Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

Publikacja:
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni raport organizacji charytatywnej Action on Sugar.

Najnowsze dane wskazują na to, że z prawdą rozmijają się producenci ponad 3/4 produktów spożywczych, którzy twierdzą, że ich dania „nie zawierają dodatku cukru” lub „zawierają tylko naturalnie występujące cukry”. Pomimo takich deklaracji, wiele produktów ma w swoim składzie cukry, których źródłem są np. soki owocowe, koncentraty lub przeciery. Wszystkie one są szkodliwe dla zdrowia zębów.

Do nie tylko niezdrowych, ale wręcz szkodliwym produktów zaliczyć można również dużą część dań śniadaniowych sprzedawanych w wygodnych do użycia saszetkach, przeznaczonych dla najmłodszych. Jak wykazano, potrawy te zawierają nawet do czterech łyżeczek cukru w jednej porcji.

Z okazji Tygodnia Świadomości nt. Cukru (Sugar Awareness Week), który na Wyspach jest obchodzony w dniach 14–20 listopada, Action on Sugar wzywa do całkowitego usunięcia wprowadzających w błąd informacji na temat produktów żywnościowych (w tym napojów) i zdrowotnych dla dzieci. Do podjęcia stosownych działań Action on Sugar ponagla Steve’a Barclaya, nowego ministra zdrowia w gabinecie Rishiego Sunaka.

„Producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru”

Dr Linda Greenwall, założycielka organizacji charytatywnej Dental Wellness Trust powiedziała: – Cukier znalazł się – jako dodatek – w prawie wszystkich produktach spożywczych, a użycie go jako środka służącego do uspokajania, zabawiania lub nagradzania dzieci stało się normą, zamiast spożywać go od czasu do czasu. Ten nadmiar prowadzi do bólu zębów – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych, dlatego też próchnica pozostaje jednym z najbardziej powszechnych problemów zdrowotnych.

Aby to się zmieniło, producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru do swoich produktów, a rząd powinien pomóc w finansowaniu profilaktyki zdrowia jamy ustnej i programów szczotkowania zębów w szkołach i przedszkolach jako skutecznego sposobu zapobiegania kryzysowi zdrowia publicznego – dodała dr Greenwall.

Cukru więcej niż w Coca-Coli

Przeprowadzone na początku bieżącego roku badanie Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), w którym poddano ocenie saszetki śniadaniowe dla niemowląt wykazało, że więcej niż 1/4 z nich zawierała objętościowo więcej cukru niż Coca-Cola. A to oznacza, że nawet 4-miesięczne niemowlęta są karmione daniami, które zawierają o 50% więcej cukru niż uznawane za niezdrowie słodzone napoje bezalkoholowe.

Z tego powodu BDA popiera szeroko zakrojone działania dotyczące marketingu i odpowiedniego etykietowania żywności. Obejmują one całkowite usunięcie wprowadzających w błąd informacji podawanych na produktach spożywczych i napojach – przede wszystkim tych dla niemowląt i małych dzieci.

„Informacje na etykietach są całkowicie bez znaczenia”

Prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego Eddie Crouch powiedział: – Przemysł spożywczy oszukuje rodziców, wciskając im produkty pełne cukru jako „zdrową opcję”. Informacje, że dany produkt jest „bez dodatku cukru” są całkowicie bez znaczenia, gdy maluchy otrzymują cztery łyżeczki cukru na śniadanie.

– Próchnica zębów to powód numer jeden przyjęć do szpitala wśród małych dzieci, dlatego ministrowie nie mogą pozostać bierni. Działanie w tym zakresie jest warunkiem wstępnym, jeśli kiedykolwiek zamierzamy odwrócić sytuację w zakresie chorób, którym można całkowicie zapobiec – podsumował dr Eddie Crouch.

Jakie są wskazania do wykonywania transplantacji zębów u pacjentów w wieku rozwojowym? Na czym dokładnie polegają te zabiegi? Jaka jest trwałość tego typu leczenia? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych w rozmowie z dr. Dariuszem Paluszkiem, przewodniczącym komisji ds. lekarzy dentystów ORL w Warszawie, opowiadał o tym dr n. med. Paweł Plakwicz – chirurg i implantolog specjalizujący się w tego typu zabiegach.

T.H.

źródło: https://dentistry.co.uk/2022/11/16/baby-breakfast-pouches-contain-up-to-four-teaspoons-of-sugar-study-shows/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

brush ptn38ym
Szczoteczki soniczne - zdrowe rozwiązanie dla dziąseł Pacjent

Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...

ROZWIŃ WIĘCEJ
guma do żucia - Dentonet.pl
Żucie gumy bez cukru może zapobiegać przedwczesnym porodom Lekarz

Wyniki badań opublikowanych podczas zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine wskazują, że żucie bezcukrowej gumy pozwala poprawiać stan zdrowia dziąseł przyszłych matek, a dzięki temu – może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów. Według WHO, co...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Znana wysokość podatku od cukru, rada ministrów rozpatrzyła projekt Lekarz

Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...

pluca
"Journal of Periodontology": zdrowe dziąsła - zdrowe płuca Asysta

Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...