Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Bez ósemek smaczniej

Publikacja:
Bez ósemek smaczniej

Bez ósemek smaczniej

Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pensylwanii. Odkrycia te stoją jednak w sprzeczności z dość powszechnym przekonaniem, że usuwanie zębów mądrości raczej upośledza odczuwanie smaku.

Artykuł autorstwa Dane’a Kima i Richarda L. Doty’ego pt. „Pozytywny długoterminowy wpływ ekstrakcji trzeciego trzonowca na funkcję smaku” (Positive long-term effects of third molar extraction on taste function) jest jednym z pierwszych badań, które oceniają długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na zmysł smaku.

Smak wyostrzony dwie dekady po ekstrakcji

W badaniu wzięto pod uwagę wyniki ponad 1200 pacjentów, którzy w ciągu minionych dwóch dekad przeszli ocenę chemosensoryczną w Penn’s Smell and Taste Center w Filadelfii. W grupie tej 891 pacjentów miało za sobą ekstrakcje zębów mądrości, a u 364 nie wykonywano tego zabiegu.

Wszyscy badani byli proszeni o wykonanie testu na identyfikację smaku kolejnych płynów (zawierały one chlorek sodu, sacharozę, kwas cytrynowy oraz kofeinę). Każdy uczestnik przyjmował kolejny płyn, płukał nim jamę ustną, wypluwał, a następnie podawał, czy smak płynu był słony, słodki, kwaśny czy gorzki. Z badania wynika, że u osób, u których wcześniej były przeprowadzone ekstrakcje trzecich zębów trzonowych, zdolności smakowe poprawiły się.

Zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie

– Wcześniejsze badania wskazywały na negatywny wpływ ekstrakcji na odczuwanie smaku. Jest to zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie. Zasługuje ono na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak u tych pacjentów się wyostrzył i jakie przełożenie kliniczne może mieć to odkrycie. Przyjmuje się, że po ekstrakcji odczuwanie smaku pogarsza się z upływem czasu. Nasze nowe badanie pokazuje jednak, że funkcja smaku w rzeczywistości może się nieco poprawić w okresie 20 lat po zabiegu ekstrakcji. – powiedział prof. Richard L. Doty, dyrektor Centrum Powonienia i Smaku na Uniwersytecie Pensylwanii.

Zespół badawczy wskazał dwa powody, które mogą pomóc w wyjaśnieniu uzyskanych wyników. Uszkodzenie w trakcie ekstrakcji nerwów, które unerwiają kubki smakowe przedniej części jamy ustnej może wywołać zahamowanie nerwów mających wpływ na kubki smakowe w tylnej części jamy ustnej. Istnieją również dobrze udokumentowane przypadki nadwrażliwości po uszkodzeniu nerwów obwodowych po zabiegu chirurgicznym, a takim jak ekstrakcja zębów.

Prof. Richard L. Doty dodał: – Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizmy stojące za poprawą funkcji smaku powiązaną z ekstrakcją. Skutki są subtelne, ale mogą zapewnić wgląd w to, czy długoterminowa poprawa funkcji nerwowych może wynikać ze zmiany środowiska, w którym komórki nerwowe się rozwijają.

T.H.

źródła: https://dentistry.co.uk/2021/06/30/extracting-wisdom-teeth-can-boost-taste-function/

https://academic.oup.com/chemse/advance-article-abstract/doi/10.1093/chemse/bjab032/6308464?redirectedFrom=fulltext


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Ekstrakcja zęba - Dentonet.pl
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku? Lekarz

Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...

usuwanie ósemek
Leczenie chorób kości: czy wskazana jest ekstrakcja ósemek? Lekarz

Usunięcie zawiązków zębów mądrości u dziecka przed rozpoczęciem terapii antyresorpcyjnej w leczeniu chorób kości czy stanów związanych z nowotworem może zapobiec MRONJ – polekowej martwicy kości szczęk. To wniosek autorów pracy, która ukazała się w k...