Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Dwudniowy atak cukru

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Dwudniowy atak cukru

Dwudniowy atak cukru

Makowce, pierniki, kutia, świnki z marcepanu, ciasteczka maczane w miodzie, gorąca czekolada, ciasteczka z cynamonem, serniki i pączki – wszystkie te delicje rzeczywiście zawierają mnóstwo cukru, który nie jest zbyt zdrowy dla naszych zębów. Jednak w Święta liczy się przede wszystkim tradycja, a nie rygorystyczne zalecenia higieniczne. Dlatego cieszmy się smakiem świątecznych pierników i makowców, a po ich zjedzeniu jak najszybciej umyjmy zęby lub przynajmniej dokładnie przepłuczmy całą jamę ustną.

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. Ciekawe jednak, iż w podobnym tonie wypowiadają się stomatolodzy z Portugalii, Szwecji, Litwy, Kanady, Argentyny czy Nowej Zelandii, nie wspominając o polskich dentystach. Wydaje się więc, że w święta Bożego Narodzenia – niezależnie od kręgu kulturowego, kraju czy kontynentu – zapominamy o dietetycznych i zdrowotnych ograniczeniach i bez umiaru pałaszujemy świąteczne słodkości.

Postanowiliśmy sprawdzić, jakie potrawy goszczą na wigilijnych stołach w różnych częściach świata i czy rzeczywiście zagrażają zdrowiu naszych zębów.

Norwegia

Podczas wieczerzy wigilijnej głównym daniem są żeberka wieprzowe lub baranina podawana z „surkal” – przystawką z drobno posiekanej białej lub czerwonej kapusty z dodatkiem kminku lub octu. Dużą popularnością cieszą się dania rybne, szczególnie z dorsza i halibuta. Tradycyjną wigilijną potrawą jest „lutefisk” – sztokfisz namoczony w wodzie z sodą, a następnie gotowany lub opiekany na grillu. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć szafranowych bułeczek i cynamonowych pierniczków oraz „Kransekake” migdałowego ciasta w kształcie pierścienia, składającego się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Inną popularną potrawą jest „riskrem” kaszka ryżowa z bitą śmietaną i jagodowym sosem oraz ciasteczka z marcepanu w kształcie świnki 

Grecja

Najważniejsze danie podczas wigilijnej kolacji stanowi jagnięcina lub wieprzowina, pieczona w piecu lub na otwartym ruszcie, w towarzystwie sałatek i warzyw. W ramach deseru podawane są różne słodycze: baklawa, „melomakarona” (ciasteczka orzechowe maczane w miodzie) oraz „kourambiedes” – białe ciasteczka posypane cukrem-pudrem.

Austria

W zależności od regionu, głównym daniem wigilijnym jest smażony karp lub pieczona kaczka. Do świątecznych przysmaków należą także pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. Natomiast dzieci chętnie podjadają słodkie ozdoby, które dotąd ozdabiały choinkę: czekoladki wypełnione likierem lub galaretką, bezy w kształcie gwiazdek lub choinek.

Rumunia

Tradycyjną wigilijną potrawą jest pieczony prosiak, gołąbki z mięsem i specjalnie wędzona słonina. Królują także świńskie ozory w galarecie i pasztet z wieprzowych podrobów. Na deser podaje się „cozonac” – chleb na słodko z dodatkiem owoców oraz „gogosi” – domowe pączki oraz serniki z rodzynkami.

Kraje Ameryki Południowej

W Argentynie każdy z uczestników przynosi przygotowane przez siebie danie. Na stole zjawiają się potrawy z kurczaka, sałatki, lody i słodycze. W Hondurasie i Dominikanie ozdobą stołu jest pieczony świński udziec, popijany specjalnym wigilijnym napojem na bazie wódki, mleka i jajek. Podobny napój, jednak z dodatkiem kawy i anyżu, podaje się w Chile i Boliwii, natomiast w Peru popija się potrawy gorącą czekoladą. W Boliwii dodatkowo serwuje się pikantną zupę przypominającą rosół. Z kolei w Meksyku na wigilijnym stole nie może zabraknąć indyka, wieprzowiny w sosie z mango czy kurczaka z chili i ananasem.

W niemal całej Ameryce Południowej świąteczne bożonarodzeniowe śniadanie jest tradycyjnie podawane na słodko. W tym dniu nie może zabraknąć gorącej czekolady, ciast, pączków, orzechów oraz „turrona” – krojonego w kostkę nugatu.

Japonia

Japońskie Święta Bożego Narodzenia są przede wszystkim imprezą komercyjną. W tym dniu Japończycy zapraszają ukochaną osobę na wigilijną kolacją do KFC (które tego dnia zarabiają ponad 20% swojego rocznego dochodu) i delektują się pieczonym kurczakiem. Kupują też tzw. „kurisumasu keiki”, czyli przeraźliwie słodkie, tortowe ciasto, pięknie udekorowane i oblane grubą warstwą czekolady.

Kraje prawosławne (Rosja, Ukraina, Białoruś)

W Rosji wigilijna wieczerza nie może się obejść bez kutii, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć „prosfory”, czyli poświęconego chleba ofiarnego oraz kompotu z suszu, tzw. „wzwaru”, Podczas prawosławnej wigilii podawane są również ryby oraz różnego rodzaju potrawy, których składnikami są kasze i olej (na Ukrainie są to np. gołąbki z kaszą gryczaną).

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

Tłusty Czwartek - Dentonet.pl
Czy można jeść pączki w Tłusty Czwartek? Tak, ale z umiarem! Pacjent

Dziś Tłusty Czwartek, a jego nieodłączną częścią są pączki. Warto jednak pamiętać, że pączki nie są dobre dla wszystkich – powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obc...

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

ROZWIŃ WIĘCEJ
swieta.jpg
Zdrowe zęby w Święta Pacjent

Aby zadbać poprawnie o swój zdrowy uśmiech w te Święta Bożego Narodzenia, niewątpliwie przydadzą Ci się te wskazówki. Oto 5 rad, co robić by zachować zdrowy i piękny uśmiech. 1. P......

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Program wsparcia zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci Asysta

Stowarzyszenie DIETANOVA wygrało konkurs ministerstwa zdrowia na uczenie dzieci w wieku od 4 do 6 lat zdrowych nawyków żywieniowych. To jeden z elementów Narodowego Programu Zdrowia, którego celem jest zapobieganie chorobom cywilizacyjnym, m.in. otył...

dieta dzieci - Dentonet.pl
Darmowe warzywa, owoce i mleko dla dzieci w szkołach w UE Asysta

Na mocy nowego programu Komisji Europejskiej dzieci z 28 państw Unii Europejskiej w nowym roku szkolnym będą otrzymywać w szkołach darmowe owoce, warzywa i mleko. Koszt programu to 250 mln euro.Oficjalnie unijny program dostarczania warzyw, owoców i ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres