Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci

Publikacja:
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci

Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz napoje.

Badanie dotyczące spożywania przez niemowlęta oraz małe dzieci (do 2. roku życia) cukrów dodanych przeprowadzili naukowcy z National Cancer Institute w Bethesda (USA). Przeanalizowali oni dane zebrane od rodziców 1211 niemowląt i małych dzieci. Okazało się, że codziennie cukry dodane spożywa 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci. W przypadku niemowląt głównym źródłem cukrów w diecie są słodzone jogurty owocowe i przekąski, zaś u dzieci – słodkie napoje, słodycze oraz wypieki cukiernicze. W przeliczeniu na konkretne ilości, niemowlęta zjadają dziennie 1 łyżeczkę cukru, a dzieci – aż 6. Jest to ilość, którą spożywać powinny dorosłe kobiety.

Jak powiedziała dr Kirsten Herrick, główna autorka badania, jest to bardzo ważna informacja w zakresie zdrowia publicznego. Już u tak małych dzieci kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, które pozostaną na całe życie. – Dzieci, które spożywały napoje słodzone cukrem przed ukończeniem pierwszego roku życia, były ponad dwukrotnie bardziej (niż maluchy, które nigdy ich nie dostawały) skłonne do wybierania takich właśnie produktów co najmniej raz dziennie w wieku lat 6 – powiedziała badaczka cytowana przez PAP.

Jak dowiodły wcześniejsze badania, wysokie spożycie cukru przez dzieci zwiększa ryzyko występowania m.in. nadciśnienia, otyłości i próchnicy.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

słodycze - Dentonet.pl
Wielka Brytania: walka z cukrem w diecie dzieci Lekarz

Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

ROZWIŃ WIĘCEJ
dom fou YRMWVcdyhmI unsplash
Za dużo miejsc na studia stomatologiczne? Jest opinia NRL Lekarz

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej negatywnie ocenia propozycję zwiększenia limitu przyjęć na kierunek lekarsko-dentystyczny. Zgodnie z propozycją ministerstwa zdrowia, w roku akademickim 2020/2021 liczba miejsc dla obywateli polskich studiujących w...

weglowodany
Mniej węglowodanów prostych w diecie - zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...

gabinet stomatologiczny
Ważysz za dużo? Zapraszamy do... innego dentysty! Lekarz

Pewna praktyka stomatologiczna w Wielkiej Brytanii nie będzie już leczyć osób ważących więcej niż 280 funtów (od 127 kg wzwyż). Jak donoszą media, powodem takiej polityki nie jest chęć zmobilizowania pacjentów do utrzymywania prawidłowej masy ciała, ...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

ryby
Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł? Lekarz

W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...

kontrole nieprawidłowości - Dentonet.pl
NFZ: dużo nieprawidłowości w leczeniu stomatologicznym Lekarz

Od I do III kwartału do oddziałów wojewódzkich NFZ-u wpłynęło łącznie 796 zgłoszeń o nieprawidłowościach. Najwięcej – bo 36,5% (291 zgłoszeń) – dotyczyło leczenia stomatologicznego. Jak wynika z opublikowanego właśnie przez centralę NFZ-u raportu, 36...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...