Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie
Spis treści
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Niestety zwyczaj ten jest rozpowszechniony także w gabinetach stomatologicznych i gabinetach higieny.
W związku z tym Susan Jebb, szefowa Food Standards Agency i ekspertka w dziedzinie dietetyki i zdrowia publicznego, zaapelowała o usunięcie niezdrowych przekąsek z miejsc pracy w całym kraju. W rozmowie z „The Times” prof. Jebb, wyraziła również frustrację z powodu opóźnień we wprowadzaniu zakazu reklamy „śmieciowego jedzenia” w telewizji. Powiedziała ponadto, że lekarze pierwszego kontaktu powinni w większym stopniu zajmować się problemem nadwagi wśród pacjentów i proponować im porady dietetyczne.
Słodkie gabinety stomatologiczne
Podobne stanowisko zajął Tim Ives, ekspert w zakresie zdrowia, a zarazem higienista stomatologiczny, który zbadał stosunek środowiska dentystycznego do znanych od lat zaleceń ograniczenia spożycia cukru. Ives uznał, że osoby związane zawodowo ze stomatologią mogłyby w tym względzie robić znacznie więcej niż dotychczas, a zarazem bardziej promować zdrowe nawyki we własnym środowisku pracy.
Tim Ives napisał: – W ubiegłym tygodniu na forum higieny i terapii stomatologicznej zamieściłem ankietę z pytaniem, czy ktoś z forumowiczów pracował w gabinecie, w którym nie spożywa się słodyczy. Spośród 167 uzyskanych odpowiedzi, nie robił tego nikt! To niepokojące. Statystyki dotyczące chorób stomatologicznych są tym gorsze, im więcej spożywa się cukru. A przedstawiciele naszego zawodu powinni dawać przykład.
Z aktualnych danych wynika, że 27% dorosłej populacji Wielkiej Brytanii ma nieleczoną próchnicę średnio w dwóch zębów. Choroba ta jest główną przyczyną przyjęć do szpitala dzieci w wieku od 5 do 9 lat, przy czym już 23% brytyjskich pięciolatków zmaga się z próchnicą zębów.
Czas na „bezcukrowe plemię”
Tim Ives dodał: – Byłem zawsze wyczulony na to, że przedstawiciele naszego zawodu nie traktują tego problemu wystarczająco poważnie. W 2021 i 2022 roku przeprowadziłem dwa projekty badawcze, obydwa opublikowane w „Annual Clinical Journal of Dental Health”. W pierwszej części badań chciałem sprawdzić, czy higienistkom stomatologicznym sprawiłoby trudność porzucenie słodzonych produktów. Większości się to nie udało, a wiele odkryło, że są uzależnione od cukru.
– W drugiej części badań stworzyłem „bezcukrowe plemię”, w którym jest obecnie ponad 200 higienistek, szukających wsparcia w rezygnacji z cukru. Zespoły stomatologiczne powinny też prowadzić poważne dyskusje na temat uzależnienia od cukru i tworzyć w swoich miejscach pracy „strefy wolne od cukru”. Jaki sygnał przekazujemy naszym pacjentom, gdy doradzamy im ograniczenie spożycia, a nawet odstawienie cukru, podczas gdy nasz pokój socjalny jest pełen słodkości?! – kontynuował Tim Ives.
– Obserwujemy – na szczęście – trend włączania higienistek w całościowy proces leczenia pacjenta. Jest to zjawisko przynoszące bardzo dużo korzyści – mówi dr hab. n. med. Anna Skurska o roli higienistek stomatologicznej we współczesnej stomatologii. Jakie są konkretnie kluczowe zadania higienistek? W czym mogą wspierać, a nawet zastępować lekarza dentystę? Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego!
T.H.
źródło: https://dentistry.co.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szk...
Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...
Rada ministrów wydała niedawno rozporządzenie w sprawie ustalenia Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025. Wśród głównych celów operacyjnych programu zabrakło niestety jakichkolwiek zagadnień związanych ze zdrowiem jamy ustnej. Sprzeciwia się t...
Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...
Jak informują badacze na łamach "Neuroscience & Biobehavioral Reviews", sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój. Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie ...
W czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” opublikowano wyniki badania ankietowego przeprowadzonego wśród stomatologów, z którego wynika, że połowa amerykańskich stomatologów nie udziela swoim pacjentom porad ani nie zaleca leczenia p...
W jeden ze szkół w Kornwalii (południowo-zachodni kraniec Anglii) uruchomiono pilotażowy program, którego celem jest ograniczenie liczby uczniów, którzy palą papierosy lub używają papierosów elektronicznych. Organizatorzy zakładają, że jeśli program ...