Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku
Spis treści
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pensylwanii. Odkrycia te stoją jednak w sprzeczności z dość powszechnym przekonaniem, że usuwanie zębów mądrości raczej upośledza odczuwanie smaku.
Artykuł autorstwa Dane’a Kima i Richarda L. Doty’ego pt. „Pozytywny długoterminowy wpływ ekstrakcji trzeciego trzonowca na funkcję smaku” (Positive long-term effects of third molar extraction on taste function) jest jednym z pierwszych badań, które oceniają długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na zmysł smaku.
Smak wyostrzony dwie dekady po ekstrakcji
W badaniu wzięto pod uwagę wyniki ponad 1200 pacjentów, którzy w ciągu minionych dwóch dekad przeszli ocenę chemosensoryczną w Penn’s Smell and Taste Center w Filadelfii. W grupie tej 891 pacjentów miało za sobą ekstrakcje zębów mądrości, a u 364 nie wykonywano tego zabiegu.
Wszyscy badani byli proszeni o wykonanie testu na identyfikację smaku kolejnych płynów (zawierały one chlorek sodu, sacharozę, kwas cytrynowy oraz kofeinę). Każdy uczestnik przyjmował kolejny płyn, płukał nim jamę ustną, wypluwał, a następnie podawał, czy smak płynu był słony, słodki, kwaśny czy gorzki. Z badania wynika, że u osób, u których wcześniej były przeprowadzone ekstrakcje trzecich zębów trzonowych, zdolności smakowe poprawiły się.
Zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie
– Wcześniejsze badania wskazywały na negatywny wpływ ekstrakcji na odczuwanie smaku. Jest to zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie. Zasługuje ono na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak u tych pacjentów się wyostrzył i jakie przełożenie kliniczne może mieć to odkrycie. Przyjmuje się, że po ekstrakcji odczuwanie smaku pogarsza się z upływem czasu. Nasze nowe badanie pokazuje jednak, że funkcja smaku w rzeczywistości może się nieco poprawić w okresie 20 lat po zabiegu ekstrakcji. – powiedział prof. Richard L. Doty, dyrektor Centrum Powonienia i Smaku na Uniwersytecie Pensylwanii.
Zespół badawczy wskazał dwa powody, które mogą pomóc w wyjaśnieniu uzyskanych wyników. Uszkodzenie w trakcie ekstrakcji nerwów, które unerwiają kubki smakowe przedniej części jamy ustnej może wywołać zahamowanie nerwów mających wpływ na kubki smakowe w tylnej części jamy ustnej. Istnieją również dobrze udokumentowane przypadki nadwrażliwości po uszkodzeniu nerwów obwodowych po zabiegu chirurgicznym, a takim jak ekstrakcja zębów.
Prof. Richard L. Doty dodał: – Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizmy stojące za poprawą funkcji smaku powiązaną z ekstrakcją. Skutki są subtelne, ale mogą zapewnić wgląd w to, czy długoterminowa poprawa funkcji nerwowych może wynikać ze zmiany środowiska, w którym komórki nerwowe się rozwijają.
– Według piśmiennictwa, po usunięcia zęba dochodzi o utraty 50% kości. Możemy temu znacząco zapobiec stosując odpowiednie techniki – podkreśla w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Krzysztof Gronkiewicz, implantolog. Mówi też o skutkach zbyt długiego utrzymywania w jamie ustnej zęba, który powinien zostać usunięty.
T.H.
źródła: https://dentistry.co.uk/2021/06/30/extracting-wisdom-teeth-can-boost-taste-function/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...
Pacjentka straciła widzenie w lewym oku w wyniku zapalenia tkanki łącznej oczodołu (OOC), do którego doszło po przeprowadzonym wcześniej usunięciu zęba szczęki. Przypadek ten został opisany w czasopiśmie naukowym „Advances in Oral and Maxillofacial S...
Usunięcie zawiązków zębów mądrości u dziecka przed rozpoczęciem terapii antyresorpcyjnej w leczeniu chorób kości czy stanów związanych z nowotworem może zapobiec MRONJ – polekowej martwicy kości szczęk. To wniosek autorów pracy, która ukazała się w c...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Rochester (USA) porównano dwie grupy pacjentów, którzy poddali się ekstrakcji zębów w lokalnej klinice stomatologicznej. Celem badania było znalezienie alternatywy dla opioidowych środków prze...
Z randomizowanego badania klinicznego przeprowadzonego przez naukowców z Fayoum University w Egipcie wynika, że u pacjentów z zatrzymanymi trzecimi trzonowcami żuchwy mogą występować mniejszy obrzęk i ograniczone dolegliwości bólowe jeżeli w miejsce ...
Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...
Fotobiomodulacja pozwala ograniczyć odczuwane przez pacjenta dolegliwości bólowe po przeprowadzonej ekstrakcji zęba, jak również ułatwia gojenie ran pozabiegowych. Potwierdziły to wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Journal of the A...
Utrata zębów ma związek z ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencją. Co więcej, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta z każdą kolejną ekstrakcją. To wnioski wyprowadzone z metaanalizy, której wyniki zostały opublikowane w czaso...
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zapewniły lepsze wyniki niż opioidy w przypadku zwalczania ostrego bólu po ekstrakcji zęba. Taki wniosek płynie z badania, którego wyniki zostały opublikowane na stronie internetowej czasopisma naukowego „Jour...