Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł?
Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł?
Spis treści
W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia jamy ustnej: ryby, w przypadku mężczyzn, ograniczają rozwój choroby dziąseł.
Jak wynika z sesji przeprowadzonej w dniu 24 lipca na wirtualnym spotkaniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań Stomatologicznych (International Association for Dental Research; IADR), dowiedziono, że jedzenie ryb może mieć związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób przyzębia u mężczyzn.
Czym jest CMPF?
Podczas sesji wykazano, że wyższe poziomy biomarkera kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego (CMPF) u panów wiążą się z mniejszym krwawieniem podczas sondowania (BOP), jak również mniejszą liczbą kieszonek dziąsłowych objętych stanem zapalnym.
Jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Szwecji zauważyli, że nie ma znaczącego związku pomiędzy CMPF a zdrowiem przyzębia u kobiet. Jak napisali, CMPF jest odwrotnie powiązany ze stopniem choroby przyzębia u mężczyzn.
Badanie przeprowadzone na 922 uczestnikach
Aby zbadać to powiązanie, naukowcy z USA i Szwecji wykorzystali spektrometrię mas z chromatografią cieczową. Pobrali próbki krwi od 922 uczestników badania w celu ustalenia ilości CMPF w ich organizmach. Następnie wykorzystali metodę regresji, aby określić ilość metabolitu w próbkach pacjentów w odniesieniu do diagnozy dotyczącej stanu przyzębia oraz parametrów choroby.
U mężczyzn wyższy poziom kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego wiązał się z mniejszą o 1,2 liczbą kieszonek dziąsłowych powyżej 4 mm. Podwyższone poziomy CMPF były również związane z mniejszą o 0,49 liczbą głębokich kieszonek zębowych. Ponadto u mężczyzn z wysokim poziomem CMPF krwawienie podczas sondowania było mniejsze o 2,9%, a liczba zachowanych zębów była wyższa o 0,23.
– Chociaż wskazane jest przeprowadzenie kolejnych badań w celu dalszej oceny tego powiązania, wszystko wskazuje na to, że spożywanie ryb może mieć ochronny wpływ przed rozwojem chorób przyzębia – podsumowali autorzy badania.
Nie każdy pacjent, który na początku wydaje się pacjentem, którego kwalifikować będziemy do chirurgii, tej chirurgii po leczeniu wstępnym potrzebuje – mówi o zaletach dobrze przeprowadzonego niechirurgicznego leczenia przyzębia periodontolog dr hab. n. med. Ewa Dolińska.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=bai&pag=dis&ItemID=328998
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Towarzystwa stomatologiczne powinny opracować formalne wytyczne na temat postępowania u pacjentów z chorobami przyzębia ze stanem zapalnym utrzymującym się po skalingu i root planingu. To wniosek płynący z komentarza opublikowanego w czasopiśmie „Jo...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego oraz na ich skutki społeczne i ekonomiczne. Przewlekłe stany zapalne przyzę...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Przyjmowanie estrogenów przez kobiety w okresie menopauzy pomaga zmniejszyć częstotliwość uderzeń gorąca, chroni serce, utrzymuje poziom libido, a także poprawia stan zdrowia dziąseł – informuje North American Menopause Society (NAMS). Kobiety w okr...
– Tylko około 1% Polaków nie ma problemu z dziąsłami – alarmuje prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego. Obchodzony 12 maja Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł przypomina, że wszystkie działania podejmowane ...
Japoński dziennik "The Mainichi" w czwartek poinformował o opracowanych tam specjalnych maseczkach zawierających stop miedzi i cynku. Według badań, skutecznie chronią one przed Omikronem. Czterowarstwowe maseczki, które składają się nie tylko z włók...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...
Obecnie ponad 100 samorządów w naszym kraju realizuje programy bezpłatnych szczepień przeciw HPV. – Wirusy HPV związane są z powstawaniem stanów przednowotworowych i nowotworowych szyjki macicy, ale nie tylko, bo również nowotworów szyi, głowy, przeł...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...