Kaloryczność diety może mieć wpływ na objawy choroby dziąseł
Kaloryczność diety może mieć wpływ na objawy choroby dziąseł
Najnowsze badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – do zaledwie 500–1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i ogólnoustrojowo.
Zapalenie przyzębia może wywoływać stan zapalny miejscowo, ale może on obejmować także układ krążenia. W przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie naukowym „Clinical Oral Investigations” zbadano wpływ ograniczonej podaży kalorii na odpowiedź na leczenie (zwykle mierzone jako głębokość kieszonek dziąsłowych – PD i krwawienie dziąseł – BOP) oraz na stan zapalny.
W badaniu tym, które jako pierwsze ocenia możliwy wpływ ograniczeń dietetycznych na chorobę przyzębia wykazano, że nastąpiła pewna poprawa stanu przyzębia poprzez zmniejszenie miejscowego i ogólnoustrojowego stanu zapalnego.
Restrykcyjna dieta może ograniczyć miejscowy i ogólnoustrojowy stan zapalny
Naukowcy wstępnie przeanalizowali 4980 artykułów, ale ostatecznie do swojego badania włączyli sześć prac, w tym cztery badania przeprowadzone na zwierzętach oraz dwa badania na ludziach. Międzynarodowy zespół badaczy stwierdził, że niektóre metody ograniczenia diety i podaży kalorii mogą wpływać na stan przyzębia poprzez zmniejszenie miejscowego i ogólnoustrojowego stanu zapalnego oraz poprawę parametrów klinicznych, zmniejszając w ten sposób postęp choroby przyzębia w porównaniu ze standardową dietą (ad libitum).
Badanie miało jednak pewne ograniczenia, takie jak m.in. niewielka liczba uwzględnionych w przeglądzie badań oraz fakt, że większość z nich była przeprowadzona na zwierzętach. Co więcej, badania na ludziach były metodologicznie prostymi badaniami (kohortowymi lub case-control) z zaledwie czteromiesięcznym okresem obserwacji. Dlatego, nawet jeśli uzyskane wyniki są obiecujące, należy podchodzić do nich z ostrożnością. Wskazane jest też podjęcie dalszych badań w tym obszarze.
Luigi Nibali, profesor periodontologii na Wydziale Stomatologii, Nauk Jamy Ustnej i Twarzoczaszki w King’s College London, powiedział: – Jeśli wyniki przedstawione w naszym przeglądzie zostaną potwierdzone, mogą sugerować obniżenie podaży kalorii, co może być skutecznym sposobem ograniczenia stanu zapalnego przyzębia i potencjalnie poprawić odpowiedź na podjęte leczenie.
– Dotychczas proponowano ograniczenie liczby kalorii do 500–1300 dziennie przez krótki czas, z towarzyszącymi ćwiczeniami fizycznymi lub bez nich. W przyszłości można jednak wprowadzić inne schematy, które okażą się zarówno skuteczne, jak i łatwiejsze do wykonania – dodał główny autor artykułu pt. „Could dietary restrictions affect periodontal disease? A systematic review”.
W wielu dziedzinach stomatologii wprowadzane są – m.in. dzięki zastosowaniu aparatury cyfrowej – nowatorskie metody leczenia. Czy cyfryzacja zmienia również periodontologię czy wciąż bardziej sprawdzają się wypróbowane, znane od lat metody terapii? Na to pytanie odpowiada nam dr hab. n. med. Ewa Dolińska, periodontolog.
T.H.
https://link.springer.com/article/10.1007/s00784-023-05052-9
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Chociaż są mniej szkodliwe dla organizmu niż tradycyjne palenie tytoniu, papierosy elektroniczne (e-papierosy) wywierają negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, w tym mogą przyczyniać się do rozwoju i progresji chorób dziąseł. Naukowcy z New York U...
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
Z badań opublikowanych na łamach „Journal of Clinical Periodontology” wynika, że pacjenci z chorobami przyzębia są co najmniej trzykrotnie bardziej narażeni na wystąpienie powikłań po COVID-19. Badania na grupie 568 pacjentów z powikłaniami po przeb...
Zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma „Sleep Medicine Reviews”, pacjenci, u których zdiagnozowano obturacyjny bezdech senny (OBS), mogą być narażeni na poważne powikłania związane z zachorowaniem na COVID-19. – CO...
Na stronie internetowej Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego ukazało się przygotowane przez dr. n. med. Artura Błaszczyszyna z Katedry i Zakładu Chirurgii Stomatologicznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu streszczenie artykułów naukowych dotyc...
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego oraz na ich skutki społeczne i ekonomiczne. Przewlekłe stany zapalne przyzę...
Rolę witaminy D w organizmie człowieka sprowadza się często jedynie do udziału w procesach wzrostu i mineralizacji kości. Jej funkcje biologiczne są o wiele szersze i dotyczą również aspektów ważnych w codziennej pracy lekarzy stomatologów. Między in...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Serwis Dentistry IQ przekonuje, że higienistki stomatologiczne mogą rozpoznawać wczesne oznaki stanów patologicznych – także takich, które zagrażają życiu pacjenta, w tym raka jamy ustnej. Z tego powodu warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas bad...