Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Spis treści
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po przeprowadzonych badaniach z udziałem zakażonych pacjentów, guma ta może znaleźć zastosowanie – podobnie jak maski i inne fizyczne bariery – jako niedrogie i ogólnodostępne narzędzie ograniczające ryzyko transmisji wirusa.
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców miało na celu ocenę nowej koncepcji usuwania wirusa z jamy ustnej przy użyciu gumy do żucia z dodatkiem biomasy roślinnej ACE2 o działaniu klinicznym. Zespół badawczy wyhodował biomasę z roślin i połączył ją z innym związkiem, który umożliwił białku bardziej efektywne wiązanie, a biomasę dodano do gumy o smaku cynamonu.
SARS-CoV-2 niewykrywalny w ślinie po użyciu specjalnej gumy do żucia?
W serii przeprowadzanych testów naukowcy odkryli, że białko ACE2 neutralizowało SARS-CoV-2. Wykazali, że guma w dużej mierze zapobiegała przedostawaniu się cząsteczek wirusa do komórek, a RNA wirusa w próbkach śliny zakażonych SARS-CoV-2 spada po poziomu bliskiego niewykrywalności.
Badanie prowadził zespół 26 naukowców pod kierownictwem dr. Henry’ego Daniella z Wydziału Nauk Podstawowych i Translacyjnych w Szkole Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu Pensylwanii. W uczelnianym czasopiśmie „Penn Today” dr Daniell napisał: – SARS-CoV-2 namnaża się w gruczołach ślinowych, a gdy osoba zarażona kicha, kaszle lub mówi, część wirusa może zostać wydalona i dotrzeć do innych. Guma do żucia pozwala zneutralizować wirus w ślinie, w prosty sposób ograniczając źródła przenoszenia choroby. Używamy już masek i innych fizycznych barier, aby zmniejszyć ryzyko transmisji. Opracowana przez nas guma może być wykorzystana jako dodatkowe narzędzie w tej walce.
Czas na badanie skuteczności gumy u pacjentów z SARS-CoV-2
Współautor badań, dr Ronald G. Collman z University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, skomentował, że koncepcja dr. Daniella, by wytwarzać białka roślinne do doustnego stosowania jest niedroga, błyskotliwa, a zarazem rozwojowa. Według „Penn Today” naukowcy z Filadelfii planują obecnie badanie z użyciem opracowanej gumy do żucia u osób zarażonych wirusem SARS-CoV-2.
Już wcześniej – przed pandemią COVID-19 – dr Henry Daniell prowadził projekty badawcze, które dotyczyły białka receptora ACE2 stosowanego w gumie do żucia. Badał białko ACE2 w kontekście leczenia nadciśnienia, a także pracował nad stworzeniem gumy do żucia z dodatkiem białek roślinnych, które byłyby pomocne w ograniczaniu płytki nazębnej.
Artykuł pt. „Obniżenie poziomu SARS-CoV-2 w ślinie przy zastosowaniu enzymu konwertującego angiotensynę 2 w gumie do żucia w celu ograniczenia transmisji wirusa i infekcji” (Debulking SARS-CoV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in chewing gum to decrease oral virus transmission and infection) został opublikowany online w listopadzie br. na stronie internetowej czasopisma „Molecular Therapy” (przed drukiem).
T.H.
źródła: https://www.dental-tribune.com/news/chewing-gum-sets-trap-for-sars-cov-2-reduces-transmission/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
Na stronie internetowej Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego ukazało się przygotowane przez dr. n. med. Artura Błaszczyszyna z Katedry i Zakładu Chirurgii Stomatologicznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu streszczenie artykułów naukowych dotyc...
Z artykułu opublikowanego w „International Journal of Radiation, Oncology, Biology, Physics” wynika, że osoby, u których w dzieciństwie w leczeniu nowotworu w obszarze głowy i szyi stosowano radioterapię, są w większym stopniu narażone na ryzyko wyst...
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów. Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajd...
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn. Niedobór witamin może mieć różne przyczy...
Chociaż próchnicy można w większości przypadków zapobiegać, pozostaje ona jedną z najczęstszych chorób przewlekłych u dzieci na całym świecie, szczególnie w krajach rozwijających się. Nieleczone ubytki są nie tylko źródłem bólu, ale mogą też negatywn...
Zbliżają się jesienne chłody oraz infekcje związane ze spadkiem odporności. Z doświadczenia wiemy, że jest to czas wzmożonych wizyt w gabinetach dentystycznych pacjentów, u których uaktywniają się stany zapalne w obrębie jamy ustnej i twarzoczaszki. ...
Pulmonolodzy zauważają u pacjentów po przebytym COVID-19 zmiany w płucach. O długoterminowych powikłaniach COVID-19 informują reumatolodzy. Jak to wygląda w jamie ustnej? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych zapytaliśmy o to specjalistów pe...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...
Po fali doniesień na temat zmian w obrębie jamy ustnej rozwijających się po szczepieniu przeciwko COVID-19 naukowcy próbują zidentyfikować tę zależność i wskazują na leżące u jej podstaw mechanizmy odpornościowe. W połowie czerwca w czasopiśmie „Infe...
Przy okazji Światowego Dnia Walki z AIDS (1 grudnia) niemiecki portal stomatologiczny ZM Online zwrócił uwagę czytelników na występujące w obrębie jamy ustnej skutki przyjmowania leków zapobiegających rozwojowi AIDS u pacjentów zakażonych ludzkim wir...