COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej
Spis treści
Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również różnego rodzaju zaburzenia smaku, a także zmiany patologiczne.
Najnowsze badanie stanowi 6-miesięczną aktualizację wcześniej opublikowanych doniesień dotyczących objawów manifestujących się w jamie ustnej u pacjentów z COVID-19.
W nowym raporcie, podobnie jak w pierwszym przeglądzie z czerwca 2020 roku, przeanalizowano objawy COVID-19 występujące w obrębie jamy ustnej. W aktualizacji wzięto pod uwagę 40 oryginalnych badań uwzględnionych w poprzedniej pracy oraz dodatkowe 143 nowe badania, których wyniki opublikowano w pierwszej połowie 2021 roku. Liczba pacjentów, których stan poddano ocenie, również znacznie wzrosła – z 10 228 do 64 876.
Zaburzenia smaku nie są już najpowszechniejszym objawem COVID-19
Najczęstszym objawem w jamie ustnej zidentyfikowanym u pacjentów z COVID-19 była kserostomia – występowała ona u 43% pacjentów. W poprzednim badaniu najczęściej podawanym symptomem choroby w jamie ustnej były zaburzenia smaku. Jak podali autorzy, do tej korekty mogło przyczynić się włączenie badań z wielu krajów świata.
Chociaż zaburzenia smaku nie były już głównym objawem COVID-19 w jamie ustnej, nadal były powszechne – doświadczyło ich łącznie 38% pacjentów. Częstość występowania problemów z odczuwaniem smaku różniła się w zależności od lokalizacji – od 14% w Afryce, do 49% w Europie. Autorzy napisali, że różnica tak może mieć związek m.in. z przyjmowanymi lekami, wpływem choroby na obwodowy układ nerwowy oraz występowaniem miejscowej reakcji zapalnej.
Wśród zaburzeń smaku najczęstsza była hipogeuzja, czyli upośledzenie odczuwania smaku, które występowało u 34% pacjentów. Tuż za nim rozpoznano dysgeuzję, czyli obniżenie zdolności rozpoznawania smaków bądź błędne rozpoznanie smaku, które dotyczyło 33% pacjentów. Kolejne 26% pacjentów doświadczyło ageuzji – całkowitej utraty smaku.
Czy zmiany w obrębie jamy ustnej to skutek COVID-19?
U wielu pacjentów z COVID-19 rozpoznano także zmiany występujące na błonie śluzowej jamy ustnej, chociaż ich obecność może sugerować osłabioną odporność lub obecność koinfekcji, nie będąc bezpośrednim skutkiem zakażenia SARS-CoV-2. Najczęstsze były zmiany aftopodobne, a następnie zmiany przypominające opryszczkę, kandydoza, stany zapalne języka, zapalenie ślinianek przyusznych oraz zapalenie kącików ust. Występowały one najczęściej na języku, wargach oraz na podniebieniu.
– Ponowna analiza aktualnych dowodów sugeruje, że triada – kserostomia, dysfunkcja smaku oraz zmiany w błonie śluzowej jamy ustnej – są częstymi objawami u pacjentów z COVID-19 – napisali badacze z zespołu kierowanego przez dr Julianę Amorim dos Santos z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Brasilii.
Praca zatytułowana „Objawy w jamie ustnej u pacjentów z COVID-19: sześciomiesięczna aktualizacja” (Oral Manifestations in Patients with COVID-19: A 6-Month Update) obejmowała bardzo dużą liczbę pacjentów i badań, które poddano analizie, ale nie była pozbawiona wad. Autorzy nie ocenili m.in. związków pomiędzy zaburzeniami smaku a grupami wiekowymi pacjentów.
Na podstawie własnych ustaleń autorzy artykułu postawili hipotezę, że SARS-CoV-2 wpływa na gruczoły ślinowe, powodując zaburzenia smaku, suchość w ustach oraz nieświeży oddech. Wskazali na konieczność przeprowadzenia dalszych badań w celu zbadania mechanizmów fizjologicznych pomiędzy COVID-19 a najczęstszymi objawami manifestującymi się w jamie ustnej.
– Uzyskane wyniki są przedmiotem dyskusji i konieczne będą dalsze badania, aby potwierdzić ich związek z bezpośrednią infekcją SARS-CoV-2 w jamie ustnej – podsumowali autorzy z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Brasilii.
Kiedy nastąpił przełom w endodoncji? – Takim kamieniem milowym było wynalezienie MTA. Wcześniej większość zębów, o których przy endodoncji rozmawiamy, była skazana w 100% na porażkę – mówi w rozmowie z Dentonetem lek. dent. Bartłomiej Karaś.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=329087
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...
Przy okazji Światowego Dnia Walki z AIDS (1 grudnia) niemiecki portal stomatologiczny ZM Online zwrócił uwagę czytelników na występujące w obrębie jamy ustnej skutki przyjmowania leków zapobiegających rozwojowi AIDS u pacjentów zakażonych ludzkim wir...
Zespół Gorlina-Goltza znany jest także pod nazwą zespołu nabłoniaków znamionowych (ang. nevoid basal cell carcinoma syndrome, NBCCS). Jest to rzadko występująca choroba genetyczna o dziedziczeniu autosomalnym dominującym oraz wysokiej zmienności eksp...
Z artykułu opublikowanego w „International Journal of Radiation, Oncology, Biology, Physics” wynika, że osoby, u których w dzieciństwie w leczeniu nowotworu w obszarze głowy i szyi stosowano radioterapię, są w większym stopniu narażone na ryzyko wyst...
Pulmonolodzy zauważają u pacjentów po przebytym COVID-19 zmiany w płucach. O długoterminowych powikłaniach COVID-19 informują reumatolodzy. Jak to wygląda w jamie ustnej? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych zapytaliśmy o to specjalistów pe...
Lekarz dentysta ma doskonałe warunki do dokładnego zbadania pacjenta pod kątem zmian nowotworowych. Nie należy ograniczać się jednak do kontroli jamy ustnej pacjenta, o czym w kontekście lekarzy dentystów mówi się najczęściej. – Większość nowotworów ...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...
Przegląd opracowany przez autorów z Uniwersytetu Kampanii im. Luigiego Vanvitelliego w Neapolu potwierdza, że symptomy celiakii manifestują się również w jamie ustnej. W uwzględnionych w przeglądzie artykułach szczególnie często opisywano nawracające...
Po fali doniesień na temat zmian w obrębie jamy ustnej rozwijających się po szczepieniu przeciwko COVID-19 naukowcy próbują zidentyfikować tę zależność i wskazują na leżące u jej podstaw mechanizmy odpornościowe. W połowie czerwca w czasopiśmie „Infe...
Chociaż próchnicy można w większości przypadków zapobiegać, pozostaje ona jedną z najczęstszych chorób przewlekłych u dzieci na całym świecie, szczególnie w krajach rozwijających się. Nieleczone ubytki są nie tylko źródłem bólu, ale mogą też negatywn...
Zbliżają się jesienne chłody oraz infekcje związane ze spadkiem odporności. Z doświadczenia wiemy, że jest to czas wzmożonych wizyt w gabinetach dentystycznych pacjentów, u których uaktywniają się stany zapalne w obrębie jamy ustnej i twarzoczaszki. ...