COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu
Spis treści
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koronawirusa w jamie ustnej.
Zespół naukowców reprezentujących kilka europejskich ośrodków (Triest, Bari, Drezno i Londyn) wykazał jednak, że częstość występowania hipogeuzji, czyli zmniejszonego odczuwania bodźców smakowych trzy miesiące od wystąpienia objawów COVID-19, może być znacznie niższa, niż wynika to z oceny samych pacjentów.
Badanie z udziałem ponad 100 pacjentów z lekkim przebiegiem COVID-19
W badaniu przekrojowym naukowcy ocenili stan 105 osób, które chorowały na COVID-19. Każdy z pacjentów sam zgłosił zaburzenia smaku, a prawie wszyscy (94,3%) zaburzenia węchu związane z zachorowaniem na COVID-19. Zdecydowana większość uczestników badania (98,1%) miała łagodny przebieg choroby, bez objawów zapalenia płuc.
Naukowcy przeprowadzili psychofizyczną i psychologiczną ocenę uczestników i stwierdzili, że hipogeuzję można potwierdzić u mniej niż połowy z nich (41,9%). Zdaniem naukowców podawana przez chorych hipogeuzja może być jednak powiązana z dysfunkcją powonienia.
Odczucia pacjentów z COVID-19 mogą być złudne
Autorzy z zespołu kierowanego przez dr. Paolo Boscolo Rizzo z Uniwersytetu w Trieście stwierdzili: – Nasze badanie wykazało, że mimo szczegółowych pytań dotyczących podstawowych smaków, ponad połowa pacjentów zgłaszających zmianę odczuwania smaku miała prawidłowe funkcje smakowe, podczas gdy większość z nich miała zaburzenia powonienia.
Naukowcy dodali: – Nasze badanie psychofizyczne potwierdziło przeszacowanie zgłaszanych przez pacjentów przypadków upośledzenia smaku, ale i słuszność zastosowania testów psychofizycznych do oceny stopnia dysfunkcji chemosensorycznej u osób z przewlekłym COVID-19.
Autorzy artykułu podali też, że chociaż liczba potwierdzonych przypadków hipogeuzji może być niższa, niż wskazuje na to ocena samych pacjentów chorujących na COVID-19, stan ten w prowadzonych dotychczas badaniach był zwykle pomijany.
Praca zatytułowana „Kompleksowa chemosensoryczna ocena psychofizyczna dysfunkcji smakowych zgłaszanych przez pacjentów z przewlekłym COVID-19: badanie przekrojowe” (Comprehensive Chemosensory Psychophysical Evaluation of Self-reported Gustatory Dysfunction in Patients With Long-term COVID-19. A cross-sectional Study) została opublikowana 6 stycznia na stronie internetowej czasopisma naukowego „JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery”.
T.H.
źródła: https://www.dental-tribune.com/news/is-loss-of-taste-overestimated-among-covid-19-patients/
https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2787787
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Autorzy badania opublikowanego 2 maja w czasopiśmie naukowym „International Journal of Urology” wysunęli tezę, że nieprawidłowe podparcie zgryzu może być powiązane z zaburzeniami erekcji u mężczyzn, jednak mechanizmy stojące za tym związkiem pozostaj...
Po COVID-19 u wielu osób, nawet z łagodną postacią tej choroby, mogą pojawić się różnego typu powikłania. Aż 60% ozdrowieńców miało oznaki zapalenia mięśnia sercowego, a 30% – mgły mózgowej – ostrzega dr n. med. Grażyna Cholewińska. Dodaje, że mogą s...
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz STOP, globalny organ nadzorujący działania przemysłu tytoniowego, opublikowały wyniki wspólnej analizy dotyczącej uzależnienia od produktów tytoniowych młodych ludzi na świecie. Jak się okazuje, w wielu krajach...
Japońscy naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy funkcją jamy ustnej a zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Jak przekonują, pomocne w ich wykryciu, a zarazem wczesnym wdrożeniu odpowiedniego wsparcia są badania przesiewowe. Wyniki badania opublikowano ...
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts poinformowali na łamach pisma „Frontiers in Microbiology”, że zaburzenia w mikrobiomie jamy ustnej mogą wpływać na ostrzejszy przebieg COVID-19. Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts przeprowadzili badania na gr...
Fizyczne i emocjonalne nadużycia, jakich pacjenci doświadczali w dzieciństwie, mogą powodować pogorszenie stanu psychicznego, a zarazem prowadzić do rozwoju zaburzeń skroniowo-żuchwowych. To wnioski płynące z artykułu badawczego, który został opublik...
Autorzy artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Journal of Prosthetic Dentistry” dowodzą, że u pacjentów z nieprawidłowościami w pracy stawu skroniowo-żuchwowego częściej występują zaburzenia psychiczne. W tym kontekście naukowcy skoncentrowali się pr...
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...
Zaburzenia budowy anatomicznej zębów zazwyczaj są spowodowane oddziaływaniem pewnych niekorzystnych czynników w okresie odontogenezy, czyli rozwoju zębów (zawiązków zębowych) w trakcie życia płodowego dziecka. Do czynników tych zalicza się np. mutacj...
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...