Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Słodycze w święta Bożego Narodzenia? Tak, ale z umiarem!

Publikacja:
Słodycze w święta Bożego Narodzenia? Tak, ale z umiarem!

Słodycze w święta Bożego Narodzenia? Tak, ale z umiarem!

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania. W jaki sposób oraz w jakich ilościach spożywać cukier, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy na stole pojawia się mnogość tradycyjnych wypieków, edukuje akcja „Uczymy, jak słodzić”.

Wiele osób deprecjonuje cukier, uważając, że jest to biała śmierć. Paradoksalnie, jest to substancja, która naturalnie występuje w żywności. Nasz organizm potrzebuje cukrów prostych do funkcjonowania. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu oraz mięśni. Nawet w piramidzie zdrowego odżywiania znajdziemy słodkie przekąski, które doskonale mogą się wpisywać w zdrowy, prawidłowo zbilansowany jadłospis – mówi agencji Newseria Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia, główny dietetyk akcji „Uczymy, jak słodzić”.

Wiele osób neguje rolę cukru w zbilansowanej diecie. Tymczasem większość cukrów prostych naturalnie występuje w żywności. Przykładowo, owoce zawierają fruktozę, mleko – laktozę, a winogrona są źródłem glukozy, która jest głównym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.

Glukoza jest wykorzystywana zarówno do prawidłowej pracy mózgu (na procesy myślowe ten organ zużywa dziennie ok. 550 kcal, czyli 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię), jak i mięśni. Jest głównym źródłem energii, niezbędnym do wszystkich procesów życiowych. W organizmie człowieka jest jedyną formą transportową cukrów. Ponieważ rola glukozy w metabolizmie jest bardzo istotna, jej stężenie we krwi utrzymywane jest na stałym poziomie (około 0,1 w stosunku do masy ciała), dzięki specjalnym mechanizmom biochemicznym. Za wysoki i za niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia.

Zbyt duża lub zbyt mała ilość cukrów w pożywieniu powoduje znużenie. Taka osoba nie może się skoncentrować na wykonywanej pracy, jest rozdrażniona i śpiąca. Za mała ilość cukrów podczas wykonywania wysiłku fizycznego przyczynia się do spadku wydolności fizycznej, siły mięśniowej i jest powodem szybkiego zmęczenia. Co więcej, brak węglowodanów w pożywieniu powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm kosztem zniszczenia białek. W efekcie zmniejsza się masa mięśniowa i dochodzi do osłabienia organizmu.

Oczywiście ważne jest to, aby zachować umiar i spożywać cukier w odpowiednich ilościach i w odpowiednim czasie. WHO rekomenduje, żeby maksymalnie 10% energii, którą spożywamy w ciągu dnia, stanowiły cukry proste. Dzienne spożycie około 200 kcal pochodzących z cukrów prostych, czyli około 50 g, zaspokaja nasze dzienne potrzeby żywieniowe związane chociażby z pracą mózgu. Ten cukier możemy rozłożyć na kilka mniejszych porcji, możemy spożyć jednorazowo, ale pamiętajmy, że do całego bilansu cukrowego wliczane są również cukry proste, które pochodzą na przykład z owoców – mówi Agnieszka Piskała.

Większość ludzi potrzebuje codziennie 45–55% energii pochodzącej z węglowodanów, głównie złożonych, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste, które naturalnie występują w produktach spożywczych. Jak wynika z badań, dla Polaków większym problemem jest spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów, a nie cukru. Około 20% energii w codziennej diecie powinno pochodzić z tłuszczów, tymczasem w diecie przeciętnego Polaka jest to 40%. – Cukier, który jest podstawowym paliwem energetycznym do pracy naszego mózgu i naszych mięśni, powinniśmy spożywać przez 365 dni w roku. Ważne jest, aby była to odpowiednia ilość i jakość, a także odpowiednia częstotliwość – mówi Agnieszka Piskała.

