Uniwersytet Pensylwania: guma do żucia może powstrzymać COVID-19?
Uniwersytet Pensylwania: guma do żucia może powstrzymać COVID-19?
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania pracują nad eksperymentalną gumą do żucia, która redukuje cząsteczki wirusa SARS-CoV-2 do niewykrywalnych poziomów.
Jak poinformował portal News.com.au, guma do żucia zawiera w sobie kopie białka ACE2, które znajduje się na powierzchni komórek infekowanych przez koronawirusa. W eksperymentach przeprowadzonych z wykorzystaniem śliny pacjentów zakażonych odmianami Delta i Omikron, cząsteczki koronawirusa „przyczepiały się” do receptorów białka ACE2 znajdujących się w gumie do żucia, po czym obecność wirusa nie była już wykrywalna.
– Ze względu na to, że transmisja przez nos jest znikoma w porównaniu z transmisją poprzez jamę ustną, żucie gumy ACE2 i połykanie białka ACE2 powinno minimalizować infekcje, chronić pacjentów z COVID-19 i zapobiegać transmisji – powiedział dr Henry Daniell z Uniwersytetu Pensylwanii.
Naukowcy przygotowują się do rozpoczęcia testów na ludziach – pacjenci chorujący na COVID-19 będą żuli cztery gumy dziennie przez cztery dni.
Źródło: https://businessinsider.com.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Niepokój towarzyszy wielu pacjentom podczas wizyty w gabinecie stomatologicznym. Jego przyczyny mogą być różne, a jednym z najpowszechniejszych skutków jest... unikanie dentysty. Przeprowadzone w Szwecji badanie wykazało, że w ciągu ostatnich kilkudz...
200 tys. zł dofinansowania w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki otrzymał projekt Marty Kozakiewicz-Latały z Katedry i Zakładu Technologii Postaci Leku Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Chodzi o możliwość drukowania...
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po prze...
1 czerwca ruszyła rekrutacja na jednolite studia magisterskie, pierwszego oraz drugiego stopnia prowadzone w roku akademickim 2022/2023 na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od lutego trwa już rekrutacja dla kandydatów-cudzoziemców oraz na studia w językac...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Zagadnienie zmiany nawyków żucia w kontekście implantologii nie zostało do tej pory należycie zbadane. Naukowcy z dwóch uczelni ze stolicy Rosji: Pierwszego Moskiewskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Przyjaźni Narodów (RUDN) ...
Zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma „Sleep Medicine Reviews”, pacjenci, u których zdiagnozowano obturacyjny bezdech senny (OBS), mogą być narażeni na poważne powikłania związane z zachorowaniem na COVID-19. – CO...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn. Niedobór witamin może mieć różne przyczy...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...