Bruksizm może mieć związek z poziomem witaminy D
Bruksizm może mieć związek z poziomem witaminy D
Spis treści
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie.
Badania krwi u uczestników dowiodły, że osoby z niedostatecznym poziomem 25-hydroksywitaminy D (25[OH]), czyli metabolizowanej formy witaminy D, która jest stosowana do oceny niedoboru, zgłaszały umiarkowane i/lub ciężkie nasilenie bruksizmu.
Jaką rolę pełni „witamina słońca”?
Szacuje się, że na całym świecie ponad 50% populacji ma niedobór witaminy D. Ta niezbędna witamina, zwana także „witaminą słońca” znajduje się w żywności, m.in. w tłustych rybach (np. łosoś, śledź, miecznik), w jajach oraz produktach mlecznych. Niskie stężenie witaminy D wiąże się z większym ryzykiem chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych oraz onkologicznych.
Niektórzy badacze przypuszczają, że witamina D odgrywa również integralną rolę w kontroli pnia mózgu podczas snu – ze względu na liczne jądra, które zawierają wysoki poziom receptorów witaminy D. Dlatego jej poziom może być związany z zaburzeniami snu, takimi jak bruksizm. Chociaż parafunkcja ta charakteryzuje się zaciskaniem i zgrzytaniem zębami, bruksizm jest powiązany także z wieloma innymi czynnikami, w tym problemami psychologicznymi i zaburzeniami snu.
Niedobry witaminy D u pacjentów ze skrajnym bruksizmem
Aby ocenić korelację pomiędzy bruksizmem a poziomem witaminy D, naukowcy z zespołu kierowanego przez dr Bushrę Allaf z Wydziału Medycyny Jamy Ustnej Uniwersytetu w Damaszku (Syria) poddali analizie krew 100 uczestników badania. Spośród osób biorących udział w badaniu 76 zgłosiło występowanie bruksizmu, a 24 było wolnych od tej parafunkcji.
Autorzy napisali, że w przypadku poziomów witaminy D stężenia poniżej 20 μng/ml uznaje się za niedostateczne, poziomy od 21 do 29 μng/ml za niewystarczające, a stężenia od 30 do 150 μng/ml za wystarczające. Spośród uczestników badania u 43 wykazano niedobory witaminy D. Z grupy tej u 18 osób występował umiarkowany bruksizm, u 14 jego ciężka postać, a u 4 uczestników bruksizm w skrajnym natężeniu.
Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli korelację pomiędzy niedoborem witaminy D a nasileniem bruksizmu. Jak napisali, więcej osób zgłaszających umiarkowany i ciężki bruksizm miało niedobory stężenia witaminy D w porównaniu z uczestnikami, którzy nie odczuwali żadnych objawów, w tym objawów zaciskania lub zgrzytania zębami.
– Pomimo ograniczeń naszego badania (m.in. liczba pacjentów), wynika z niego, że istnieje istotna współzależność pomiędzy bruksizmem a poziomem 25-hydroksywitaminy D we krwi. – napisali autorzy w podsumowaniu artykułu pt. „Związek pomiędzy nasileniem bruksizmu a stężeniami 25-hydroksywitaminy D w surowicy” (Association between bruxism severity and serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D levels).
– Leczenie bruksizmu tylko za pomocą toksyny botulinowej to nie do końca dobre rozwiązanie, bo problem należy rozwiązać tam, gdzie jest jego przyczyna, a nie tylko objaw – mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Michał Paulo.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=apm&pag=dis&ItemID=330052
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Koronawirus – a konkretniej wywołany nim stres – zwiększa ryzyko występowania u pacjentów patologicznego zgrzytania zębami oraz bruksizmu. Do takich wniosków dochodzą dentyści z USA. Bruksizm to choroba objawiająca się mimowolnym zgrzytaniem i zacis...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w USA twierdzą, że osoby z chorobami przyzębia są bardziej narażone na nowotwory przełyku i żołądka. Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w USA przeprowadzili badanie, w którym spr...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Czy triklosan, środek przeciwdrobnoustrojowy będący składnikiem m.in. niektórych past do zębów i innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej, może mieć związek z zapaleniem i rakiem jelit? Tej zależności przyjrzeli się autorzy badania, którego wyniki...
Rolę witaminy D w organizmie człowieka sprowadza się często jedynie do udziału w procesach wzrostu i mineralizacji kości. Jej funkcje biologiczne są o wiele szersze i dotyczą również aspektów ważnych w codziennej pracy lekarzy stomatologów. Między in...
Chociaż większość dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych wyraża przekonanie, że zdrowa jama ustna jest niezwykle ważna dla ogólnego stanu zdrowia, zbyt wielu z nich nie ma świadomości, które stany chorobowe są powiązane ze złym stanem zdrowia jam...
Bruksizm senny, czyli zgrzytanie zębami podczas snu, może być uwarunkowany genetycznie – do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy wspólnie z badaczami z Uniwersytetu w Tel-Avivie badali to schorzenie. Według ...
Określone kształty zębów oraz ich ustawienie w jamie ustnej mogą – przy występowaniu bruksizmu – predysponować do zaburzeń w funkcjonowaniu stawu skroniowo-żuchwowego (ssż). Tak wynika z badania austriackich naukowców, które zostało opublikowane w st...
Eksperymenty na myszach sugerują, że triklosan, powszechnie stosowany środek antybakteryjny, znajdujący się m.in. w pastach do zębów, ma związek z zapaleniem jelita grubego i rozwojem nowotworów jelita – informuje pismo "Science Translational Medicin...