„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru
Spis treści
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni raport organizacji charytatywnej Action on Sugar.
Najnowsze dane wskazują na to, że z prawdą rozmijają się producenci ponad 3/4 produktów spożywczych, którzy twierdzą, że ich dania „nie zawierają dodatku cukru” lub „zawierają tylko naturalnie występujące cukry”. Pomimo takich deklaracji, wiele produktów ma w swoim składzie cukry, których źródłem są np. soki owocowe, koncentraty lub przeciery. Wszystkie one są szkodliwe dla zdrowia zębów.
Do nie tylko niezdrowych, ale wręcz szkodliwym produktów zaliczyć można również dużą część dań śniadaniowych sprzedawanych w wygodnych do użycia saszetkach, przeznaczonych dla najmłodszych. Jak wykazano, potrawy te zawierają nawet do czterech łyżeczek cukru w jednej porcji.
Z okazji Tygodnia Świadomości nt. Cukru (Sugar Awareness Week), który na Wyspach jest obchodzony w dniach 14–20 listopada, Action on Sugar wzywa do całkowitego usunięcia wprowadzających w błąd informacji na temat produktów żywnościowych (w tym napojów) i zdrowotnych dla dzieci. Do podjęcia stosownych działań Action on Sugar ponagla Steve’a Barclaya, nowego ministra zdrowia w gabinecie Rishiego Sunaka.
„Producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru”
Dr Linda Greenwall, założycielka organizacji charytatywnej Dental Wellness Trust powiedziała: – Cukier znalazł się – jako dodatek – w prawie wszystkich produktach spożywczych, a użycie go jako środka służącego do uspokajania, zabawiania lub nagradzania dzieci stało się normą, zamiast spożywać go od czasu do czasu. Ten nadmiar prowadzi do bólu zębów – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych, dlatego też próchnica pozostaje jednym z najbardziej powszechnych problemów zdrowotnych.
– Aby to się zmieniło, producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru do swoich produktów, a rząd powinien pomóc w finansowaniu profilaktyki zdrowia jamy ustnej i programów szczotkowania zębów w szkołach i przedszkolach jako skutecznego sposobu zapobiegania kryzysowi zdrowia publicznego – dodała dr Greenwall.
Cukru więcej niż w Coca-Coli
Przeprowadzone na początku bieżącego roku badanie Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), w którym poddano ocenie saszetki śniadaniowe dla niemowląt wykazało, że więcej niż 1/4 z nich zawierała objętościowo więcej cukru niż Coca-Cola. A to oznacza, że nawet 4-miesięczne niemowlęta są karmione daniami, które zawierają o 50% więcej cukru niż uznawane za niezdrowie słodzone napoje bezalkoholowe.
Z tego powodu BDA popiera szeroko zakrojone działania dotyczące marketingu i odpowiedniego etykietowania żywności. Obejmują one całkowite usunięcie wprowadzających w błąd informacji podawanych na produktach spożywczych i napojach – przede wszystkim tych dla niemowląt i małych dzieci.
„Informacje na etykietach są całkowicie bez znaczenia”
Prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego Eddie Crouch powiedział: – Przemysł spożywczy oszukuje rodziców, wciskając im produkty pełne cukru jako „zdrową opcję”. Informacje, że dany produkt jest „bez dodatku cukru” są całkowicie bez znaczenia, gdy maluchy otrzymują cztery łyżeczki cukru na śniadanie.
– Próchnica zębów to powód numer jeden przyjęć do szpitala wśród małych dzieci, dlatego ministrowie nie mogą pozostać bierni. Działanie w tym zakresie jest warunkiem wstępnym, jeśli kiedykolwiek zamierzamy odwrócić sytuację w zakresie chorób, którym można całkowicie zapobiec – podsumował dr Eddie Crouch.
Jakie są wskazania do wykonywania transplantacji zębów u pacjentów w wieku rozwojowym? Na czym dokładnie polegają te zabiegi? Jaka jest trwałość tego typu leczenia? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych w rozmowie z dr. Dariuszem Paluszkiem, przewodniczącym komisji ds. lekarzy dentystów ORL w Warszawie, opowiadał o tym dr n. med. Paweł Plakwicz – chirurg i implantolog specjalizujący się w tego typu zabiegach.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...