Szkodliwe dodatki do napojów
Szkodliwe dodatki do napojów
Dodatki do wielu kolorowych, gazowanych napojów niszczą szkliwo naszych zębów – donosi prasowy organ amerykańskiej organizacji American Academy of General Dentistry (AGD).
W pilotażowym badaniu przeanalizowano wpływ tych napojów na szkliwo naszego uzębienia. Przez okres 14 dni poddawano zdrowe zęby wpływowi różnych gazowanych napojów. Stwierdzono, że stosunkowo najmniej szkodliwy wpływ na nasze uzębienie wywierała cola i coraz popularniejsza również u nas mrożona herbata (iced tea).
Pozostałe napoje, szczególnie te z dodatkami sztucznych barwników oraz m.in. kwasu jabłkowego i winnego oraz innych kwasów organicznych, niszczyły szkliwo. Spośród badanych napojów najmniej szkodliwe okazało się popularne w USA piwo korzenne.
Prowadzący badania dr J. Anthony von Fraunhofer powiedział, że konsumowanie gazowanych napojów podczas spożywania posiłków ma mniej szkodliwy wpływ na nasze zęby aniżeli samo tylko konsumowanie tych napojów.
Stwierdzono również, że picie tych napojów małymi łykami gorzej wpływa na szkliwo, aniżeli wypicie całego napoju za jednym posiedzeniem. Dr Cynthia Sherwood z AGD dodała, że jeśli już musimy pić tego rodzaju napoje, to lepiej to robić przy użyciu słomki a po wypiciu wypłukać usta wodą lub jeszcze lepiej, umyć zęby pastą do zębów zawierającą fluor.
na postawie: smile-on.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...
Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...
Aż 86% dostępnych na rynku niemieckim napojów dla dzieci zawiera więcej niż 5 gramów cukru na każde 100 mililitrów. Jak podaje portal stomatologiczny ZM Online, wyniki nowej analizy to kolejny powód, by u naszych zachodnich sąsiadów wprowadzić postul...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...
Jak dowiedziono w licznych badaniach, słodzone napoje wykazują negatywny wpływ na zdrowie zębów i całej jamy ustnej. Nie inaczej jest w przypadku napojów energetycznych, których popularność wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie. Dotyczy to także Po...
Dodatki do żywności – w tym słodziki i sztuczne barwniki – mogą nasilać stany zapalne w jelitach – wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”. – Aktualne dowody wskazują, że ekspozycja na ni...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...