Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

Publikacja:
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu

Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koronawirusa w jamie ustnej.

Zespół naukowców reprezentujących kilka europejskich ośrodków (Triest, Bari, Drezno i Londyn) wykazał jednak, że częstość występowania hipogeuzji, czyli zmniejszonego odczuwania bodźców smakowych trzy miesiące od wystąpienia objawów COVID-19, może być znacznie niższa, niż wynika to z oceny samych pacjentów.

Badanie z udziałem ponad 100 pacjentów z lekkim przebiegiem COVID-19

W badaniu przekrojowym naukowcy ocenili stan 105 osób, które chorowały na COVID-19. Każdy z pacjentów sam zgłosił zaburzenia smaku, a prawie wszyscy (94,3%) zaburzenia węchu związane z zachorowaniem na COVID-19. Zdecydowana większość uczestników badania (98,1%) miała łagodny przebieg choroby, bez objawów zapalenia płuc.

Naukowcy przeprowadzili psychofizyczną i psychologiczną ocenę uczestników i stwierdzili, że hipogeuzję można potwierdzić u mniej niż połowy z nich (41,9%). Zdaniem naukowców podawana przez chorych hipogeuzja może być jednak powiązana z dysfunkcją powonienia.

Odczucia pacjentów z COVID-19 mogą być złudne

Autorzy z zespołu kierowanego przez dr. Paolo Boscolo Rizzo z Uniwersytetu w Trieście stwierdzili: – Nasze badanie wykazało, że mimo szczegółowych pytań dotyczących podstawowych smaków, ponad połowa pacjentów zgłaszających zmianę odczuwania smaku miała prawidłowe funkcje smakowe, podczas gdy większość z nich miała zaburzenia powonienia.

Naukowcy dodali: – Nasze badanie psychofizyczne potwierdziło przeszacowanie zgłaszanych przez pacjentów przypadków upośledzenia smaku, ale i słuszność zastosowania testów psychofizycznych do oceny stopnia dysfunkcji chemosensorycznej u osób z przewlekłym COVID-19.

Autorzy artykułu podali też, że chociaż liczba potwierdzonych przypadków hipogeuzji może być niższa, niż wskazuje na to ocena samych pacjentów chorujących na COVID-19, stan ten w prowadzonych dotychczas badaniach był zwykle pomijany.

Praca zatytułowana „Kompleksowa chemosensoryczna ocena psychofizyczna dysfunkcji smakowych zgłaszanych przez pacjentów z przewlekłym COVID-19: badanie przekrojowe” (Comprehensive Chemosensory Psychophysical Evaluation of Self-reported Gustatory Dysfunction in Patients With Long-term COVID-19. A cross-sectional Study) została opublikowana 6 stycznia na stronie internetowej czasopisma naukowego „JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery”.

T.H.

źródła: https://www.dental-tribune.com/news/is-loss-of-taste-overestimated-among-covid-19-patients/

https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2787787


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ekstrakcja zeba
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku Lekarz

Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...

dzieci
Dentyści mogą wykrywać zaburzenia rozwojowe u dzieci Lekarz

Japońscy naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy funkcją jamy ustnej a zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Jak przekonują, pomocne w ich wykryciu, a zarazem wczesnym wdrożeniu odpowiedniego wsparcia są badania przesiewowe. Wyniki badania opublikowano ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
COVID 19
Różne powikłania po COVID-19. "Długi COVID wiele lat będzie z nami" Lekarz

Po COVID-19 u wielu osób, nawet z łagodną postacią tej choroby, mogą pojawić się różnego typu powikłania. Aż 60% ozdrowieńców miało oznaki zapalenia mięśnia sercowego, a 30% – mgły mózgowej – ostrzega dr n. med. Grażyna Cholewińska. Dodaje, że mogą s...

stres
Co trzeci lekarz w Polsce cierpi na zaburzenia depresyjne i lęki Lekarz

– Medycy nie są robotami tylko ludźmi, którzy też mają prawo czuć się zmęczeni, sfrustrowani i wypaleni zawodowo – podkreśla Urszula Szybowicz, prezes Fundacji Nie Widać Po Mnie. Jak podkreśla, badania fundacji wskazują, że ponad 30% lekarzy cierpi n...

mikrodoncja
Mikrodoncja i inne zaburzenia budowy anatomicznej zębów Pacjent

Zaburzenia budowy anatomicznej zębów zazwyczaj są spowodowane oddziaływaniem pewnych niekorzystnych czynników w okresie odontogenezy, czyli rozwoju zębów (zawiązków zębowych) w trakcie życia płodowego dziecka. Do czynników tych zalicza się np. mutacj...

zaburzenia TDM
Przemoc fizyczna i psychiczna w dzieciństwie a zaburzenia TMD Lekarz

Fizyczne i emocjonalne nadużycia, jakich pacjenci doświadczali w dzieciństwie, mogą powodować pogorszenie stanu psychicznego, a zarazem prowadzić do rozwoju zaburzeń skroniowo-żuchwowych. To wnioski płynące z artykułu badawczego, który został opublik...

COVID-19 - Dentonet.pl
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej Lekarz

Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...

Ekstrakcja zęba - Dentonet.pl
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku? Lekarz

Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...

shutterstock 131929337
Zaburzenia TMD powiązane z depresją i somatyzacją Lekarz

Autorzy artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Prosthetic Dentistry” dowodzą, że u pacjentów z nieprawidłowościami w pracy stawu skroniowo-żuchwowego częściej występują zaburzenia psychiczne. W tym kontekście naukowcy skoncentrowali się pr...