Bruksizm może mieć związek z poziomem witaminy D
Bruksizm może mieć związek z poziomem witaminy D
Spis treści
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie.
Badania krwi u uczestników dowiodły, że osoby z niedostatecznym poziomem 25-hydroksywitaminy D (25[OH]), czyli metabolizowanej formy witaminy D, która jest stosowana do oceny niedoboru, zgłaszały umiarkowane i/lub ciężkie nasilenie bruksizmu.
Jaką rolę pełni „witamina słońca”?
Szacuje się, że na całym świecie ponad 50% populacji ma niedobór witaminy D. Ta niezbędna witamina, zwana także „witaminą słońca” znajduje się w żywności, m.in. w tłustych rybach (np. łosoś, śledź, miecznik), w jajach oraz produktach mlecznych. Niskie stężenie witaminy D wiąże się z większym ryzykiem chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych oraz onkologicznych.
Niektórzy badacze przypuszczają, że witamina D odgrywa również integralną rolę w kontroli pnia mózgu podczas snu – ze względu na liczne jądra, które zawierają wysoki poziom receptorów witaminy D. Dlatego jej poziom może być związany z zaburzeniami snu, takimi jak bruksizm. Chociaż parafunkcja ta charakteryzuje się zaciskaniem i zgrzytaniem zębami, bruksizm jest powiązany także z wieloma innymi czynnikami, w tym problemami psychologicznymi i zaburzeniami snu.
Niedobry witaminy D u pacjentów ze skrajnym bruksizmem
Aby ocenić korelację pomiędzy bruksizmem a poziomem witaminy D, naukowcy z zespołu kierowanego przez dr Bushrę Allaf z Wydziału Medycyny Jamy Ustnej Uniwersytetu w Damaszku (Syria) poddali analizie krew 100 uczestników badania. Spośród osób biorących udział w badaniu 76 zgłosiło występowanie bruksizmu, a 24 było wolnych od tej parafunkcji.
Autorzy napisali, że w przypadku poziomów witaminy D stężenia poniżej 20 μng/ml uznaje się za niedostateczne, poziomy od 21 do 29 μng/ml za niewystarczające, a stężenia od 30 do 150 μng/ml za wystarczające. Spośród uczestników badania u 43 wykazano niedobory witaminy D. Z grupy tej u 18 osób występował umiarkowany bruksizm, u 14 jego ciężka postać, a u 4 uczestników bruksizm w skrajnym natężeniu.
Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli korelację pomiędzy niedoborem witaminy D a nasileniem bruksizmu. Jak napisali, więcej osób zgłaszających umiarkowany i ciężki bruksizm miało niedobory stężenia witaminy D w porównaniu z uczestnikami, którzy nie odczuwali żadnych objawów, w tym objawów zaciskania lub zgrzytania zębami.
– Pomimo ograniczeń naszego badania (m.in. liczba pacjentów), wynika z niego, że istnieje istotna współzależność pomiędzy bruksizmem a poziomem 25-hydroksywitaminy D we krwi. – napisali autorzy w podsumowaniu artykułu pt. „Związek pomiędzy nasileniem bruksizmu a stężeniami 25-hydroksywitaminy D w surowicy” (Association between bruxism severity and serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D levels).
– Leczenie bruksizmu tylko za pomocą toksyny botulinowej to nie do końca dobre rozwiązanie, bo problem należy rozwiązać tam, gdzie jest jego przyczyna, a nie tylko objaw – mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Michał Paulo.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=apm&pag=dis&ItemID=330052
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D opracowali naukowcy z zespołu nutrigenomiki w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Proponują podzielenie pacjentów na trzy grupy pod względem stopnia re...
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Określone kształty zębów oraz ich ustawienie w jamie ustnej mogą – przy występowaniu bruksizmu – predysponować do zaburzeń w funkcjonowaniu stawu skroniowo-żuchwowego (ssż). Tak wynika z badania austriackich naukowców, które zostało opublikowane w c...
W odpowiedzi na interpelację posłanki Anity Sowińskiej wiceminister zdrowia Waldemar Kraska poinformował, że zasady zlecania badań stężenia witaminy D nie zmienią się – będą na nie mogli kierować tylko specjaliści endokrynologii. Przypomnijmy – kilk...
Posłanka Anita Sowińska skierowała do ministra zdrowia interpelację, w której pyta, czy resort planuje możliwość kierowania pacjentów na bezpłatne badanie poziomu witaminy D przez lekarzy rodzinnych, a nie tylko endokrynologów. Witamina D ma m.in. wp...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
Według informacji opublikowanych w piśmie "General Dentistry", istnieją związki między nadwagą i otyłością a paradontozą. Osoby z nadmiarem kilogramów są bardziej narażone na zachorowanie. Badanie dotyczące związków nadwagi z paradontozą przeprowadz...