Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe

Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej.

Ślina w 99% składa się z wody. Zawiera ona również układ węglanów i wodorowęglanów, fosforanów oraz białczanów. Szeroko reprezentowaną grupą związków w ślinie są białka i polipeptydy. Część tych substancji pozwala odpowiednio obrobić kęs pokarmu przed połknięciem i zapoczątkować procesy trawienne zachodzące później w układzie pokarmowym. Inne – na czele z dwoma białkami: lizozymem i laktoferyną – mają bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, co chroni zęby przez rozwojem próchnicy. Wielkocząsteczkowa frakcja mucyn (MG1) zapewnia odpowiednią lepkość i żelową konsystencję śliny oraz nawilżenie tkanek jamy ustnej.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na rozwój chorób jamy ustnej. W badaniu wzięło udział pięciu diabetyków ze zdiagnozowaną kserostomią, pięciu diabetyków bez kserostomii oraz pięć osób zdrowych. Pobrano od próbki śliny, które następnie poddano analizie. Okazało się, że ślina osób z cukrzycą była o wiele bardziej wodnista i mniej lepka niż ślina pobrana od osób zdrowych. Pacjenci z cukrzycą i kserostomią wykazywali również niższy poziom białek ślinowych w porównaniu z innymi grupami.

Wielu mieszkańców Czarnobyla nie wierzyło, że niewidoczne promieniowanie może zabijać. Wielu polskich stomatologów wciąż nie przyjmuje do wiadomości, że źródła zakażenia mogą kryć się w każdym zakamarku gabinetu.

AF

Fot. PhotoMIX-Company, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

5 sposobów na zdrowe zęby - Dentonet.pl
5 sposobów na zdrowe zęby - co trzeba o nich wiedzieć? Pacjent

Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...

Dentonet - ubytki niepróchnicowe zębów
"Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu groźnych chorób" Lekarz

Ze względu na krótki czas jaki upłynął od rozpoznania wirusa SARS-CoV-2 nie ma wciąż wystarczająco dużo informacji na temat przebiegu wywoływanej przez niego choroby COVID-19, jej przyczyn oraz powikłań. Ostatnie ustalenia Niemieckiego Towarzystwa St...

Mateusz Maciejczak - Dentonet.pl
Dr n. med. Mateusz Maciejczyk ze stypendium Start 2020 w stomatologii Lekarz

Dr n. med. Mateusz Maciejczyk – adiunkt w Zakładzie Higieny, Epidemiologii i Ergonomii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku – został laureatem konkursu START 2020 Fundacji Nauki Polskiej (FNP) w kategorii „stomatologia”. Nagrodzony został cykl jego ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Dentonet - guma do żucia: pomaga czy nie
1 lutego - światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie? Pacjent

Żujemy ją z kilku powodów - chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres