Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada
Spis treści
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübertragbare Krankheiten; DANK) wskazuje jednak na nieskuteczność tego zobowiązania. Średnia zawartość cukru w słodzonych napojach w Niemczech spadła w latach 2015–2021 o zaledwie 2%.
Wyniki badania wykonanego przez DANK we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium i Uniwersytetu Technicznego w Monachium zostały opublikowane 21 lutego w czasopiśmie „Annals of Nutrition and Metabolism”.
Według badania średnia ilość cukru w napojach bezalkoholowych w Niemczech wyniosła 5,3 grama na 100 mililitrów w 2015 roku oraz 5,2 grama na 100 mililitrów w 2021 roku. Dla porównania: w Wielkiej Brytanii zawartość cukru spadła w tym samym okresie z 5,3 grama na 100 mililitrów do 3,8 grama na 100 mililitrów.
Apele to jednak za mało!
W 2018 roku rząd brytyjski wprowadził dodatkową opłatę dla producentów wysoko słodzonych napojów bezalkoholowych. Z kolei w Niemczech panuje w tym względzie dobrowolność – oparta na umowie z przemysłem, wprowadzonej w 2018 roku przez ówczesną federalną minister ds. żywności Julię Klöckner.
W ramach tego porozumienia (Nationale Reduktions – und Innovationsstrategie: Weniger Zucker, Fette und Salz in Fertigprodukten) niemieckie firmy branży spożywczej zobowiązały się do dobrowolnego obniżenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% w latach 2015–2025. Osiągnięte do tej pory wyniki nie potwierdzają jednak sukcesu tych zobowiązań.
– Apele do branży spożywczej nie wystarczą. Rząd musi w końcu podjąć skuteczne działania, aby zawartość cukru w napojach bezalkoholowych została znacznie obniżona – napisała Barbara Bitzer, rzeczniczka DANK i dyrektor zarządzająca Niemieckiego Towarzystwa Diabetologicznego (Deutschen Diabetes Gesellschaft; DDG). Warto wspomnieć, że towarzystwa medyczno-naukowe, WHO, rzecznicy konsumentów i firmy ubezpieczeniowe już od lat zalecają wprowadzenie w Niemczech podatku od produktów o wysokiej zawartości cukru.
Federalne Towarzystwo Stomatologiczne popiera żądania
Podobną opinię wyraża Federalne Towarzystwo Stomatologiczne (Bundeszahnärztekammer; BZÄK): – Udowodniono, że nadmierne spożycie cukru szkodzi zdrowiu jamy ustnej i ogólnemu zdrowiu w dłuższej perspektywie. Oddalone w czasie koszty niepotrzebnie obciążają nasze systemy społeczne. Niższe spożycie cukru mogłoby zatem nie tylko odciążyć system zdrowia, ale także mieć sens ekonomiczny – podkreślił dr Konstantin von Laffert, wiceprezes BZÄK i szef Izby Stomatologicznej w Hamburgu.
Bundeszahnärztekammer już od lat podkreśla rolę prawidłowego odżywiania w zachowaniu zdrowia. W oparciu o swoje rekomendacje dotyczące znaczenia żywienia w kontekście chorób jamy ustnej z 2018 roku BZÄK apeluje przede wszystkim o trzy rzeczy:
– wprowadzenie zrozumiałego dla klientów etykietowania żywności, zwłaszcza w odniesieniu do zawartości cukru,
– nałożenie specjalnej opłaty na napoje bezalkoholowe o wysokiej zawartości cukru,
– znaczne obniżenie zawartości cukru w żywności dla dzieci, zwłaszcza małych.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
T.H.
źródła: https://www.zm-online.de/news/detail/die-freiwillige-zuckerreduktion-funktioniert-nicht
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W najbliższy wtorek, 1 czerwca, Niemieckie Towarzystwo Bólu (Deutsche Schmerzgesellschaft, DS) przeprowadzi ogólnokrajową kampanię na rzecz wzmocnienia opieki przeciwbólowej. Kampania dotyczy się m.in. dolegliwości bólowych twarzy, w tym bólu stawów ...
Jak donosi niemiecki portal stomatologiczny Zm-online, dla Niemców studiujących medycynę w Polsce w ostatnich latach sprawy nie potoczyły się zbyt dobrze – po ukończeniu studiów nie mogli automatycznie uzyskać zezwolenia na wykonywanie zawodu lekarza...
Około 6 na 10 amerykańskich asystentek stomatologicznych deklaruje zadowolenie z wykonywanej pracy, co oznacza wynik o 20% gorszy niż w 2016 roku. Badanie ankietowe pod nazwą 2022 Dental Assistants Salary and Satisfaction Survey zostało przeprowadzon...
Wprowadzony z początkiem 2021 r. podatek cukrowy przynosi oczekiwane przez rząd efekty – w styczniu i pierwszych tygodniach lutego spadek sprzedaży słodzonych napojów gazowanych wyniósł ponad 20%. Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w st...
Niezbyt wesołe wnioski dotyczące stomatologii w Polsce płyną z opublikowanego właśnie raportu „Zdrowie i ochrona zdrowia w 2020 r.” Głównego Urzędu Statystycznego. Wynika z niego, że lekarze dentyści w Polsce są coraz starszą grupą zawodową, systemat...
Według danych opublikowanych na początku grudnia przez amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (Centers for Disease Control and Prevention; CDC), w ubiegłym roku nastąpił spadek odsetka najmłodszych pacjentów, którzy byli u dentysty na w...
Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...
Większość, bo prawie 80% lekarzy stomatologów z Wielkiej Brytanii wyraża przekonanie, że nowoczesne technologie zapewniają większą elastyczność w wykonywanej przez nich pracy. Taki wniosek przedstawiono w najnowszej edycji raportu serwisu internetowe...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
Podejmowane przez polskie społeczeństwo akcje wsparcia dla Ukraińców, przede wszystkich tych, którym udało się przedostać w ostatnich dniach do Polski, budzą szacunek i podziw także poza granicami naszego kraju. Na los przybyszy ze Wschodu zareagował...
Spada odporność populacyjna przeciwko COVID-19, przed nami kolejna, jeszcze trudniejsza kampania szczepień – powiedziała PAP prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska, wirusolog z Lublina. Ostrzegła, że wariant Omikron nie jest żadną naturalną szczepionką i...