Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby?

Publikacja:
Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby?

Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby?

Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, jak i domowych) na rozjaśnienie uśmiechu, ale istotną rolę w tym, by uśmiech stał się bielszy, może odgrywać także żywność. A jak można wybielić zęby za pomocą jedzenia?

Żywność to potężne narzędzie. Nie tylko wzmacnia ciało, ale też wpływa na zdrowie zębów. Niektóre pokarmy pomagają chronić zęby, podczas gdy inne je uszkadzają. Gdy tylko coś zjemy lub wypijemy, rozpoczyna się proces trawienia. Bakterie obecne w jamie ustnej zaczynają rozkładać cukry i skrobie w procesie zwanym glikolizą. Bakterie te wykorzystują glikolizę do produkcji energii. Z drugiej strony bakterie takie jak Streptococcus mutans wytwarzają szkodliwe kwasy, które osłabiają szkliwo zęba.

Powtarzające się działanie kwasów obecnych w jamie ustnej uszkadza szkliwo na tyle skutecznie, że prowadzi to do ubytków. Dlatego do utrzymania dobrego stanu zdrowia jamy ustnej niezbędna jest właściwa higiena jamy ustnej (w tym szczotkowanie zębów 2 × dziennie, nitkowanie oraz używanie płynów do jamy ustnej). Ale prawidłowa higiena jamy ustnej i ograniczenie szkodliwego dla zdrowia jamy ustnej jedzenia to tylko dwa sposoby na uzyskanie efektu białych, czystych zębów.

W jaki sposób żywność pomaga wybielić zęby?

Jakie korzyści wynikają ze spożywania zdrowych, pożywnych pokarmów oraz jak mogą one pomóc w rozjaśnieniu uśmiechu? Odpowiednia żywność może zapewnić wiele korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Oto pięć sposobów, jak żywność i napoje mogą wspierać wybielanie zęby.

1. Zwiększają produkcję śliny

Ślina składa się w 99% z wody i ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia jamy ustnej. Człowiek produkuje dziennie średnio około 600 ml śliny, która „omiata” jamę ustną oraz pomaga w procesie połykania i żucia. Jednak najważniejszą rolą śliny jest ochrona przed określonymi bakteriami. Jest to możliwe dzięki temu, że właściwości przeciwbakteryjne śliny chronią zęby, dziąsła i całą jamę ustną. Ponadto właściwości ochronne śliny pomagają zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej, która powoduje przebarwienia zębów, ale może prowadzić do ubytku. Zaleca się więc spożywanie pokarmów, które zwiększają produkcję śliny.

2. Wzmacniają szkliwo

Szkliwo jest jedną z najtwardszych tkanek w organizmie człowieka. Pomaga chronić zęby przed uszkodzeniami, ale może być uszkadzane przez płytkę nazębną, kwasy znajdujące się w żywności, refluks i bakterie, a także nieprawidłowe (np. zbyt mocne) szczotkowanie.

Dobrą wiadomością jest to, że wiele pokarmów może pomóc wzmocnić zęby. Są one zbudowane z kryształów hydroksyapatytu wapnia, jednak mogą być uszkadzane, co prowadzi do demineralizacji szkliwa. Dlatego spożywanie pokarmów bogatych w wapń i witaminę A pomaga zastąpić utracone cząsteczki hydroksyapatytu wapnia i wzmocnić zęby.

3. Naturalnie wybielają zęby

Część pokarmów zawiera enzym zwany kwasem jabłkowym. W mniejszych ilościach kwas ten nie uszkadza zębów. Zamiast tego, podczas jedzenia owoców i warzyw, kwas jabłkowy działa jak środek wybielający i pomaga usunąć niektóre przebarwienia pojawiające się na szkliwie.

Niektóre źródła zalecają rozgniatanie truskawek przed spożyciem i dodawanie do nich sody oczyszczonej w celu uzyskania pasty wybielającej. Jednak szorowanie powierzchni zębów pastą z owoców z kwasem jabłkowym może powodować erozję i osłabiać szkliwo. Dlatego zamiast tego lepiej po prostu jeść owoce. Dieta pełna owoców i warzyw zawierających kwas jabłkowy może naturalnie wybielić zęby bez ich uszkodzenia.

4. Redukują przebarwienia

Niektóre pokarmy zawierają związek zwany kwasem elagowym. Jest to polifenol, który pomaga usuwać przebarwienia z powierzchni zębów w procesie chemicznym zwanym chelatacją. Chelatacja powoduje, że kwas elagowy wiąże się z przebarwieniami, ułatwiając ich usunięcie. Przebarwienia na zębach pomagają usuwać również pokarmy bogate w naturalną celulozę. Celuloza to włóknisty materiał występujący w owocach i warzywach. Włókna celulozy działają jak delikatny materiał ścierny, który pomaga szorować plamy powierzchniowe, dzięki czemu zęby wydają się być jaśniejsze.

5. Zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej

Płytka nazębna niekorzystnie zmienia wygląd zębów: stają się one pożółkłe i matowe. Jednak część dostępnych badań sugeruje, że określone związki występujące w żywności mogą w sposób naturalny zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej. Niektóre z tych związków to:

– polifenole – przeciwutleniacze występujące w żywności, m.in. w jagodach, herbacie, kakao;

– ksylitol – naturalny słodzik powszechnie stosowany jako substytut cukru, dostępny w bezcukrowych gumach i cukierkach;

– witamina C – silny przeciwutleniacz występujący w owocach i warzywach, m.in. takich jak pomarańcze, truskawki i brokuły;

– lentinan – polisacharyd występujący w niektórych grzybach;

– katechiny – związki fitochemiczne powszechnie występujące w zielonych herbatach.

