Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

Publikacja:
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni raport organizacji charytatywnej Action on Sugar.

Najnowsze dane wskazują na to, że z prawdą rozmijają się producenci ponad 3/4 produktów spożywczych, którzy twierdzą, że ich dania „nie zawierają dodatku cukru” lub „zawierają tylko naturalnie występujące cukry”. Pomimo takich deklaracji, wiele produktów ma w swoim składzie cukry, których źródłem są np. soki owocowe, koncentraty lub przeciery. Wszystkie one są szkodliwe dla zdrowia zębów.

Do nie tylko niezdrowych, ale wręcz szkodliwym produktów zaliczyć można również dużą część dań śniadaniowych sprzedawanych w wygodnych do użycia saszetkach, przeznaczonych dla najmłodszych. Jak wykazano, potrawy te zawierają nawet do czterech łyżeczek cukru w jednej porcji.

Z okazji Tygodnia Świadomości nt. Cukru (Sugar Awareness Week), który na Wyspach jest obchodzony w dniach 14–20 listopada, Action on Sugar wzywa do całkowitego usunięcia wprowadzających w błąd informacji na temat produktów żywnościowych (w tym napojów) i zdrowotnych dla dzieci. Do podjęcia stosownych działań Action on Sugar ponagla Steve’a Barclaya, nowego ministra zdrowia w gabinecie Rishiego Sunaka.

„Producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru”

Dr Linda Greenwall, założycielka organizacji charytatywnej Dental Wellness Trust powiedziała: – Cukier znalazł się – jako dodatek – w prawie wszystkich produktach spożywczych, a użycie go jako środka służącego do uspokajania, zabawiania lub nagradzania dzieci stało się normą, zamiast spożywać go od czasu do czasu. Ten nadmiar prowadzi do bólu zębów – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych, dlatego też próchnica pozostaje jednym z najbardziej powszechnych problemów zdrowotnych.

Aby to się zmieniło, producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru do swoich produktów, a rząd powinien pomóc w finansowaniu profilaktyki zdrowia jamy ustnej i programów szczotkowania zębów w szkołach i przedszkolach jako skutecznego sposobu zapobiegania kryzysowi zdrowia publicznego – dodała dr Greenwall.

Cukru więcej niż w Coca-Coli

Przeprowadzone na początku bieżącego roku badanie Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), w którym poddano ocenie saszetki śniadaniowe dla niemowląt wykazało, że więcej niż 1/4 z nich zawierała objętościowo więcej cukru niż Coca-Cola. A to oznacza, że nawet 4-miesięczne niemowlęta są karmione daniami, które zawierają o 50% więcej cukru niż uznawane za niezdrowie słodzone napoje bezalkoholowe.

Z tego powodu BDA popiera szeroko zakrojone działania dotyczące marketingu i odpowiedniego etykietowania żywności. Obejmują one całkowite usunięcie wprowadzających w błąd informacji podawanych na produktach spożywczych i napojach – przede wszystkim tych dla niemowląt i małych dzieci.

„Informacje na etykietach są całkowicie bez znaczenia”

Prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego Eddie Crouch powiedział: – Przemysł spożywczy oszukuje rodziców, wciskając im produkty pełne cukru jako „zdrową opcję”. Informacje, że dany produkt jest „bez dodatku cukru” są całkowicie bez znaczenia, gdy maluchy otrzymują cztery łyżeczki cukru na śniadanie.

– Próchnica zębów to powód numer jeden przyjęć do szpitala wśród małych dzieci, dlatego ministrowie nie mogą pozostać bierni. Działanie w tym zakresie jest warunkiem wstępnym, jeśli kiedykolwiek zamierzamy odwrócić sytuację w zakresie chorób, którym można całkowicie zapobiec – podsumował dr Eddie Crouch.

Jakie są wskazania do wykonywania transplantacji zębów u pacjentów w wieku rozwojowym? Na czym dokładnie polegają te zabiegi? Jaka jest trwałość tego typu leczenia? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych w rozmowie z dr. Dariuszem Paluszkiem, przewodniczącym komisji ds. lekarzy dentystów ORL w Warszawie, opowiadał o tym dr n. med. Paweł Plakwicz – chirurg i implantolog specjalizujący się w tego typu zabiegach.

T.H.

źródło: https://dentistry.co.uk/2022/11/16/baby-breakfast-pouches-contain-up-to-four-teaspoons-of-sugar-study-shows/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

ROZWIŃ WIĘCEJ
brush ptn38ym
Szczoteczki soniczne - zdrowe rozwiązanie dla dziąseł Pacjent

Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...

guma do zucia1
Żucie gumy: czy to jest zdrowe? Pacjent

Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...

sniadanie
Public Health England: pół dziennej dawki cukru już na śniadanie Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

pluca
"Journal of Periodontology": zdrowe dziąsła - zdrowe płuca Asysta

Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...