Specjalistka ds. żywienia przypomina, że świąteczne rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku, na przykład dodawać mniejszą ilość tłuszczu do ciasta drożdżowego czy większą ilość aromatycznych przypraw do pierników, które usprawniają trawienie i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów. Takie funkcje spełnia cynamon czy gałka muszkatołowa. Śmietanę w wypiekach i ciastach można zastąpić delikatnymi jogurtami czy śmietaną o mniejszej kaloryczności. – Okres przygotowań świątecznych to kiepski czas, żeby przechodzić na drastyczne diety. Będziemy potrzebowali dużo energii intelektualnej i fizycznej, bo trzeba przynieść i ubrać choinkę, zrobić przedświąteczne porządki. Na pewno powinniśmy zasmakować słodkich przekąsek, które pojawiają się na świątecznym stole, ale zawsze powtarzam: trzeci kawałek makowca zawsze smakuje tak samo, jak pierwszy – przestrzega Agnieszka Piskała.

Karp, makiełki, słodycze i inne potrawy wigilijne mogą szkodzić zębom i dziąsłom. Na co warto uważać podczas świątecznych spotkań przy stole? Wyjaśnia doktor Sebastian Kłosek z Zakładu Periodontologii i Chorób Błony Śluzowej Jamy Ustnej UM w Łodzi.

Źródło: https://lifestyle.newseria.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ból zęba w święta - Dentonet.pl
Ból zęba w święta – gdzie szukać pomocy stomatologicznej? Pacjent

Przed nami święta Bożego Narodzenia Przypominamy, gdzie można uzyskać pomoc lekarską i stomatologiczną w nagłych przypadkach. W razie nagłego zachorowania lub nagłego pogorszenia stanu zdrowia pacjent ma prawo udać się po pomoc do dowolnego punktu,...

pomoc medyczna - Dentonet.pl
Gdzie szukać pomocy zdrowotnej w święta wielkanocne? Pacjent

Z powodu gwałtownie rosnącej liczby zachorowań na COVID-19 apeluje się, by tegoroczną Wielkanoc spędzić w wąskim gronie domowników. Co zrobić, gdy będziemy potrzebowali pomocy medycznej? Podczas Wielkanocy podstawowej pomocy medycznej udzielają pun...

ROZWIŃ WIĘCEJ
prezent
Bezpieczne święta Pacjent

Podróż do rodziny, spotkania z bliskimi lub wyjazd na narty – to plany wielu z nas na najbliższe dni. Co zrobić, gdy niespodziewanie pojawi się infekcja lub nagle będziemy potrzebować pomocy medycznej? Nie lekceważmy nawet pierwszych objawów infekc...

pierniczki
Świąteczne ciasta i smakołyki? Tak, ale z umiarem! Asysta

Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Już jednym kawałkiem ciasta można zaspok...

doraźne leczenie stomatologiczne - Dentonet.pl
Słupsk bez doraźnej pomocy dentysty w nocy, weekendy i święta Lekarz

Z końcem lutego wygasła umowa między pomorskim NFZ-em a pogotowiem stomatologicznym przy ul. Wiejskiej w Słupsku. Tym samym mieszkańcy pozbawieni są od 1 marca pomocy dentysty w nocy, weekendy oraz święta. O sytuacji został przez czytelników poinfo...

dentysta w masce
Suwałki bez dentysty w nocy, w niedziele i w święta Lekarz

W Suwałkach nie funkcjonuje ani jeden gabinet stomatologiczny współpracujący z NFZ-em, który udzielałby pacjentom pomocy w nocy, niedziele i święta. Radna Anna Gawlińska skierowała do prezydenta miasta interpelację, w której domaga się interwencji w ...

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

stomatologia - Dentonet.pl
Łódź bez dentysty w nocy, niedziele i święta Lekarz

Jak informuje „Express Ilustrowany” z początkiem marca Łódź została bez nocnej, niedzielnej i świątecznej pomocy stomatologicznej. Udzielać tego typu świadczeń zaprzestała Wojewódzka Stacja Ratownictwa Medycznego w Łodzi. Najbliższy gabinet stomatol...