Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn.
Niedobór witamin może mieć różne przyczyny. Najczęściej jest on skutkiem stosowania nieprawidłowej diety, w której brakuje produktów zawierających witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyczynami niedoborów witaminowych mogą być jednak również zaburzenia wchłaniania, choroby żołądka, niewydolność trzustki, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz inne schorzenia układu pokarmowego.
Niedobór witamin, szczególnie przewlekły, może być przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem, np. spowolnienia wzrostu u dzieci (witamina A), częstych krwawień z dziąseł (witamina K), zwiększonej podatności na infekcje (witamina C), stanów zapalnych układu pokarmowego (witaminy z grupy B) oraz osłabienia kości (witamina D).
Jak się okazuje, skutecznym sposobem walki z niedoborami witaminowymi o różnym podłożu może być żucie gumy wzbogaconej o konkretne witaminy. Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z Pennsylvania State University. Aby dowiedzieć się, czy guma dostarcza witaminy do organizmu człowieka, naukowcy zlecili 15 osobom żucie dwóch gum wzbogaconych o witaminy. Następnie zmierzyli poziom ośmiu witamin uwalnianych do ich śliny oraz poziom siedmiu witamin w ich osoczu.
Jak się okazało, po żuciu wskazanej gumy wzbogaconej o witaminy w ślinie uczestników badania wzrósł poziom witamin A1, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego, witaminy C oraz E, zaś w osoczu podniosło się stężenie witamin A1, B6, C i E.
Aby potwierdzić odkrycie, konieczne będzie jednak kolejne badanie. – W kolejnym etapie należy zebrać osoby ze zdiagnozowanymi konkretnymi niedoborami witaminowymi i podawać im wzbogacone o witaminy gumy przez miesiąc, aby sprawdzić, czy wzrost stężenia witaminy w ślinie i w osoczu jest długoterminowy – powiedział prof. Joshua Lambert z College of Agricultural Sciences, jeden z autorów badania.
Żucie gumy sprzyja higienie jamy ustnej, ale może także szkodzić zębom. Wiedza na temat składu gumy i umiar w żuciu pozwoli uniknąć zdrowotnych problemów w jamie ustnej.
Źródło: https://www.psu.edu/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
W województwie wielkopolskim została zorganizowana pomoc stomatologiczna dla osób z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2. Od 18 maja w województwie wielkopolskim doraźne świadczenia stomatologiczne dla pacjentów, u których stwierdzono zakażen...
Naukowcy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymali patent na materiał, który ma pozwalać na skuteczniejsze leczenie zakażeń kości. Hybrydowy materiał niszczy bakterie i wspiera regenerację tkanki. Prof. dr hab. Magdalena Prokopowicz oraz dr Adr...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
- Nie jestem zwolennikiem podatków - mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów. ...
Ministerstwo zdrowia poinformowało, że pracuje "nad wprowadzeniem do e-recept specjalnego algorytmu, który pomoże w określaniu refundacji leków przy wypisywaniu ich przez lekarzy". Przypomnijmy - Naczelna Rada Lekarska po raz kolejny zaapelowała o p...
Naukowcy z Politechniki Śląskiej zaprojektowali i zbudowali ozonator pomocny m.in. w szybkiej dezynfekcji pomieszczeń w placówkach medycznych czy karetek pogotowia. Twórcy urządzenia planują wyprodukowanie serii 20 egzemplarzy, które trafią do jednos...
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po prze...
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów. Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajd...
Kontrola dolegliwości bólowych u pacjentów stomatologicznych przy ograniczeniu stosowania opioidów to poważne wyzwanie, przed którym stają lekarze dentyści. Czy do obecnie używanych metod walki z bólem zostanie dołączony – jako alternatywa – olejek z...
Naukowcy z Wydziału ETI Politechniki Gdańskiej uczestniczą w pracach nad stworzeniem urządzenia współpracującego z powszechnie wykorzystywanymi końcówkami stomatologicznymi do bezinwazyjnej, optycznej kontroli wnętrza jamy ustnej przy wykonywania zab...