Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Publikacja:
Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Mniej węglowodanów prostych w diecie – zdrowsze zęby

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.

Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których zajmowano się wpływem produktów zawierających duże ilości szybko rozkładających się węglowodanów (np. białe pieczywo, krakersy) na organizm człowieka oraz ich porównaniem z produktami bogatymi w węglowodany złożone (m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony). Okazało się, że nadmiar węglowodanów prostych w diecie powoduje nie tylko wyższą wagę ciała, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz chorób periodontologicznych.

Jak podkreślają autorzy badania, nie można zupełnie wyeliminować z diety węglowodanów, gdyż są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Dla prawidłowej wagi oraz zdrowia – w tym jamy ustnej – codzienny jadłospis warto jednak komponować przede wszystkim w oparciu o produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony i kasze.

Wnioski z badania opublikowano w „Journal of Dental Research”.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

stomatologia na NFZ
Mniej gabinetów stomatologicznych na NFZ w Lubuskiem Lekarz

Wojewódzki oddział Narodowego Funduszu Zdrowia w Zielonej Górze poinformował, że z końcem czerwca wygasły trzy umowy na leczenie stomatologiczne w regionie. Jak czytamy w komunikacie, 30 czerwca 2022 r. wygasły umowy na udzielanie świadczeń stomatol...

ryby
Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł? Lekarz

W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...

e-zwolnienia - Dentonet.pl
W 2021 r. mniej zwolnień lekarskich i mniej absencji w pracy Lekarz

W 2021 r. lekarze wystawili osobom ubezpieczonym w ZUS-ie 20,5 mln zaświadczeń lekarskich z powodu ich choroby. Łączna liczba dni absencji w pracy wynikającej z tych zaświadczeń wyniosła 239,9 mln. W porównaniu do 2020 r. zmniejszyła się zarówno abse...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

stomatologia
USA: mniej wizyt, pacjentów i coraz mniej personelu Lekarz

W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

Wielka Brytania
UK: mniej absolwentów na stażach Lekarz

W Wielkiej Brytanii obserwuje się obecnie „większy niż zwykle” spadek liczby absolwentów stomatologii, którzy decydują się na rozpoczęcie staży przygotowawczych w klinikach Narodowej Służby Zdrowia (NHS). Przybywa też absolwentów, którzy nie podejmuj...

zeby Gliwice
Zęby ludzi średniowiecza – mniej próchnicy niż u współczesnych Lekarz

Sześć czaszek pochodzących z późnośredniowiecznego cmentarza, odkrytego blisko dekadę temu w Gliwicach przebadali współczesnymi metodami dentyści z Katowic. Okazuje się, że próchnica była w średniowieczu znacznie rzadsza niż obecnie. – Na przegląd ...