King’s College: bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość płytki nazębnej
King’s College: bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość płytki nazębnej
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstawaniu próchnicy i może poprawić stan szkliwa.
Artykuł badawczy „A Systematic Review and Meta-Analysis of the Role of Sugar-Free Chewing Gum on Plaque Quantity in the Oral Cavity” („Przegląd i metaanaliza wpływu gumy do żucia bez cukru na ilość płytki nazębnej w jamie ustnej”) jest kompilacją wyników 8 osobnych badań. Zostały one wybrane spośród 222 raportów, które podejmowały temat efektów żucia gumy bezcukrowej na ilość powstającej płytki nazębnej. Okazało się, że była ona znacząco mniejsza u osób żujących gumę bez cukru, w porównaniu z grupą kontrolną, która tego nie robiła. Naukowcy doszli do wniosku, że nowe badanie dostarcza dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w celu zredukowania ilości powstającej płytki nazębnej u dorosłych, która przyczynia się do uszkodzenia szkliwa i powstawania próchnicy (1).
Guma bez cukru chroni zęby poprzez stymulację produkcji śliny. W taki sposób jama ustna zostaje oczyszczona z resztek jedzenia i cukrów, kwasy wytwarzane przez płytkę nazębną zostają zneutralizowane i zachodzi remineralizacja szkliwa zębów. Korzyści dla zdrowia jamy ustnej płynące z żucia gumy bezcukrowej są powszechnie doceniane przez ekspertów, stowarzyszenia dentystyczne oraz organy regulacyjne na całym świecie.
– Włączenie bezcukrowej gumy do żucia do naszej codziennej rutyny jest dobrym sposobem na przeciwdziałanie próchnicy i przywrócenie odpowiedniego pH jamy ustnej, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów. Tak prosta czynność może znacząco zredukować ilość powstających bakterii i poprawić stan naszego szkliwa – mówi prof. Marzena Dominiak, prorektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Najnowsze badanie jest trzecim w kolejności artykułem opublikowanym przez King’s College w Londynie na temat działania bezcukrowych gum do żucia. Pierwszy materiał naukowy z 2019 r. pokazał, że tego typu guma pomaga zapobiegać i kontrolować występowanie próchnicy u dzieci. W 2021 r. opublikowano drugi artykuł, tym razem obrazujący pozytywny wpływ gumy bezcukrowej na ilość bakterii Streptococcus mutans (jednego z głównych powodów powstawania próchnicy zębów) w jamie ustnej.
Aktualne badanie dostarcza dalszych dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w ramach kompletnej rutyny higieny jamy ustnej, obok szczotkowania zębów dwa razy dziennie, zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnych wizyt u stomatologa. Seria wspomnianych badań naukowych została zrealizowana przy wsparciu programu Wrigley Oral Healthcare.
1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2022.845921/full
Informacja prasowa
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
W leczeniu pacjentów gabinetu stomatologii weterynaryjnej w Chadds Ford koło Filadelfii (USA) rozpoczęto stosowanie bioresorbowalnych, termoplastycznych minipłytek. Dzięki temu w weterynaryjnej chirurgii szczękowej placówka ta jest pionierem technolo...
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów. Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajd...
Z badania klinicznego opublikowanego pod koniec września w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości ból...
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po prze...
Zachowania o charakterze rasistowskim nie są w Stanach Zjednoczonych zjawiskiem marginalnym, ale zwykle dokłada się wiele starań, aby takie przypadki na samym początku ujawniać i piętnować. Sytuacja taka miała miejscu w ostatnim czasie w instytucji, ...
4 czerwca o godz. 15:00 odbędzie konferencja szkoleniowa on-line "Postaw na rozwój" organizowana w ramach cyklu "College Oral-B". Wezmą w niej udział doświadczeni eksperci z zakresu stomatologii oraz gość specjalny - multimedalistka igrzysk olimpijsk...
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn. Niedobór witamin może mieć różne przyczy...
Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...
W badaniu przeprowadzonym w ostatnim czasie przez naukowców z University of Washington w Seattle (USA) wykazano, że stworzone przez nich narzędzie może skutecznie określać poziom kwasowości wytworzonej przez bakterie obecne w płytce nazębnej. Artyk...
Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na badania naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, odpowiednia wentylacja pomieszczeń – zarówno domowych, jak i miejsc pracy – zmniejsza ryzyko zarażenia koronawir...