Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy

Publikacja:
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy

Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od wad. Dotyczy to m.in. niskokalorycznego słodzika – sorbitolu, szczególnie w połączeniu z antybiotykami oraz dietą wysokotłuszczową.

Właściwości sorbitolu, który jest często dodawany do bezcukrowych gum i słodyczy, zostały poddane badaniu przez zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Badanie to zostało przeprowadzone na myszach.

Zmiana flory bakteryjnej i problemy jelitowe

Jak napisali autorzy, sorbitol może nie tylko zmieniać florę bakteryjną jelit, powodując wzdęcia, skurcze i biegunkę, ale łączenie go z antybiotykami oraz dietą wysokotłuszczową może ograniczyć liczbę drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.

– W naszym badaniu dowodzimy, że przyjmowanie antybiotyków w połączeniu z dużym spożyciem tłuszczów wywołało długotrwałą nietolerancję sorbitolu u myszy. Objawiało się to zmniejszeniem liczebności bakterii Clostridium, co zaburzyło katabolizm sorbitolu przez drobnoustroje – napisali autorzy z zespołu pod kierunkiem dr Jee-Yon Lee z Wydziału Mikrobiologii Medycznej i Immunologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.

Dzięki analizie metagenomicznej naukowcy z Kalifornii zidentyfikowali geny bakterii jelitowych odpowiedzialne za rozkład sorbitolu. Skupili się przede wszystkim na spadku liczebności Clostridium po leczeniu antybiotykami u myszy. Spadek ten był związany z podwyższonym poziomem tlenu w jelitach z powodu zmniejszonego zużycia tlenu przez nabłonek, co utrudniło wzrost Clostridium i trawienie sorbitolu.

Jednak wprowadzenie gramozmiennej, beztlenowej bakterii Anaerostipes caccae – maślanu wytwarzającego bakterie – pozwoliło uregulować poziom tlenu. W rezultacie przywrócenie prawidłowego poziomu tlenu ułatwiło uzupełnienie populacji bakterii Clostridium, łagodząc w ten sposób objawy wywołane u gryzoni przez sorbitol.

Naukowcy zasugerowali, że mesalazyna (5-aminosalicylan), lek powszechnie stosowany w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG), choroby Leśniowskiego-Crohna oraz innych chorób zapalnych jelit, może potencjalnie być skuteczny w przypadku nietolerancji sorbitolu u ludzi.

Badanie amerykańskich naukowców nie było wolne od ograniczeń. Autorzy podali, że strukturalne i funkcjonalne różnice pomiędzy przewodem pokarmowym myszy i człowieka mogą sugerować, że wyniki uzyskane w przypadku badania przeprowadzonego na ludziach mogłyby być nieco inne.

Praca pt. „High fat intake sustains sorbitol intolerance after antibiotic-mediated Clostridia depletion from the gut microbiota” została opublikowana w czasopiśmie naukowym „Cell”.

Płytka bakteryjna to nie tylko zagrożenie dla zdrowia jamy ustnej, ale również dla zdrowia całego organizmu. Przyzębie jest bardzo mocno unaczynione, więc bakterie z kieszonek dziąsłowych mogą z łatwością przedostawać się nawet do najdalej położonych organów – mówi mgr dypl. hig. stom. Anna Makówka, higienistka stomatologiczna, technik dentystyczny oraz specjalistka promocji zdrowia. W jaki sposób płytka bakteryjna może wpływać na zdrowie mężczyzn, kobiet w ciąży czy cukrzyków? Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego!

T.H.

Źródła: https://www.drbicuspid.com

https://www.cell.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

medycyna estetyczna - Dentonet.pl
Autologiczny przeszczep tłuszczu - dlaczego jest tak popularny? Lekarz

Jakie obecnie są stosowany metody lipotransferu? Jakie ma zastosowanie w medycynie? O przewadze tłuszczu z lipotransferu nad kwasem hialuronowym, a także opis przypadku - wszystko to znajdzie się w wykładzie chirurga, dr. n. med. Marka Rodzenia, po...

dentist 674654 1280
Zdrowy uśmiech w każdym wieku – jak o niego dbać? Lekarz

Na każdym etapie życia człowieka występują czynniki, które mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej. Jakie to czynniki w każdej grupy wiekowej i co możesz zrobić, aby twoi pacjenci zachowali zdrowy uśmiech przez długie lata? Odpowiedzi...

leki1
Popularny lek na nadciśnienie odpowiada za przerost dziąseł Lekarz

Przyjmowanie powszechnie stosowanego leku na nadciśnienie tętnicze krwi doprowadziło do przerostu dziąseł u pacjenta ze złym stanem zdrowia jamy ustnej. Artykuł poruszający tę tematykę został opublikowany na łamach czasopisma „Journal for Nurse Pract...

ROZWIŃ WIĘCEJ
program profilaktyki
Katowice: przedszkolaki zadbają o zdrowy uśmiech Lekarz

W 2023 r. Katowice po raz pierwszy realizują „Program profilaktyczny zapobiegania próchnicy u dzieci”, dzięki któremu dzieci z 34 przedszkoli miejskich będą miały możliwość skorzystania z bezpłatnych świadczeń stomatologicznych i edukacyjnych. Jak p...

zeby1
Dentyści ostrzegają: "zdrowy" napój z TikToka uszkodzi szkliwo Asysta

Trendsetterzy z platformy TikTok nie ustają w wysiłkach, aby podnieść oglądalność swoich postów, a zarazem znaleźć kolejnych followersów gotowych wypróbować polecane przez nich produkty lub praktyki. Po „poprawianiu” linii zębów przy użyciu pilniczka...

Aneta Furtak
Leczenie recesji dziąsłowych – czy zawsze jest konieczne? Lekarz

– Nie każde recesje dziąsłowe wymagają leczenia i zabiegów chirurgicznych. Oceniamy to na podstawie ilości dziąsła skeratynizowanego oraz ilości dziąsła przyczepionego nad wyrostkiem kostnym – mówi lek. dent. Aneta Furtak, absolwentka Uniwersytetu Ja...

KDO Dolinska
Czy choroby przyzębia zawsze wymagają leczenia chirurgicznego? Lekarz

Już tylko do najbliższej niedzieli 21 listopada można zapewnić sobie dostęp do wykładu „Niechirurgiczne leczenie przyzębia. Jak, kiedy i po co?” autorstwa dr n. med. Ewy Dolińskiej w wyjątkowej cenie 149 zł (-50% od ceny regularnej). Został on zareje...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

dziasla1
Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm - o czym musi wiedzieć asysta? Asysta

Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

komunikacja z pacjentem1
Zawsze pod telefonem – niewidzialny etat polskich lekarzy Lekarz

Raport „Pacjent w telefonie” pokazuje, że ponad połowa lekarzy wspiera pacjentów poza godzinami pracy, często kosztem własnego odpoczynku. Medycy, którzy decydują się być w kontakcie ze swoimi pacjentami deklarują, że robią to najczęściej, by móc odp...