Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i innym problemom zdrowotnym, takim jak cukrzyca.
Dostępne także w naszym kraju orzechy pekan to owoce drzewa o nazwie orzesznik jadalny, inaczej pekanowiec. Z wyglądu i smaku przypominają one najbardziej orzechy włoskie, jednak zawierają jeszcze więcej od nich cennych składników odżywczych. Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i innym problemom zdrowotnym, takim jak np. stłuszczenie wątroby i cukrzyca.
Dr Luis Cisneros-Zevallos, główny autor badania i profesor nauk o żywności w Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences (USA), powiedział: – Liczba przypadków otyłości i cukrzycy wzrasta we współczesnym społeczeństwie na całym świecie. Jednym z głównych powodów, poza stylem życia i predyspozycjami genetycznymi, jest trend, by spożywać produkty wysokotłuszczowe. Ta obserwacja jest kluczowa przy projektowaniu strategii badań. Im więcej wiemy o unikalnych właściwościach orzechów pekan, tym większe mamy możliwości tworzenia zdrowszych produktów.
Obiecujące wyniki badania na gryzoniach
W swoim badaniu naukowcy z zespołu prof. Cisnerosa-Zevallosa zastosowali u myszy dietę wysokotłuszczową oraz orzechy pekan i odkryli, że orzechy te zwiększają wydatek energetyczny. Ich spożywanie ograniczało również stany zapalne oraz dysbiozę (schorzenia związane z niefizjologicznym składem mikroflory jelit).
Badanie naukowców z Meksyku i USA potwierdziło, że orzechy pekan modulują lipolizę tkanki tłuszczowej oraz mitochondrialny metabolizm oksydacyjny w wątrobie i mięśniach szkieletowych. Właściwości przeciwzapalne tych orzechów, zaobserwowane w badaniu na gryzoniach, ograniczyły też niewielki stan zapalny, który może jednak prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i rozwoju szeregu schorzeń.
Według wstępnych szacunków, aby zapewnić sobie korzystny wpływ na zdrowie, osoba ważąca około 60 kilogramów powinna spożywać 22–25 orzechów pekan dziennie.
Praca pt. „Pecans and Its Polyphenols Prevent Obesity, Hepatic Steatosis and Diabetes by Reducing Dysbiosis, Inflammation, and Increasing Energy Expenditure in Mice Fed a High-Fat Diet” została opublikowana w dniu 31 maja br. w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.
T.H.
Źródła: https://dentistry.co.uk/2023/08/01/can-eating-pecans-help-to-curb-obesity/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/11/2591
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Narodowy Fundusz Zdrowia zalecił ograniczenie do niezbędnego minimum lub czasowe zawieszenie udzielania części świadczeń szpitalnych wykonywanych planowo. W komunikacie poinformowano, że ma to minimalizować ryzyko transmisji infekcji COViD-19 oraz za...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...