Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej.
Ślina w 99% składa się z wody. Zawiera ona również układ węglanów i wodorowęglanów, fosforanów oraz białczanów. Szeroko reprezentowaną grupą związków w ślinie są białka i polipeptydy. Część tych substancji pozwala odpowiednio obrobić kęs pokarmu przed połknięciem i zapoczątkować procesy trawienne zachodzące później w układzie pokarmowym. Inne – na czele z dwoma białkami: lizozymem i laktoferyną – mają bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, co chroni zęby przez rozwojem próchnicy. Wielkocząsteczkowa frakcja mucyn (MG1) zapewnia odpowiednią lepkość i żelową konsystencję śliny oraz nawilżenie tkanek jamy ustnej.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej. W badaniu wzięło udział pięciu diabetyków ze zdiagnozowaną kserostomią, pięciu diabetyków bez kserostomii oraz pięć osób zdrowych. Pobrano od nich próbki śliny, które następnie poddano analizie. Okazało się, że ślina osób z cukrzycą była o wiele bardziej wodnista i mniej lepka niż ślina pobrana od osób zdrowych. Pacjenci z cukrzycą i kserostomią wykazywali również niższy poziom białek ślinowych w porównaniu z innymi grupami.
Dla stomatologów, pacjentów, lekarzy medycyny – opracowane i opublikowane zostały wytyczne dla trzech grup, związane ze związkami zapalenia przyzębia i cukrzycą. Przygotowania tych zaleceń podjęła się prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezydent Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.
Źródło: https://www.qmul.ac.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Czy mamy do czynienia z pogorszeniem jakości kształcenia kadr medycznych? W jaki sposób zachęcić młodych, by składali papiery na uczelnie medyczne? Co pozostaje złotą zasadą kształcenia? Na te pytania szukali odpowiedzi eksperci podczas konferencji p...
Zwalczanie aft, zalecenia higieniczne u pacjentów z cukrzycą, metody usuwania płytki nazębnej w gabinecie higieny, bezpieczna organizacja pracy – to tylko kilka przykładów tematyki wykładów przygotowanych specjalnie dla uczestniczek programu edukacyj...
Dzięki testom opracowanym przez polską firmę możliwe jest ograniczenie czasu oczekiwania na wynik testu przeciw COVID-19 z kilku godzin do zaledwie kilkudziesięciu minut. Tego typu testy są też tańsze od RT-PCR o ponad 37%. Choć nie są tak skuteczne ...
Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...
W dniach 30 marca – 1 kwietnia w EXPO Kraków odbędą się Międzynarodowe Targi Stomatologiczne KRAKDENT® – największa na południu Polski impreza dla lekarzy dentystów, techników dentystycznych, higienistek i asystentek. W programie 29. edycji targów ni...
Leki refundowane przysługują obywatelom Ukrainy, którzy w Polsce znaleźli schronienie przed agresją militarną Rosji. Refundacja leków wynika z przepisów ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa spe...
Z badania, którego wyniki zostały upublicznione przed kilkoma dniami, można wnioskować, że wczesne oznaki schorzeń sercowo-naczyniowych są możliwe do rozpoznania na podstawie prostej próbki śliny. Badanie ukazało się online w czasopiśmie naukowym „Fr...
Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Zespół doktorantów z Politechniki Warszawskiej opracował szybki test ze śliny, który w 15 minut wykrywa wirusa wywołującego gorączkę krwotoczną Lassa. Jak czytamy na stronie Politechniki Warszawskiej, wirus Lassa może się dostać do organizmu człowie...