bogata w tłuszcze nasycone i podwyższająca poziom cholesterolu może przyczynić się do szybszego zaniku tkanek kości wyrostka zębodołowego związanego z ch...
Badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech dowiodło, że osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy ...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...
Jeżeli decydujesz się przeczytać ten tekst, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmagasz się z problemami związanymi z efektywnym przywództwem. Jak je pokonywać i osiągnąć sukces w stawaniu się dobrym szefem, który zarządza zgranym, świadomym i odpow...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...