Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej.
Ślina w 99% składa się z wody. Zawiera ona również układ węglanów i wodorowęglanów, fosforanów oraz białczanów. Szeroko reprezentowaną grupą związków w ślinie są białka i polipeptydy. Część tych substancji pozwala odpowiednio obrobić kęs pokarmu przed połknięciem i zapoczątkować procesy trawienne zachodzące później w układzie pokarmowym. Inne – na czele z dwoma białkami: lizozymem i laktoferyną – mają bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, co chroni zęby przez rozwojem próchnicy. Wielkocząsteczkowa frakcja mucyn (MG1) zapewnia odpowiednią lepkość i żelową konsystencję śliny oraz nawilżenie tkanek jamy ustnej.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej. W badaniu wzięło udział pięciu diabetyków ze zdiagnozowaną kserostomią, pięciu diabetyków bez kserostomii oraz pięć osób zdrowych. Pobrano od nich próbki śliny, które następnie poddano analizie. Okazało się, że ślina osób z cukrzycą była o wiele bardziej wodnista i mniej lepka niż ślina pobrana od osób zdrowych. Pacjenci z cukrzycą i kserostomią wykazywali również niższy poziom białek ślinowych w porównaniu z innymi grupami.
Dla stomatologów, pacjentów, lekarzy medycyny – opracowane i opublikowane zostały wytyczne dla trzech grup, związane ze związkami zapalenia przyzębia i cukrzycą. Przygotowania tych zaleceń podjęła się prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezydent Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.
Źródło: https://www.qmul.ac.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W dniach 30 marca – 1 kwietnia w EXPO Kraków odbędą się Międzynarodowe Targi Stomatologiczne KRAKDENT® – największa na południu Polski impreza dla lekarzy dentystów, techników dentystycznych, higienistek i asystentek. W programie 29. edycji targów ni...
Zdecydowana większość osób przestała używać maseczek po wycofaniu takiego wymogu przez ministerstwo zdrowia. - Zainfekowane i kaszlące osoby powinny jednak używać maseczki w trosce o zdrowie innych - uważa prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jako prz...
Ślina może być wiarygodnym materiałem do diagnozowania COVID-19, dodatkowo koszt badania z jej użyciem jest wielokrotnie niższy niż w przypadku dotychczas stosowanych metod. Takie wnioski można wyprowadzić z badania przeprowadzonego przez naukowców z...
Naczelna Rada Lekarska w specjalnym stanowisku przypomniała, że osoby głuche mają prawo do nieodpłatnego dostępu do tłumaczy języka migowego w placówkach służby zdrowia, w tym w gabinetach stomatologicznych. Samorząd lekarski odebrał ostatnio zgłosz...
Leki refundowane przysługują obywatelom Ukrainy, którzy w Polsce znaleźli schronienie przed agresją militarną Rosji. Refundacja leków wynika z przepisów ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa spe...
Zespół doktorantów z Politechniki Warszawskiej opracował szybki test ze śliny, który w 15 minut wykrywa wirusa wywołującego gorączkę krwotoczną Lassa. Jak czytamy na stronie Politechniki Warszawskiej, wirus Lassa może się dostać do organizmu człowie...
Dzięki testom opracowanym przez polską firmę możliwe jest ograniczenie czasu oczekiwania na wynik testu przeciw COVID-19 z kilku godzin do zaledwie kilkudziesięciu minut. Tego typu testy są też tańsze od RT-PCR o ponad 37%. Choć nie są tak skuteczne ...
Z badania, którego wyniki zostały upublicznione przed kilkoma dniami, można wnioskować, że wczesne oznaki schorzeń sercowo-naczyniowych są możliwe do rozpoznania na podstawie prostej próbki śliny. Badanie ukazało się online w czasopiśmie naukowym „Fr...
Obecny rok jest rekordowy pod względem liczby studentów uczelni medycznych. Priorytetem dla uczelni jest jakość kształcenia – powiedział w poniedziałek minister zdrowia Adam Niedzielski podczas inauguracji roku akademickiego w Śląskim Uniwersytecie M...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...