Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł?

Publikacja:
Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł?

Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł?

W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia jamy ustnej: ryby, w przypadku mężczyzn, ograniczają rozwój choroby dziąseł.

Jak wynika z sesji przeprowadzonej w dniu 24 lipca na wirtualnym spotkaniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań Stomatologicznych (International Association for Dental Research; IADR), dowiedziono, że jedzenie ryb może mieć związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób przyzębia u mężczyzn.

Czym jest CMPF?

Podczas sesji wykazano, że wyższe poziomy biomarkera kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego (CMPF) u panów wiążą się z mniejszym krwawieniem podczas sondowania (BOP), jak również mniejszą liczbą kieszonek dziąsłowych objętych stanem zapalnym.

Jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Szwecji zauważyli, że nie ma znaczącego związku pomiędzy CMPF a zdrowiem przyzębia u kobiet. Jak napisali, CMPF jest odwrotnie powiązany ze stopniem choroby przyzębia u mężczyzn.

Badanie przeprowadzone na 922 uczestnikach

Aby zbadać to powiązanie, naukowcy z USA i Szwecji wykorzystali spektrometrię mas z chromatografią cieczową. Pobrali próbki krwi od 922 uczestników badania w celu ustalenia ilości CMPF w ich organizmach. Następnie wykorzystali metodę regresji, aby określić ilość metabolitu w próbkach pacjentów w odniesieniu do diagnozy dotyczącej stanu przyzębia oraz parametrów choroby.

U mężczyzn wyższy poziom kwasu 3-karboksy-4-metylo-5-propylo-2-furanpropionowego wiązał się z mniejszą o 1,2 liczbą kieszonek dziąsłowych powyżej 4 mm. Podwyższone poziomy CMPF były również związane z mniejszą o 0,49 liczbą głębokich kieszonek zębowych. Ponadto u mężczyzn z wysokim poziomem CMPF krwawienie podczas sondowania było mniejsze o 2,9%, a liczba zachowanych zębów była wyższa o 0,23.

– Chociaż wskazane jest przeprowadzenie kolejnych badań w celu dalszej oceny tego powiązania, wszystko wskazuje na to, że spożywanie ryb może mieć ochronny wpływ przed rozwojem chorób przyzębia – podsumowali autorzy badania.

Nie każdy pacjent, który na początku wydaje się pacjentem, którego kwalifikować będziemy do chirurgii, tej chirurgii po leczeniu wstępnym potrzebuje – mówi o zaletach dobrze przeprowadzonego niechirurgicznego leczenia przyzębia periodontolog dr hab. n. med. Ewa Dolińska.

T.H.

źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=bai&pag=dis&ItemID=328998


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

weglowodany
Mniej węglowodanów prostych w diecie - zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...

Oral B dziasla
Dzień Zdrowych Dziąseł - wygląd dziąseł świadczy o zdrowiu! Lekarz

– Tylko około 1% Polaków nie ma problemu z dziąsłami – alarmuje prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego. Obchodzony 12 maja Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł przypomina, że wszystkie działania podejmowane ...

menopauza
Terapia estrogenami chroni przed chorobami dziąseł Asysta

Przyjmowanie estrogenów przez kobiety w okresie menopauzy pomaga zmniejszyć częstotliwość uderzeń gorąca, chroni serce, utrzymuje poziom libido, a także poprawia stan zdrowia dziąseł – informuje North American Menopause Society (NAMS). Kobiety w okr...

maseczka1
Maseczki ze stopem miedzi i cynku chronią przed Omikronem Lekarz

Japoński dziennik "The Mainichi" w czwartek poinformował o opracowanych tam specjalnych maseczkach zawierających stop miedzi i cynku. Według badań, skutecznie chronią one przed Omikronem. Czterowarstwowe maseczki, które składają się nie tylko z włók...

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

wirus HPV - Dentonet.pl
Szczepienia przeciw HPV chronią przed rakiem m.in. jamy ustnej Asysta

Obecnie ponad 100 samorządów w naszym kraju realizuje programy bezpłatnych szczepień przeciw HPV. – Wirusy HPV związane są z powstawaniem stanów przednowotworowych i nowotworowych szyjki macicy, ale nie tylko, bo również nowotworów szyi, głowy, przeł...

dziasla2
Choroba dziąseł: potrzebne są oficjalne rekomendacje! Lekarz

Towarzystwa stomatologiczne powinny opracować formalne wytyczne na temat postępowania u pacjentów z chorobami przyzębia ze stanem zapalnym  utrzymującym się po skalingu i root planingu. To wniosek płynący z komentarza opublikowanego w czasopiśmie „Jo...