Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku?
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku?
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Chemical Sences” wydawanym przez Oxford Academic.
Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli, że istnieje związek między posiadaniem zębów mądrości a odczuwaniem smaków spożywanych potraw. Przeprowadzili oni badania z udziałem ponad 1200 osób – po raz pierwszy były one badane bezpośrednio po usunięciu u nich zębów mądrości, a później – po upływie 20 lat od zabiegu.
Od razu po ekstrakcji ósemek różnica w odczuwaniu smaków była u badanych pacjentów niewielka, ale po 20 latach zanotowano u nich wyraźną poprawę pracy kubków smakowych w porównaniu do pacjentów, u których nie usuwano ósemek. Osoby po ekstrakcji odczuwały smak gorzki, słodki i słony o około 10% mocniej. Przypuszcza się, że wpływ na taki stan rzeczy może być wysoka wrażliwość tkanki bliznowatej pojawiającej się po przeprowadzeniu zabiegu.
Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Chemical Sences” wydawanym przez Oxford Academic.
– Zabiegi chirurgii stomatologicznej są obarczone stresem w sposób szczególny. To zabiegi stresogenne dla pacjentów, a to napięcie przenosi się na operatorów – mówi o współpracy lekarza dentysty z asystą prof. dr hab. n. med. Natalia Lewkowicz, periodontolog.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...
Regularne uprawianie aktywności fizycznej pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się stanu zapalnego, to zaś zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju zapalenia przyzębia. Jednak, co oczywiste, nie każdy rodzaj aktywności fizycznej ma korzystny wpływ na org...
Usunięcie zawiązków zębów mądrości u dziecka przed rozpoczęciem terapii antyresorpcyjnej w leczeniu chorób kości czy stanów związanych z nowotworem może zapobiec MRONJ – polekowej martwicy kości szczęk. To wniosek autorów pracy, która ukazała się w c...
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...
W opublikowanym niedawno raporcie porównującym różnice w podejściu do zdrowia jamy ustnej w 15 państwach świata Wielka Brytania wypadła całkiem dobrze (m.in. największy odsetek mieszkańców deklaruje, że myje zęby dwa razy dziennie). Nie zmienia to fa...
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...
W grudniowym wydaniu czasopisma naukowego „Chest” opublikowano przypadek ogólnie zdrowego pacjenta, lat 45, który doznał niewydolności oddechowej spowodowanej przez rozległy ropień płuca. Przeprowadzone badania wykazały, że przyczyną ropnia były bakt...
W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...
Z opublikowanego 8 kwietnia raportu CareQuest Institute for Oral Health wynika, że w czasie pandemii COVID-19 około 6 milionów dorosłych mieszkańców USA utraciło ubezpieczenie obejmujące prawo do opieki stomatologicznej. Najmniej pod tym względem uci...
Powszechnie znane skutki palenia to m.in. rozmaite choroby układu oddechowego i krążenia. Mniej osób zdaje sobie sprawę z tego, że zawierający kilka tysięcy szkodliwych substancji dym tytoniowy wpływa na to, jak goją się rany, zwłaszcza te w jamie us...