Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz napoje.
Badanie dotyczące spożywania przez niemowlęta oraz małe dzieci (do 2. roku życia) cukrów dodanych przeprowadzili naukowcy z National Cancer Institute w Bethesda (USA). Przeanalizowali oni dane zebrane od rodziców 1211 niemowląt i małych dzieci. Okazało się, że codziennie cukry dodane spożywa 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci. W przypadku niemowląt głównym źródłem cukrów w diecie są słodzone jogurty owocowe i przekąski, zaś u dzieci – słodkie napoje, słodycze oraz wypieki cukiernicze. W przeliczeniu na konkretne ilości, niemowlęta zjadają dziennie 1 łyżeczkę cukru, a dzieci – aż 6. Jest to ilość, którą spożywać powinny dorosłe kobiety.
Jak powiedziała dr Kirsten Herrick, główna autorka badania, jest to bardzo ważna informacja w zakresie zdrowia publicznego. Już u tak małych dzieci kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, które pozostaną na całe życie. – Dzieci, które spożywały napoje słodzone cukrem przed ukończeniem pierwszego roku życia, były ponad dwukrotnie bardziej (niż maluchy, które nigdy ich nie dostawały) skłonne do wybierania takich właśnie produktów co najmniej raz dziennie w wieku lat 6 – powiedziała badaczka cytowana przez PAP.
Jak dowiodły wcześniejsze badania, wysokie spożycie cukru przez dzieci zwiększa ryzyko występowania m.in. nadciśnienia, otyłości i próchnicy.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...
Przed sześcioma laty rząd Theresy May wyznaczył cel obniżenia do roku 2022 odsetka kobiet palących w ciąży do 6%. Jednak statystyki za rok 2022/2023 potwierdzają, że wciąż nie udało się go osiągnąć – w Wielkiej Brytanii pali obecnie 8,8% ciężarnych. ...
Pewna praktyka stomatologiczna w Wielkiej Brytanii nie będzie już leczyć osób ważących więcej niż 280 funtów (od 127 kg wzwyż). Jak donoszą media, powodem takiej polityki nie jest chęć zmobilizowania pacjentów do utrzymywania prawidłowej masy ciała, ...
Lekarze obserwują od niedawna dużą liczbę przypadków zakrzepicy wśród osób, które przechorowały COVID-19. Dotyczy to zarówno tych, które były hospitalizowane albo borykają się z zespołem postcovidowym, jak i osób, które w miarę łagodnie przechorowały...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
W tym sezonie grypowym – do 15 kwietnia 2023 r. – odnotowano wyjątkowo dużo, bo aż 5,25 mln zakażeń z powodu grypy i infekcji grypopochodnych – alarmowała w poniedziałek krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii prof. Iwona Paradowska-Stankiewicz...