Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Dwudniowy atak cukru

Publikacja:
Dwudniowy atak cukru

Dwudniowy atak cukru

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W Polsce jest podobnie: makowce, pierniki, kutia, ciasteczka maczane w miodzie, gorąca czekolada, ciasteczka z cynamonem, serniki i pączki – wszystkie te delicje rzeczywiście zawierają mnóstwo cukru, który nie jest zbyt zdrowy dla naszych zębów. Jednak w Święta liczy się przede wszystkim tradycja, a nie rygorystyczne zalecenia dietetyczne. Dlatego cieszmy się smakiem świątecznych pierników i makowców, ale pamiętajmy o prawidłowej higienie jamy ustnej!

„Dwudniowy atak cukru” – tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. Ciekawe jednak, iż w podobnym tonie wypowiadają się stomatolodzy z Portugalii, Szwecji, Litwy, Kanady, Argentyny czy Nowej Zelandii, nie wspominając o polskich dentystach. Wydaje się więc, że w święta Bożego Narodzenia – niezależnie od kręgu kulturowego, kraju czy kontynentu – zapominamy o dietetycznych i zdrowotnych ograniczeniach i bez umiaru pałaszujemy świąteczne słodkości.

Postanowiliśmy sprawdzić, jakie potrawy goszczą na wigilijnych stołach w różnych częściach świata i czy rzeczywiście zagrażają zdrowiu naszych zębów.

Norwegia

słodyczePodczas wieczerzy wigilijnej głównym daniem są żeberka wieprzowe lub baranina podawana z „surkal” – przystawką z drobno posiekanej białej lub czerwonej kapusty z dodatkiem kminku lub octu. Dużą popularnością cieszą się dania rybne, szczególnie z dorsza i halibuta. Tradycyjną wigilijną potrawą jest „lutefisk” – sztokfisz namoczony w wodzie z sodą, a następnie gotowany lub opiekany na grillu. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć szafranowych bułeczek i cynamonowych pierniczków oraz „Kransekake” – migdałowego ciasta w kształcie pierścienia, składającego się z 18 warstw, układanych po kolei od największej do najmniejszej w kształt stożka. Inną popularną potrawą jest „riskrem” – kaszka ryżowa z bitą śmietaną i jagodowym sosem oraz ciasteczka z marcepanu w kształcie świnki.

Grecja

Najważniejsze danie podczas wigilijnej kolacji stanowi jagnięcina lub wieprzowina, pieczona w piecu lub na otwartym ruszcie, w towarzystwie sałatek i warzyw. W ramach deseru podawane są różne słodycze: baklawa, „melomakarona” (ciasteczka orzechowe maczane w miodzie) oraz „kourambiedes” – białe ciasteczka posypane cukrem-pudrem.

Austria

W zależności od regionu, głównym daniem wigilijnym jest smażony karp lub pieczona kaczka. Do świątecznych przysmaków należą także pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. Natomiast dzieci chętnie podjadają słodkie ozdoby, które wcześniej dekorowały choinkę: czekoladki wypełnione likierem lub galaretką, bezy w kształcie gwiazdek lub choinek.

Rumunia

Tradycyjną wigilijną potrawą jest pieczony prosiak, gołąbki z mięsem i specjalnie wędzona słonina. Królują także świńskie ozory w galarecie i pasztet z wieprzowych podrobów. Na deser podaje się „cozonac” – chleb na słodko z dodatkiem owoców oraz „gogosi” – domowe pączki oraz serniki z rodzynkami.

słodyczKraje Ameryki Południowej

W Argentynie każdy z uczestników przynosi przygotowane przez siebie danie. Na stole zjawiają się potrawy z kurczaka, sałatki, lody i słodycze. W Hondurasie i Dominikanie ozdobą stołu jest pieczony świński udziec, popijany specjalnym wigilijnym napojem na bazie wódki, mleka i jajek. Podobny napój, jednak z dodatkiem kawy i anyżu, podaje się w Chile i Boliwii, natomiast w Peru popija się potrawy gorącą czekoladą. W Boliwii dodatkowo serwuje się pikantną zupę przypominającą rosół. Z kolei w Meksyku na wigilijnym stole nie może zabraknąć indyka, wieprzowiny w sosie z mango czy kurczaka z chili i ananasem.

W niemal całej Ameryce Południowej świąteczne bożonarodzeniowe śniadanie jest tradycyjnie podawane na słodko. W tym dniu nie może zabraknąć gorącej czekolady, ciast, pączków, orzechów oraz „turrona” – krojonego w kostkę nugatu.

Japonia

Japońskie Święta Bożego Narodzenia są przede wszystkim imprezą komercyjną. W tym dniu Japończycy zapraszają ukochaną osobę na wigilijną kolacją do KFC (które tego dnia zarabiają ponad 20% swojego rocznego dochodu) i delektują się pieczonym kurczakiem. Kupują też tzw. „kurisumasu keiki”, czyli przeraźliwie słodkie, tortowe ciasto, pięknie udekorowane i oblane grubą warstwą czekolady.

Kraje prawosławne

W krajach prawosławnych wigilijna wieczerza nie może się obejść bez kutii, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć „prosfory”, czyli poświęconego chleba ofiarnego oraz kompotu z suszu, tzw. „wzwaru”, Podczas prawosławnej wigilii podawane są również ryby oraz różnego rodzaju potrawy, których składnikami są kasze i olej (na Ukrainie są to np. gołąbki z kaszą gryczaną).

Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia składa zespół redakcyjny Dentonetu!


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...

zywnosc dla niemowlat
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru” Lekarz

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...

atak serca
University of Michigan: zdrowie przyzębia a atak serca Lekarz

Od dłuższego czasu nie budzi już wątpliwości relacja zachodząca między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnoustrojowym. Kolejnym potwierdzeniem tego związku jest badanie naukowców z University of Michigan (USA), w którym sprawdzono jak opieka period...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodzone napoje
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada Lekarz

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

ukraine g9d3ffdcf5 1920
Odpowiedź branży stomatologicznej na atak na Ukrainę Lekarz

Trwająca już ponad miesiąc napaść Rosji na Ukrainę spotkała się z bardzo zdecydowaną reakcją organizacji międzynarodowych takich jak Unia Europejska i NATO oraz państw i pojedynczych firm, przede wszystkim z Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Jap...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

grizzly
USA: lekarz dentysta przeżył atak niedźwiedzia grizzly Lekarz

Jak podają lokalne media, lekarz stomatolog z amerykańskiego stanu Wyoming, który przypadkowo postrzelił się w nogę odpierając atak niedźwiedzia grizzly, wraca w domu do zdrowia po odniesionych obrażeniach. Przed zmierzchem 21 października dentysta...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...