Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień

Publikacja:
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień

Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wielkanoc to okres, w którym na polskich stołach tradycyjnie królują jajka. Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przekonuje, że w ich spożyciu nie trzeba się ograniczać. – Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński.

Kurze jajko, które waży średnio 60 gramów, dostarcza nie tylko 90 kcal energii, ale też 25% niezbędnych dla każdego organizmu aminokwasów, związków mineralnych i witamin. Jak przekonuje prof. Korczyński, w jajku „są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia”.

W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego – przekazał profesor.

Sporo „jajecznych” mitów

W sklepach dostępne są jajka z chowu ekologicznego, ściółkowego czy klatkowego. Poszczególne typy hodowli różnią się ze względu na dobrostan kur, jednakże wszystkie jajka mają podobną wartość odżywczą. – Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto np. wyjaśnić, że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, a żywienie kur nie ma nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tych w brązowej – powiedział naukowiec.

Konsumenci w poszczególnych krajach mają pod tym względem różne preferencje. Zdaniem prof. Mariusza Korczyńskiego „Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej”. – Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak np. ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew – powiedział profesor.

Prof. Korczyński zdradził również, jak ocenić świeżość jajka. Do sprawdzenia wystarczy szklanka wody. Jeśli jajko leży płasko na dnie, nadaje się do jedzenia. Jeśli jajko wypływa na powierzchnię, lepiej wstrzymać się od spożycia.

Źródło: https://naukawpolsce.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta dla zebow
Dieta dla zębów. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby? Pacjent

O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...

jezyk migowy
Osoby głuche mają prawo do tłumacza języka migowego w gabinecie Lekarz

Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...

cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
infekcyjne zapalenie wsierdzia - Dentonet.pl
Infekcyjne zapalenie wsierdzia: zdrowe zęby czy antybiotyk? Lekarz

Z przełomowego oświadczenia Amerykańskiego Towarzystwa Serca (American Heart Association; AHA) opublikowanego w kwietniu w czasopiśmie „Circulation” (Krążenie) wynika, że zapobieganiu infekcjom serca wywołanym przez bakterie bytujące w jamie ustnej b...

maseczka
"Zainfekowane i kaszlące osoby powinny używać maseczki" Lekarz

Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...

brush ptn38ym
Szczoteczki soniczne - zdrowe rozwiązanie dla dziąseł Pacjent

Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

Kuraray PANAVIA 3
Cement PANAVIA™ Veneer LC: ekspert od licówek Lekarz

Wykonanie licówek to prawdziwe wyzwanie. Oczekiwania estetyczne pacjentów są nadzwyczajnie wysokie, a praca z ekstremalnie cienkimi licówkami bywa trudna ze względu na ich nieretencyjną budowę. Adhezja podczas zabiegu cementowania musi być wręcz dosk...

guma do zucia1
Żucie gumy: czy to jest zdrowe? Pacjent

Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...

pluca
"Journal of Periodontology": zdrowe dziąsła - zdrowe płuca Asysta

Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...

slodzone napoje
Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje Asysta

Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...