UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci
Spis treści
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie przekraczane są zalecane ilości cukru.
Choć szkodliwość nadmiaru cukru dla zdrowia nie budzi od lat wątpliwości, nie przekłada się to w zadowalającym stopniu na nawyki żywieniowe – problem ten dotyczy między innymi mieszkańców Wielkiej Brytanii.
Ilości cukru przekroczone
Badania prowadzone przez brytyjskich naukowców wykazują, że co najmniej 80% dzieci z Wielkiej Brytanii przekracza zalecany dzienny limit 10% kalorii pochodzących z cukrów. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrów w diecie nie powinno być więcej niż 5% – taki poziom uznawany jest za optymalny dla zdrowia.
Jednak – jak dowodzą dostępne badania – już dwuipółletnie dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają codziennie ponad sześć łyżeczek cukru (prawie 26 g). W wieku siedmiu lat ilość ta wzrasta trzykrotnie – do 18 łyżeczek (ponad 57 g)!
Siedmiolatkowie przekarmiani słodzoną żywnością
Dla porównania, zalecane spożycie cukru nie jest przekraczane tylko w przypadku 16% brytyjskich maluchów do 21. miesiąca życia, natomiast w grupie dzieci siedmioletnich spada poniżej 2%. Potwierdza to, że dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają cukry od najmłodszych lat. W badaniach wykazano, że już czterolatkowie przekraczają zalecane ilości cukru.
W przypadku maluszków do 21. miesiąca życia spożywany cukier pochodzi przede wszystkim z soków owocowych, jogurtów oraz dosładzanych twarożków. Natomiast u dzieci starszych głównymi źródłami cukru są soki owocowe oraz wyroby cukiernicze (w tym czekolady, ciasta i ciastka). Co oczywiste, spożywanie dużych ilości cukru nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia jamy ustnej mieszkańców Zjednoczonego Królestwa.
Dr Lisa Heggie, badaczka z University College London, powiedziała, że źródłem cukrów spożywanych przez dzieci jest często wysokoprzetworzona żywność, która bywa jednak określana jako „zdrowa”. Brytyjscy naukowcy sugerują, że potrzebne są dalsze badania, które pozwolą poddać analizie związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem wolnego cukru przez małe dzieci a ryzykiem otyłości w późniejszym życiu.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
T.H.
źródło: https://dentistry.co.uk/2022/05/04/sugar-overload-80-of-seven-year-olds-exceed-daily-limit/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...