Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku
Spis treści
Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pensylwanii. Odkrycia te stoją jednak w sprzeczności z dość powszechnym przekonaniem, że usuwanie zębów mądrości raczej upośledza odczuwanie smaku.
Artykuł autorstwa Dane’a Kima i Richarda L. Doty’ego pt. „Pozytywny długoterminowy wpływ ekstrakcji trzeciego trzonowca na funkcję smaku” (Positive long-term effects of third molar extraction on taste function) jest jednym z pierwszych badań, które oceniają długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na zmysł smaku.
Smak wyostrzony dwie dekady po ekstrakcji
W badaniu wzięto pod uwagę wyniki ponad 1200 pacjentów, którzy w ciągu minionych dwóch dekad przeszli ocenę chemosensoryczną w Penn’s Smell and Taste Center w Filadelfii. W grupie tej 891 pacjentów miało za sobą ekstrakcje zębów mądrości, a u 364 nie wykonywano tego zabiegu.
Wszyscy badani byli proszeni o wykonanie testu na identyfikację smaku kolejnych płynów (zawierały one chlorek sodu, sacharozę, kwas cytrynowy oraz kofeinę). Każdy uczestnik przyjmował kolejny płyn, płukał nim jamę ustną, wypluwał, a następnie podawał, czy smak płynu był słony, słodki, kwaśny czy gorzki. Z badania wynika, że u osób, u których wcześniej były przeprowadzone ekstrakcje trzecich zębów trzonowych, zdolności smakowe poprawiły się.
Zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie
– Wcześniejsze badania wskazywały na negatywny wpływ ekstrakcji na odczuwanie smaku. Jest to zaskakujące, a zarazem fascynujące odkrycie. Zasługuje ono na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak u tych pacjentów się wyostrzył i jakie przełożenie kliniczne może mieć to odkrycie. Przyjmuje się, że po ekstrakcji odczuwanie smaku pogarsza się z upływem czasu. Nasze nowe badanie pokazuje jednak, że funkcja smaku w rzeczywistości może się nieco poprawić w okresie 20 lat po zabiegu ekstrakcji. – powiedział prof. Richard L. Doty, dyrektor Centrum Powonienia i Smaku na Uniwersytecie Pensylwanii.
Zespół badawczy wskazał dwa powody, które mogą pomóc w wyjaśnieniu uzyskanych wyników. Uszkodzenie w trakcie ekstrakcji nerwów, które unerwiają kubki smakowe przedniej części jamy ustnej może wywołać zahamowanie nerwów mających wpływ na kubki smakowe w tylnej części jamy ustnej. Istnieją również dobrze udokumentowane przypadki nadwrażliwości po uszkodzeniu nerwów obwodowych po zabiegu chirurgicznym, a takim jak ekstrakcja zębów.
Prof. Richard L. Doty dodał: – Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizmy stojące za poprawą funkcji smaku powiązaną z ekstrakcją. Skutki są subtelne, ale mogą zapewnić wgląd w to, czy długoterminowa poprawa funkcji nerwowych może wynikać ze zmiany środowiska, w którym komórki nerwowe się rozwijają.
– Według piśmiennictwa, po usunięcia zęba dochodzi o utraty 50% kości. Możemy temu znacząco zapobiec stosując odpowiednie techniki – podkreśla w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Krzysztof Gronkiewicz, implantolog. Mówi też o skutkach zbyt długiego utrzymywania w jamie ustnej zęba, który powinien zostać usunięty.
T.H.
źródła: https://dentistry.co.uk/2021/06/30/extracting-wisdom-teeth-can-boost-taste-function/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...
Z randomizowanego badania klinicznego przeprowadzonego przez naukowców z Fayoum University w Egipcie wynika, że u pacjentów z zatrzymanymi trzecimi trzonowcami żuchwy mogą występować mniejszy obrzęk i ograniczone dolegliwości bólowe jeżeli w miejsce ...
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...
Zastosowanie irygacji solą fizjologiczną o niskiej temperaturze w trakcie ingerencji w kość podczas zabiegu ekstrakcji zatrzymanego trzeciego trzonowca może zmniejszyć dolegliwości bólowe pacjenta i inne powikłania pooperacyjne. Do takiego wniosku do...
Utrata zębów ma związek z ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencją. Co więcej, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta z każdą kolejną ekstrakcją. To wnioski wyprowadzone z metaanalizy, której wyniki zostały opublikowane w czaso...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Rochester (USA) porównano dwie grupy pacjentów, którzy poddali się ekstrakcji zębów w lokalnej klinice stomatologicznej. Celem badania było znalezienie alternatywy dla opioidowych środków prze...
Usunięcie zawiązków zębów mądrości u dziecka przed rozpoczęciem terapii antyresorpcyjnej w leczeniu chorób kości czy stanów związanych z nowotworem może zapobiec MRONJ – polekowej martwicy kości szczęk. To wniosek autorów pracy, która ukazała się w c...
Pacjentka straciła widzenie w lewym oku w wyniku zapalenia tkanki łącznej oczodołu (OOC), do którego doszło po przeprowadzonym wcześniej usunięciu zęba szczęki. Przypadek ten został opisany w czasopiśmie naukowym „Advances in Oral and Maxillofacial S...
Zaburzenie węchu i smaku u pacjentów chorych na COVID-19 obserwujemy obecnie bardzo rzadko. Ma to związek z brytyjskim wariantem koronawirusa – powiedział w rozmowie z PAP specjalista chorób zakaźnych prof. Miłosz Parczewski. Dodał, że u części pacje...
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zapewniły lepsze wyniki niż opioidy w przypadku zwalczania ostrego bólu po ekstrakcji zęba. Taki wniosek płynie z badania, którego wyniki zostały opublikowane na stronie internetowej czasopisma naukowego „Jour...
Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...