Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Osteoporoza: przyczyną niedobór manganu?

Brak komentarzy | Publikacja:

Osteoporoza: przyczyną niedobór manganu?

Odkrycie dotyczące jelenich rogów stało się inspiracją dla nowej teorii dotyczącej osteoporozy – informuje pismo "Frontiers of Bioscience".


 

W roku 2005 hiszpańskie jelenie masowo łamały sobie rogi.


 

Badając to zjawisko, naukowcy z hiszpańskiego uniwersytetu Kastylii- La Manchy odkryli, że brak manganu w diecie zwierząt może sprzyjać utracie wapnia.


 

Surowa zima ograniczyła wchłanianie manganu przez rośliny, co odbiło się na diecie roślinożernych zwierząt.


 

Jak się wydaje, mangan ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej absorpcji wapnia. Gdy organizm wchłania mniej manganu lub gdy niektóre narządy – choćby mózg – potrzebują go więcej, uwalniany z kości wapń trafia do moczu i jest wydalany.


 

Jeśli dalsze badania potwierdzą tę teorię, utrata wapnia może się okazać nie przyczyną zaburzeń, a ich objawem.


 

Hiszpańscy naukowcy podejrzewają, że niedobór manganu może sprzyjać także chorobie Alzheimera i Parkinsona – tego rodzaju zaburzenia pracy mózgu wystąpiły u 40 proc. spośród 113 pacjentów z osteoporozą operowanych w szpitalu w Albacete.


 

inf.wł.


 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

stłoczenia zębów - Dentonet.pl
Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów Lekarz

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...

Niedobór talentów w branży medycznej - w Polsce brakuje specjalistów Lekarz

Pediatrzy, specjaliści chorób wewnętrznych i anestezjolodzy otwierają polską listę 10 specjalizacji lekarskich najtrudniejszych do pozyskania. O trudnościach w ich rekrutacji mówi co piąta placówka medyczna zapytana przez agencję rekrutacyjną Manpowe...

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji