COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu
Spis treści
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koronawirusa w jamie ustnej.
Zespół naukowców reprezentujących kilka europejskich ośrodków (Triest, Bari, Drezno i Londyn) wykazał jednak, że częstość występowania hipogeuzji, czyli zmniejszonego odczuwania bodźców smakowych trzy miesiące od wystąpienia objawów COVID-19, może być znacznie niższa, niż wynika to z oceny samych pacjentów.
Badanie z udziałem ponad 100 pacjentów z lekkim przebiegiem COVID-19
W badaniu przekrojowym naukowcy ocenili stan 105 osób, które chorowały na COVID-19. Każdy z pacjentów sam zgłosił zaburzenia smaku, a prawie wszyscy (94,3%) zaburzenia węchu związane z zachorowaniem na COVID-19. Zdecydowana większość uczestników badania (98,1%) miała łagodny przebieg choroby, bez objawów zapalenia płuc.
Naukowcy przeprowadzili psychofizyczną i psychologiczną ocenę uczestników i stwierdzili, że hipogeuzję można potwierdzić u mniej niż połowy z nich (41,9%). Zdaniem naukowców podawana przez chorych hipogeuzja może być jednak powiązana z dysfunkcją powonienia.
Odczucia pacjentów z COVID-19 mogą być złudne
Autorzy z zespołu kierowanego przez dr. Paolo Boscolo Rizzo z Uniwersytetu w Trieście stwierdzili: – Nasze badanie wykazało, że mimo szczegółowych pytań dotyczących podstawowych smaków, ponad połowa pacjentów zgłaszających zmianę odczuwania smaku miała prawidłowe funkcje smakowe, podczas gdy większość z nich miała zaburzenia powonienia.
Naukowcy dodali: – Nasze badanie psychofizyczne potwierdziło przeszacowanie zgłaszanych przez pacjentów przypadków upośledzenia smaku, ale i słuszność zastosowania testów psychofizycznych do oceny stopnia dysfunkcji chemosensorycznej u osób z przewlekłym COVID-19.
Autorzy artykułu podali też, że chociaż liczba potwierdzonych przypadków hipogeuzji może być niższa, niż wskazuje na to ocena samych pacjentów chorujących na COVID-19, stan ten w prowadzonych dotychczas badaniach był zwykle pomijany.
Praca zatytułowana „Kompleksowa chemosensoryczna ocena psychofizyczna dysfunkcji smakowych zgłaszanych przez pacjentów z przewlekłym COVID-19: badanie przekrojowe” (Comprehensive Chemosensory Psychophysical Evaluation of Self-reported Gustatory Dysfunction in Patients With Long-term COVID-19. A cross-sectional Study) została opublikowana 6 stycznia na stronie internetowej czasopisma naukowego „JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery”.
T.H.
źródła: https://www.dental-tribune.com/news/is-loss-of-taste-overestimated-among-covid-19-patients/
https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2787787
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts poinformowali na łamach pisma „Frontiers in Microbiology”, że zaburzenia w mikrobiomie jamy ustnej mogą wpływać na ostrzejszy przebieg COVID-19. Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts przeprowadzili badania na gr...
Autorzy artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Prosthetic Dentistry” dowodzą, że u pacjentów z nieprawidłowościami w pracy stawu skroniowo-żuchwowego częściej występują zaburzenia psychiczne. W tym kontekście naukowcy skoncentrowali się pr...
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...
W brytyjskim portalu Dentistry.co.uk dwoje autorów – Nick Coller i Alison Dooley – przyjrzało się związkowi pomiędzy zaburzeniami odżywiania a zdrowiem jamy ustnej oraz temu, na jakiej podstawie lekarze stomatolodzy mogą pomóc w diagnozowaniu tego ro...
Autorzy artykułu opublikowanego 13 września w czasopiśmie „Journal of Prosthetic Dentistry” dowodzą, że u pacjentów z nieprawidłowościami w pracy stawu skroniowo-żuchwowego częściej występują zaburzenia psychiczne. W tym kontekście naukowcy skoncentr...
Japońscy naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy funkcją jamy ustnej a zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Jak przekonują, pomocne w ich wykryciu, a zarazem wczesnym wdrożeniu odpowiedniego wsparcia są badania przesiewowe. Wyniki badania opublikowano ...
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...
– Medycy nie są robotami tylko ludźmi, którzy też mają prawo czuć się zmęczeni, sfrustrowani i wypaleni zawodowo – podkreśla Urszula Szybowicz, prezes Fundacji Nie Widać Po Mnie. Jak podkreśla, badania fundacji wskazują, że ponad 30% lekarzy cierpi n...
Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...
W czasopiśmie "Journal of Internal Medicine" opublikowano wyniki badań, z których wynika, że zaburzenia węchu występują aż u 86% pacjentów z łagodnym przebiegiem COVID-19 i jedynie u 10% osób w umiarkowanym i ciężkim stanie. Zaburzenia węchu są jedn...