Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wielkanoc to okres, w którym na polskich stołach tradycyjnie królują jajka. Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przekonuje, że w ich spożyciu nie trzeba się ograniczać. – Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński.
Kurze jajko, które waży średnio 60 gramów, dostarcza nie tylko 90 kcal energii, ale też 25% niezbędnych dla każdego organizmu aminokwasów, związków mineralnych i witamin. Jak przekonuje prof. Korczyński, w jajku „są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu, nowego życia”.
– W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego – przekazał profesor.
Sporo „jajecznych” mitów
W sklepach dostępne są jajka z chowu ekologicznego, ściółkowego czy klatkowego. Poszczególne typy hodowli różnią się ze względu na dobrostan kur, jednakże wszystkie jajka mają podobną wartość odżywczą. – Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto np. wyjaśnić, że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, a żywienie kur nie ma nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tych w brązowej – powiedział naukowiec.
Konsumenci w poszczególnych krajach mają pod tym względem różne preferencje. Zdaniem prof. Mariusza Korczyńskiego „Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej”. – Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak np. ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew – powiedział profesor.
Prof. Korczyński zdradził również, jak ocenić świeżość jajka. Do sprawdzenia wystarczy szklanka wody. Jeśli jajko leży płasko na dnie, nadaje się do jedzenia. Jeśli jajko wypływa na powierzchnię, lepiej wstrzymać się od spożycia.
Źródło: https://naukawpolsce.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...
Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Wykonanie licówek to prawdziwe wyzwanie. Oczekiwania estetyczne pacjentów są nadzwyczajnie wysokie, a praca z ekstremalnie cienkimi licówkami bywa trudna ze względu na ich nieretencyjną budowę. Adhezja podczas zabiegu cementowania musi być wręcz dosk...
Już tylko tydzień dzieli nas od 3. Konferencji Alignerowej - w jej trakcie będzie można wysłuchać na żywo czworga ekspertów, których wykłady będą skoncentrowane wokół leczenia nakładkowego pacjentów rosnących. Konferencja Alignerowa to wspólna inicj...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...