Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin?
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn.
Niedobór witamin może mieć różne przyczyny. Najczęściej jest on skutkiem stosowania nieprawidłowej diety, w której brakuje produktów zawierających witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyczynami niedoborów witaminowych mogą być jednak również zaburzenia wchłaniania, choroby żołądka, niewydolność trzustki, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz inne schorzenia układu pokarmowego.
Niedobór witamin, szczególnie przewlekły, może być przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem, np. spowolnienia wzrostu u dzieci (witamina A), częstych krwawień z dziąseł (witamina K), zwiększonej podatności na infekcje (witamina C), stanów zapalnych układu pokarmowego (witaminy z grupy B) oraz osłabienia kości (witamina D).
Jak się okazuje, skutecznym sposobem walki z niedoborami witaminowymi o różnym podłożu może być żucie gumy wzbogaconej o konkretne witaminy. Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z Pennsylvania State University. Aby dowiedzieć się, czy guma dostarcza witaminy do organizmu człowieka, naukowcy zlecili 15 osobom żucie dwóch gum wzbogaconych o witaminy. Następnie zmierzyli poziom ośmiu witamin uwalnianych do ich śliny oraz poziom siedmiu witamin w ich osoczu.
Jak się okazało, po żuciu wskazanej gumy wzbogaconej o witaminy w ślinie uczestników badania wzrósł poziom witamin A1, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego, witaminy C oraz E, zaś w osoczu podniosło się stężenie witamin A1, B6, C i E.
Aby potwierdzić odkrycie, konieczne będzie jednak kolejne badanie. – W kolejnym etapie należy zebrać osoby ze zdiagnozowanymi konkretnymi niedoborami witaminowymi i podawać im wzbogacone o witaminy gumy przez miesiąc, aby sprawdzić, czy wzrost stężenia witaminy w ślinie i w osoczu jest długoterminowy – powiedział prof. Joshua Lambert z College of Agricultural Sciences, jeden z autorów badania.
Żucie gumy sprzyja higienie jamy ustnej, ale może także szkodzić zębom. Wiedza na temat składu gumy i umiar w żuciu pozwoli uniknąć zdrowotnych problemów w jamie ustnej.
Źródło: https://www.psu.edu/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Kontrola dolegliwości bólowych u pacjentów stomatologicznych przy ograniczeniu stosowania opioidów to poważne wyzwanie, przed którym stają lekarze dentyści. Czy do obecnie używanych metod walki z bólem zostanie dołączony – jako alternatywa – olejek z...
Fluor – jeden z głównych składników pasty do zębów – pomógł amerykańskim naukowcom opracować nowe, wydajniejsze akumulatory litowo-metalowe. Dzięki temu być może uda się przyspieszyć rozwój samochodów elektrycznych. Mimo ogromnych nadziei koncernów ...
- Nie jestem zwolennikiem podatków - mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów. ...
Naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej będą wspierać lekarzy ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w opracowaniu nowoczesnej radioterapii. Leczenie ma być „szyte na miarę”, czyli dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów. W diagnozie i leczeniu...
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów. Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajd...
Ministerstwo zdrowia poinformowało, że pracuje "nad wprowadzeniem do e-recept specjalnego algorytmu, który pomoże w określaniu refundacji leków przy wypisywaniu ich przez lekarzy". Przypomnijmy - Naczelna Rada Lekarska po raz kolejny zaapelowała o p...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po prze...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
Owadożerna rosiczka pomaga naukowcom niszczyć biofilm, jakim bakterie odgradzają się od antybiotyków. Nawet najbardziej zjadliwe bakterie na cewnikach czy materiałach opatrunkowych mają znacznie mniejszą szansę rozwoju i tracą swoją antybiotykooporną...
Na dwóch uczelniach w Wielkiej Brytanii trwają badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) w wykrywaniu próchnicy zębów i chorób dziąseł, a także wsparciu lekarza stomatologa w stawianiu prawidłowej diagnozy poprzez ułatwienie interpretacj...