Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy?

Publikacja:
Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy?

Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy?

W miarę pojawiania się coraz większej liczby dowodów naukowych na negatywny wpływ żywności ultraprzetworzonej (ang. ultra processed foods; UPF) na zdrowie, eksperci wzywają do organizowania kampanii na rzecz zdrowia publicznego oraz uświadamiania konsumentów. Postulowane jest m.in. wprowadzenie na opakowaniach żywności UPF etykiet ostrzegawczych podobnych do tych umieszczanych na wyrobach tytoniowych.

W rozmowie z brytyjskim dziennikiem „The Guardian” prof. Carlos Monteiro z Wydziału Żywienia Uniwersytetu w São Paulo powiedział, że żywność ultraprzetworzona stanowi – pomimo oczywistych zagrożeń dla zdrowia – coraz większą część posiłków spożywanych na całym świecie. Przed 15 laty Monteiro stworzył termin „żywność ultraprzetworzona” i nadal ostrzega przed wpływem tego rodzaju pokarmów na zdrowie konsumentów.

Carlos Monteiro powiedział: – Na całym świecie produkty UPF wypierają zdrowszą, mniej przetworzoną żywność, powodują pogorszenie jakości diety ze względu na ich kilka szkodliwych cech. Produkty te odpowiadają za pandemię otyłości i innych chorób przewlekłych związanych z dietą, takich jak cukrzyca.

W opublikowanym w lutym tego roku badaniu oceniono stan zdrowia 9,9 mln pacjentów w kontekście spożywania żywności ultraprzetworzonej. Wykazano, że produkty UPF należy wiązać z rozwojem przynajmniej 32 problemów z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego. Naukowcy potwierdzili, że większe spożycie UPF wiązało się m.in. z wyższym o 50% ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia.

„Żywność niebezpieczna z założenia”

Jednym z sugerowanych przez Monteiro sposobów na walkę z tym zjawiskiem jest ograniczenie sprzedaży UPF w przestrzeni publicznej, np. w szkołach i placówkach opieki zdrowotnej. Poruszył także kwestię kosztów, sugerując, że produkty ultraprzetworzone powinny zostać opodatkowane, a uzyskane tą drogą dochody przeznaczone na dotowanie zdrowej żywności. Niestety, jak przekonuje prof. Monteiro, wygoda i niski koszt produktów UPF przyczynia się do ich wciąż bardzo wysokiej konsumpcji.

Badacz z Brazylii zaproponował także prowadzenie kampanii na rzecz zdrowia publicznego, takich jak etykiety ostrzegawcze podobne do tych umieszczanych na wyrobach tytoniowych. Monteiro powiedział: – Takie kampanie obejmowałyby zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia UPF. Należy również zakazać lub surowo ograniczyć reklamy żywności ultraprzetworzonej, a także wprowadzić ostrzeżenia na przodzie opakowania podobne do tych, jakie są stosowane na paczkach papierosów.

Zarówno tytoń, jak i żywność UPF powodują wiele poważnych chorób i przedwczesną śmiertelność. I jedno, i drugie jest produkowane przez międzynarodowe korporacje, które inwestują ogromne zyski uzyskiwane dzięki swoim atrakcyjnie wyglądającym i uzależniającym produktom w agresywne strategie marketingowe i lobbowanie przeciwko odpowiednim przepisom – kontynuował naukowiec.

„Jedzenie jest niezbędne do życia, a tytoń nie”

Dr Hilda Mulrooney, wykładowca z zakresu żywienia w London Metropolitan University, zgodziła się, że skutecznym sposobem na walkę z UPF byłoby opodatkowanie tego rodzaju produktów. – Wykazano, że nałożenie podatku od napojów słodzonych cukrem w Wielkiej Brytanii miało większy wpływ na zmianę składu oraz zmianę zachowań konsumentów, niż wytyczne dotyczące ograniczenia zawartości cukru w produktach dla dzieci – powiedziała Mulrooney.

Jednak porównanie żywności UPF do wyrobów tytoniowych nazwała „uproszczeniem”: – Nie ma czegoś takiego jak bezpieczne papierosy, więc zakazanie ich jest stosunkowo proste, ponieważ uzasadnienie zdrowotne jest bardzo jasne. Potrzebujemy jednak szeregu składników odżywczych, w tym tłuszczu, cukru i soli, a pełnią one w żywności wiele funkcji – liczy się nie tylko smak i aromat czy przyjemność z jedzenia. Nie jest tak łatwo przeformułować niektóre klasy żywności, aby je ograniczyć, i nie są one tym samym, co tytoń, ponieważ potrzebujemy żywności – tylko nie w takich ilościach, jakie spożywa większość z nas – kontynuowała Hilda Mulrooney.

W rozmowie z „The Independent” porównanie to odrzucił również rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego Duane Mellor. – Nie jest łatwo porównać przemysł spożywczy z przemysłem tytoniowym, ponieważ żywność jest niezbędna do życia, a tytoń nie. Aby zapewnić bezpieczne dostawy żywności, nasze nowoczesne społeczeństwo potrzebuje pewnego przetwarzania, aby zapobiec zanieczyszczeniu i zepsuciu żywności, co mogłoby skutkować chorobami takimi jak schorzenia wywołane przez chorobotwórcze szczepy E. coli, których epidemia niedawno wybuchła w Wielkiej Brytanii – powiedział.

T.H.

Źródło: https://dentistry.co.uk/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...

e cigarette 1881957 1280
Wielka Brytania: e-papierosy to oszczędność dla NHS Lekarz

Z najnowszego badania, przeprowadzonego przez naukowców z Brunel University London wynika, że rezygnacja połowy użytkowników z tradycyjnych papierosów na rzecz ich elektronicznych substytutów pozwoliłaby Narodowej Służbie Zdrowia w Anglii (NHS Englan...

e papierosy3
E-papierosy przyspieszają wystąpienie astmy Lekarz

Badanie naukowców z University of Texas Health Science Center w Houston (USA) potwierdziło, że wiek, w którym u dorosłych występuje astma, jest niższy u osób używających papierosów elektronicznych, niż u tych, które nie palą. Badanie zostało sfinanso...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

e papierosy1
UK: papierosy dla starszych? Młodsi wybiorą e-papierosy Asysta

W ramach akcji Smoke-Free 2030 (Wolni od dymu tytoniowego do 2030 roku) władze Wielkiej Brytanii zamierzają co roku podnosić o 1 rok wiek uprawniający do kupowania papierosów. Wiele wskazuje jednak na to, że decydenci nie wprowadzą ograniczeń w dostę...

wybielanie zebow
Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby? Asysta

Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

zdrowa zywnosc
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Asysta

W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...