Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Które napoje odpowiadają za erozję zębów mlecznych?

Publikacja:
Które napoje odpowiadają za erozję zębów mlecznych?

Które napoje odpowiadają za erozję zębów mlecznych?

Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za  erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były umieszczone w mleku smakowym, soku pomarańczowym, Pepsi, a także w sztucznej ślinie. Wyniki badań zostały ogłoszone w artykule opublikowanym w czasopiśmie „Pediatric Dental Journal”.

W badaniu posłużono się 52 usuniętymi zębami trzonowymi, które w ciągu 28 dni zostały poddane erozji poprzez zanurzenie w określonych płynach. Były to: sztuczna ślina, mleko o smaku truskawkowym, sok pomarańczowy oraz Pepsi. Na początku oraz po dwóch i czterech tygodniach badania, przy pomocy skaningowego mikroskopu elektronowego, naukowcy oceniali mikrotwardość powierzchni szkliwa (ang. surface micro hardness; SMH) oraz topografię powierzchni.

– Pełen węglowodanów napój bezalkoholowy (Pepsi) oraz sok pomarańczowy wykazały wysoki potencjał erozyjny, wpływając na powierzchnię szkliwa zębów mlecznych, podczas gdy napój na bazie mleka nie różnił się pod tym względem od sztucznej śliny – napisali autorzy badania z zespołu kierowanego przez dr. Abla Arafa z Misr International University w Egipcie.

W drugim tygodniu najniższe wartości SMH wykazano w przypadku zębów zanurzonych w Pepsi, a następnie – kolejno – zębów, które umieszczono w soku pomarańczowym, mleku o smaku truskawkowym oraz sztucznej ślinie. Z kolei w czwartym tygodniu różnice stały się bardziej widoczne: SMH zębów umieszczonych w  Pepsi i soku pomarańczowego było znacznie niższe niż w przypadku zębów, które znajdowały się w mleku o smaku truskawkowym i sztucznej ślinie. Pepsi i sok pomarańczowy miały również najwyższy poziom kwasowości do czwartego tygodnia.

Słodzony napój mleczny jak sztuczna ślina?

Chociaż w przeprowadzonym badaniu nie wykazano znaczącej różnicy w erozji spowodowanej przez Pepsi i sok pomarańczowy, to w przypadku napojów gazowanych potwierdzone jest silnie erozyjne działanie na szkliwo zębów. W obecnym badaniu Pepsi miało najniższe pH spośród czterech badanych płynów, ale napój ten zawiera również kwasy fosforowy i cytrynowy, w przeciwieństwie do napojów owocowych, które zawierają głównie kwas cytrynowy.

– Kwas fosforowy silnie wytrawia szkliwo zębów, podczas gdy kwas cytrynowy ma tendencję do wiązania i mobilizowania zawartości wapnia ze struktury zęba, co sprzyja utracie minerałów – napisali autorzy artykułu pt. „Erozyjny wpływ napojów na twardość powierzchni i ultrastrukturę szkliwa zębów mlecznych” (Erosive effect of beverages on surface hardness and ultra-structure of deciduous teeth enamel).

Być może zaskakujące jest to, że słodzone cukrem mleko o smaku truskawkowym nie wywierają bardziej negatywnego wpływu na szkliwo zębów niż sztuczna ślina. To zasługa działania białek kazeiny, które podnoszą pH na powierzchni szkliwa, ograniczając w ten sposób niszczenie struktury zęba. Dodatkowo napoje na bazie mleka zawierają wyższe stężenie jonów wapniowych i fosforanowych, które mogą zapobiegać erozji. Jednak ze względu na zawartość cukru, smakowe napoje mleczne stanowią ryzyko rozwoju próchnicy i nie poleca się ich częstego spożywania.

Poważne konsekwencje erozji zębów

Erozja zębów jest powszechnie występującym, nieodwracalnym problemem, z którym zmagają się miliony dzieci i dorosłych na całym świecie. Może ona prowadzić do nadwrażliwości zębów, utraty pionowego wymiaru zgryzu, pogorszenia estetyki, czy problemów ze spożywaniem pokarmów. Jeśli nie jest kontrolowana, może prowadzić do nadwrażliwości zębów, obnażenia miazgi, utraty zębów, a także ryzyka tworzenia się ropni.

Autorzy podali, że oprócz ryzyka erozji zębów, częste spożywanie dosładzanych soków i napojów gazowanych może zwiększyć ryzyko wystąpienia próchnicy, zwłaszcza u dzieci. Dlatego należy zdecydowanie odradzać spożywanie bezalkoholowych napojów gazowanych przez dzieci i młodzież.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

T.H.

źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=rst&pag=dis&ItemID=332101

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0917239422000416?via%3Dihub


POWIĄZANE ARTYKUŁY

alkohol1
UK: młodzi częściej sięgają po napoje bezalkoholowe Lekarz

Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...

napoje bezalkoholowe
UK: napoje 0% i niskoalkoholowe będą promowane? Lekarz

Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...

stomatologia NFZ
Które świadczenia stomatologiczne na NFZ wykonuje się najczęściej? Lekarz

Narodowy Fundusz Zdrowia przedstawił dane dotyczące najczęściej wykonywanych w 2022 r. świadczeń stomatologicznych finansowanych ze środków publicznych. W ubiegłym roku dentyści współpracujący z NFZ-em najczęściej przeprowadzali płukanie kieszonki dz...

ROZWIŃ WIĘCEJ
CBD
Olejki CBD – 4 fakty, które warto znać! Pacjent

Popularność olejków CBD nie maleje, a wręcz przeciwnie – rośnie w siłę, przyciągając uwagę wszechstronnymi korzyściami dla zdrowia. W gąszczu informacji i krążących opinii postanowiliśmy przygotować cztery kluczowe fakty o olejkach CBD, które warto z...

slodkie napoje
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby Lekarz

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...

slodkie napoje
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...

slodzone napoje
AHA/ASA Journals: słodzone napoje szkodzą sercu Lekarz

Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...

cukrzyca
Diabetyku, pij kawę, herbatę i wodę, a nie słodkie napoje! Lekarz

Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

szczepionka przeciw koronawirusowi - Dentonet.pl
Ozdrowieńcy lepiej odpowiadają na szczepienie przeciw COVID Lekarz

Badania wykazują, że ozdrowieńcy lepiej odpowiadają na szczepienie niż osoby, które nie przechorowaly COVID-19, może warto ozdrowieńcom proponować w pierwszej kolejności szczepionkę jednodawkową J&J – sugeruje dr Paweł Grzesiowski, ekspert NRL. ...

slodzone napoje
Mężczyźni i osoby wykształcone częściej piją słodzone napoje Asysta

Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...