Zapobieganie powstawaniu płytki nazębnej ma zasadnicze znaczenie dla ochrony zdrowia zębów, ponieważ zdrowe zęby są również naturalnie bielsze.

Co jeść i pić, aby w naturalny sposób mieć bielsze zęby?

Zdrowie jamy ustnej jest bezpośrednio powiązane ze zdrowiem ogólnoustrojowym. Nic więc dziwnego, że przyjmowana dieta wpływa również na stan naszych zębów. Aby zobaczyć dodatkowe korzyści w postaci lekko, w naturalny sposób rozświetlonych zębów, warto do swojej diety włączyć poniższe pokarmy.

Pokarm lub napój

Korzyści płynące z jego spożywania

woda

zwiększa wydzielanie śliny

jabłka

zawierają kwas jabłkowy, który jest środkiem wybielającym, zwiększają wydzielanie śliny, usuwają przebarwienia

ananasy

zawierają enzym bromelainę (środek przeciwzapalny), oczyszczają zęby, usuwają przebarwienia

truskawki

zawierają kwas jabłkowy, który działa jako środek wybielający, zawierają elagitaniny, które redukują przebarwienia oraz witaminę C, która zmniejsza stan zapalny i ogranicza objawy choroby przyzębia

brokuły

mają wysoką zawartość błonnika, zmniejszają stan zapalny, oczyszczają i polerują powierzchnię zębów, zawierają żelazo, które chroni szkliwo przed kwasami, zapobiega przebarwieniom

rodzynki

stymulują wydzielanie śliny, zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej oraz przebarwień, neutralizują kwasy, zapobiegając powstawaniu ubytków

sery

zawierają wapń, fosfor i białko, które chronią szkliwo, kwas mlekowy zapobiega próchnicy, zwiększa wydzielanie śliny i remineralizuje szkliwo

seler

zawiera naturalną celulozę, która czyści zęby, ma wysoką zawartość wody, która zwiększa wydzielanie śliny

marchew

zwiększa wydzielanie śliny, zawiera kombinację kwasów, które działają jak środki wybielające, zawiera witaminę A, która wzmacnia szkliwo

grzyby shiitake (twardnik japoński)           

zawierają lentinan, który zapobiega tworzeniu płytki nazębnej przez bakterie

zielona herbata

zapobiega stanom zapalnym dziąseł, zawiera katechiny, które hamują rozwój płytki nazębnej

granaty

bogate w elagitaniny i witaminę C, zwalczają bakterie jamy ustnej, ograniczają stan zapalny

orzechy włoskie

bogate w elagitaniny, zawierają polifenole, które zmniejszają stan zapalny, stymulują wydzielanie śliny, mają wysoką zawartość błonnika

żurawina

bogata w elagitaniny, zapobiega przywieraniu bakterii do zębów, hamuje powstawanie płytki nazębnej

Wybielanie, licówki, a może wystarczy… procedura kompleksowej higienizacji jamy ustnej? Pacjenci, którzy liczą na poprawę estetyki swojego uśmiechu, bywają zaskoczeni efektami tego podstawowego przecież zabiegu. – Efekty są szczególnie widoczne u palaczy – mówi dypl. hig. stom. Beata Grzegorek.

T.H.

źródło: https://healthnews.com/family-health/dental-and-oral-health/foods-for-teeth-whitening-does-it-work/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowa zywnosc
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Asysta

W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...

przebarwienia zebow
Dental Review News: Przebarwienia zębów – co je powoduje? Asysta

W portalu stomatologicznym Dental Review News dr Parneet Sehmi, główny lekarz dentysta w Hermes London Dental Clinic, podał listę produktów spożywczych oraz napojów, które mogą powodować przebarwienia zębów. Spożycie niektórych z nich warto ograniczy...

omicron 1
Omikron może być groźny. "Liczba ofiar może rosnąć" Lekarz

Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

okluzja kregoslup
Health News: okluzja i kręgosłup – wzajemny związek Lekarz

To, w jaki sposób gryziemy i poruszamy żuchwą, ma przełożenie na to, jak siedzimy, stoimy i chodzimy. U zdrowej osoby okluzja i stawy skroniowo-szczękowe są prawidłowo zsynchronizowane z mięśniami głowy, szyi i kręgosłupa. Co jednak dzieje się, gdy t...

higienistka stomatologiczna USA
US News: zawód higienistki wśród najlepszych w 2024 r. Asysta

Profesja higienistki stomatologicznej znalazła się na liście 25 najlepszych zawodów w 2024 r. w Stanach Zjednoczonych opublikowanej przez portal US News. Średnia pensja higienistek w USA w 2024 r. wynosi ponad 81 tys. dolarów, a do 2032 r. w kraju po...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

Kinga Grzech-Leśniak - Dentonet.pl
Skąd pasja do laserów w stomatologii? [VIDEO NEWS] Lekarz

O szerokim zastosowaniu laserów w stomatologii i przyczynach fascynacji tymi rozwiązaniami opowiada w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Kinga Grzech-Leśniak, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Laserowej. ...