Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru
Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru
Jak informują badacze na łamach „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”, sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój.
Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko próchnicy, otyłości czy cukrzycy typu 2, wiele osób regularnie sięga po słodycze. Bardzo często – w celu poprawy swojego nastroju.
Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Warwick i Uniwersytetu Lancaster w Wielkiej Brytanii oraz Uniwersytetu Humboldta w Berlinie przeanalizowali dane pochodzące z 31 dotychczasowych badań dotyczących wpływu cukru na nastrój blisko 1300 dorosłych osób. Analizowane były różne aspekty nastroju, takie jak depresja, złość czy zdolność koncentracji.
Jak się okazało, spożycie cukru nie wpływało na żaden z powyższych aspektów, bez względu na to, jaka była jego ilość i rodzaj oraz na to, czy badani angażowali się po spożyciu cukru w wymagające fizycznie lub umysłowo czynności – informuje PAP. W ciągu godziny od spożycia cukru u badanych występowało natomiast uczucie zmęczenia i pogorszenie koncentracji.
– Pogląd, że cukier poprawia nastrój jest bardzo rozprzestrzeniony w naszej kulturze. Na całym świecie spożywa się słodzone napoje, by poprawić koncentrację czy zniwelować zmęczenie. Takie założenie nie jest jednak uzasadnione i to właśnie potwierdzają nasze wyniki. Cukier może jedynie sprawić, że poczujemy się gorzej – powiedział dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie, cytowany przez PAP.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/journal/neuroscience-and-biobehavioral-reviews
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z tajwańskiego Taipei Veterans General Hospital twierdzą, że wykonywany regularnie skaling znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków. Badacze poddali analizie historie chorób blisko 29 000 osób w wieku powyżej 60 lat, u k...
Eksperci podkreślają, że poprawia się zarówno dostęp, jak i ceny masek, kombinezonów i środków do dezynfekcji. Do Polski przylatują kolejne transporty środków ochrony indywidualnej (ŚOI) z Chin. 1 maja na warszawskim Lotnisku Chopina wylądował trzeci...
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...
Dawka przypominająca (booster) powinna być zaliczana jako niezbędne dopełnienie szczepienia przeciwko COVID-19. Kto tylko może powinien ją przyjąć - przekonuje prof. Wojciech Szczeklik z Krakowa. Specjalista powołuje się na dane z badań w Stanach Zj...
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...