Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

Publikacja:
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koronawirusa w jamie ustnej.

Zespół naukowców reprezentujących kilka europejskich ośrodków (Triest, Bari, Drezno i Londyn) wykazał jednak, że częstość występowania hipogeuzji, czyli zmniejszonego odczuwania bodźców smakowych trzy miesiące od wystąpienia objawów COVID-19, może być znacznie niższa, niż wynika to z oceny samych pacjentów.

Badanie z udziałem ponad 100 pacjentów z lekkim przebiegiem COVID-19

W badaniu przekrojowym naukowcy ocenili stan 105 osób, które chorowały na COVID-19. Każdy z pacjentów sam zgłosił zaburzenia smaku, a prawie wszyscy (94,3%) zaburzenia węchu związane z zachorowaniem na COVID-19. Zdecydowana większość uczestników badania (98,1%) miała łagodny przebieg choroby, bez objawów zapalenia płuc.

Naukowcy przeprowadzili psychofizyczną i psychologiczną ocenę uczestników i stwierdzili, że hipogeuzję można potwierdzić u mniej niż połowy z nich (41,9%). Zdaniem naukowców podawana przez chorych hipogeuzja może być jednak powiązana z dysfunkcją powonienia.

Odczucia pacjentów z COVID-19 mogą być złudne

Autorzy z zespołu kierowanego przez dr. Paolo Boscolo Rizzo z Uniwersytetu w Trieście stwierdzili: – Nasze badanie wykazało, że mimo szczegółowych pytań dotyczących podstawowych smaków, ponad połowa pacjentów zgłaszających zmianę odczuwania smaku miała prawidłowe funkcje smakowe, podczas gdy większość z nich miała zaburzenia powonienia.

Naukowcy dodali: – Nasze badanie psychofizyczne potwierdziło przeszacowanie zgłaszanych przez pacjentów przypadków upośledzenia smaku, ale i słuszność zastosowania testów psychofizycznych do oceny stopnia dysfunkcji chemosensorycznej u osób z przewlekłym COVID-19.

Autorzy artykułu podali też, że chociaż liczba potwierdzonych przypadków hipogeuzji może być niższa, niż wskazuje na to ocena samych pacjentów chorujących na COVID-19, stan ten w prowadzonych dotychczas badaniach był zwykle pomijany.

Praca zatytułowana „Kompleksowa chemosensoryczna ocena psychofizyczna dysfunkcji smakowych zgłaszanych przez pacjentów z przewlekłym COVID-19: badanie przekrojowe” (Comprehensive Chemosensory Psychophysical Evaluation of Self-reported Gustatory Dysfunction in Patients With Long-term COVID-19. A cross-sectional Study) została opublikowana 6 stycznia na stronie internetowej czasopisma naukowego „JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery”.

T.H.

źródła: https://www.dental-tribune.com/news/is-loss-of-taste-overestimated-among-covid-19-patients/

https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2787787


POWIĄZANE ARTYKUŁY

wynagrodzenia lekarzy - Dentonet.pl
Prezes NRL: "Płace lekarzy zostały relatywnie obniżone" Lekarz

–  W związku ze znacznym podwyższeniem płacy minimalnej, płace lekarzy relatywnie zostały obniżone – podkreślił w specjalnym oświadczeniu prezes NRL Andrzej Matyja w reakcji na słowa wiceministra zdrowia Sławomira Gadomskiego, która stwierdził, że pr...

COVID-19 - Dentonet.pl
Zaburzenia węchu i smaku w COVID-19 obecnie bardzo rzadkie Lekarz

Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...

COVID-19 - Dentonet.pl
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej Lekarz

Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...

ROZWIŃ WIĘCEJ
ekstrakcja zeba
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku Lekarz

Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...

COVID 19
Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19 Lekarz

W opinii Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologii oraz Chirurgii Głowy i Szyi pacjenci, którzy doświadczają utraty smaku i powonienia, ale nie mają standardowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, mogą być nosicielami koronawirusa, nieświad...

Ekstrakcja zęba - Dentonet.pl
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku? Lekarz

Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...

webinar gsk do artykulu
Zaburzenia hemostazy w praktyce dentysty – już bez tajemnic! Lekarz

Blisko 1000 lekarzy dentystów zarejestrowało się na stronie Akademii Sensodyne, by wziąć udział w webinarach „Zdrowy uśmiech to nie wszystko? Co stomatolog musi wiedzieć o hemostazie”, organizowanych przez firmę GSK, właściciela marek Sensodyne, Core...

COVID-19 - Dentonet.pl
Zaburzenia i utrata węchu częstsze w łagodnym COVID Lekarz

W czasopiśmie "Journal of Internal Medicine" opublikowano wyniki badań, z których wynika, że zaburzenia węchu występują aż u 86% pacjentów z łagodnym przebiegiem COVID-19 i jedynie u 10% osób w umiarkowanym i ciężkim stanie. Zaburzenia węchu są jedn...

zaburzenia smaku - Dentonet.pl
Wielka Brytania: zaburzenia smaku oficjalnym objawem COVID-19 Asysta

W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...